Alle 12 leden van K-popgroep LOONA winnen rechtszaak en mogen agentschap verlaten

De 12 leden van de K-popgroep LOONA zijn vrij. Eind vorig jaar kwam het nieuws dat Chuu uit de groep werd gezet. Daarna trokken negen van de overgebleven elf leden naar de rechter om hun contract bij het agentschap BlockBerryCreative te kunnen beëindigen. Nadat eerder al vier leden hun gelijk haalden, volgt nu het nieuws dat alle leden het agentschap mogen verlaten.

Meer dan een half jaar nadat de problemen bij LOONA begonnen, komt het nieuws dat de leden van de groep de rechtszaak tegen hun agentschap BlockBerryCreative gewonnen hebben. Daardoor wordt hun contract met onmiddellijke ingang stopgezet en kunnen ze dus andere oorden opzoeken.

LOONA

Eind vorig jaar liet het agentschap BlockBerryCreative in een statement weten dat Chuu niet langer deel uitmaakt van de groep LOONA. De zangeres zou uit de groep gezet zijn omdat ze “agressieve taal gebruikte en haar macht tegenover de stafleden misbruikte”. Later werd echter duidelijk dat er heel wat meer aan de hand was. Zo werden de leden fel onderbetaald door het agentschap en maakten ze zelfs verlies door de bepalingen in hun contract.

Chuu had daarom begin 2022 een rechtszaak aangespannen tegen het agentschap, waarbij ze haar gelijk haalde. Daardoor had Chuu betere arbeidsvoorwaarden, maar de relatie tussen haar en het agentschap was sterk verbitterd. Dat alles bereikte het kookpunt in het najaar, waarbij Chuu aan de deur werd gezet.

Negen leden naar rechter

Kort nadat Chuu de groep en het agentschap verliet, volgde het nieuws dat negen van de overige elf leden naar de rechter waren gestapt in een poging om hun contract te beëindigen. Het ging daarbij om Heejin, HaSeul, Yeojin, Kim Lip, JinSoul, Choerry, Yves, Go Won en Olivia Hye. Hyunjin en Vivi besloten toen nog om niet naar de rechter te stappen. BlockBerryCreative reageerde hierop en zei dat er niets aan de hand was. Enkele dagen later volgde zelfs de aankondiging van een nieuw album van de groep.

Die comeback werd geboycot door de fans van LOONA, waardoor het agentschap besloot om de release voor onbepaalde tijd uit te stellen. In januari kwamen we al te weten dat vier van de leden van de groep de rechtszaak gewonnen hadden en het agentschap dus al konden verlaten. Het ging om HeeJin, Kim Lip, JinSoul en Choerry. Zij hadden andere bepalingen in hun contract dan de andere leden van LOONA. Daardoor verloren HaSeul, YeoJin, Yves, Go Won en Olivia Hye de rechtszaak en moesten ze dus van de rechter hun contract bij BlockBerryCreative uitzitten.

Nieuwe rechtzaak

In mei 2023 trokken Hyunjin en Vivi, die geen deel uitmaakten van de eerste rechtszaak, toch naar de rechter. Zij haalden hun gelijk en mochten het agentschap diezelfde maand verlaten. Daardoor bleven enkel HaSeul, YeoJin, Yves, Go Won en Olivia Hye nog over.

Zij trokken naar het Hooggerechtshof van Seoul. Daar haalden ze nu wel hun gelijk. Daardoor mogen ook zij nu BlockBerryCreative verlaten. De vijf leden vierden dat nieuws met ludieke posts op hun Instagram Story. Het is nog niet duidelijk wat de toekomstplannen zijn van de leden van de groep. Chuu is sinds haar exit bij LOONA aangesloten bij het agentschap ATRP. HeeJin, Kim Lip, JinSoul en Choerry tekenden na hun vertrek bij BlockBerryCreative een contract bij het agentschap Modhaus. Drie van hen, Kim Lip, Jinsoul en Choerry, brengen binnenkort al nieuw werk uit als sub-unit Odd Eye Circle. Hyunjin en Vivi trokken naar CTD E&M. Het is nog niet geweten waar de vijf laatste leden terecht zullen komen.

Meer
Lees meer...