Chuu (LOONA) wint in beroep opnieuw rechtszaak tegen voormalig agentschap

K-popster Chuu heeft ook in het hooggerechtshof van Seoul haar zaak tegen BlockBerryCreative gewonnen. In november 2022 werd Chuu uit de groep LOONA en het agentschap BlockBerryCreative gegooid. Volgens het agentschap gebruikte Chuu agressief taalgebruik en probeerde ze haar macht te misbruiken tegenover werknemers. Chuu heeft dit altijd ontkend en klaagde het agentschap aan om zo het contract volledig nietig te verklaren. In augustus 2023 won ze deze zaak, maar BlockBerryCreative tekende beroep aan.

Chuu heeft ook in beroep haar zaak tegen BlockBerryCreative gewonnen, waardoor haar contract bij het agentschap nu volledig nietig is verklaard. De zangeres probeerde in januari 2022 al om via de rechtbank het agentschap te verlaten, maar dat lukte niet. Uiteindelijk werd ze uit het agentschap gezet in november 2023, maar het agentschap bleef haar contract misbruiken om haar nieuwe plannen in de war te sturen.

Exit LOONA

In november 2022 verscheen er plots een statement van BlockBerryCreative op het fanplatform Fancafe. Daarin deelde het agentschap mee dat Chuu officieel geschorst was en de groep LOONA op 25 november 2022 zou verlaten. Volgens het agentschap lag het gedrag van Chuu aan de basis van haar ontslag. “We kregen recent te horen dat Chuu agressieve taal gebruikte en haar macht tegenover de stafleden misbruikte. Onderzoek bevestigde dit. We hebben besloten om onze verantwoordelijkheid op te nemen en Chuu te verwijderen uit LOONA.”

Op dat moment zou LOONA verder gaan met elf leden, maar uiteindelijk besloten ook die leden om BlockBerryCreative via de rechtbank te verlaten. In juni 2023 konden de laatste vijf leden van de groep hun zaak winnen en sindsdien is de hele groep dus vrij van BlockBerryCreative. Maar doordat de groepsleden gedetailleerde contracten ondertekenden, kon BlockBerryCreative nog steeds druk uitoefenen.

Chuu

Chuu liet zo weten dat BlockBerryCreative zich probeerde moeien met haar plannen bij haar nieuwe agentschap ATRP, waardoor ze opnieuw een rechtszaak inspande tegen het agentschap. In augustus 2023 oordeelde de rechtbank dat Chuu gelijk had en dat haar contract met BlockBerryCreative nietig was. Het agentschap moest ook opdraaien voor de volledige kosten van de rechtszaak.

BlockBerryCreative ging daartegen in beroep en vandaag kwam de uitspraak van het hooggerechtshof in Seoul. Die traden de rechtbank van eerste aanleg bij en oordeelden in het voordeel van Chuu. Daardoor lijkt de zaak van LOONA tegen BlockBerryCreative nu eindelijk voorbij.

De twaalf voormalige leden van LOONA zijn nog steeds actief in de K-popwereld. Chuu werkt sinds haar vertrek bij LOONA aan haar solocarrière. Daarnaast zijn er ook twee kleinere groepen ontstaan. Het gaat daarbij om ARTMS met HeeJin, HaSeul, Kim Lip, JinSoul en Choerry en Loossemble met HyunJin, YeoJin, ViVi, Go Won en HyeJu. Onder ARTMS zit ook nog de subunit Odd Eye Circle met Kim Lip, JinSoul en Choerry. Yves werkt aan haar solocarrière.

Meer
Lees meer...