Vier leden van LOONA halen gelijk bij rechter en mogen agentschap verlaten

Er is een update in de zaak rond K-popgroep LOONA. Kort nadat Chuu de groep verliet, volgde het nieuws dat negen van de overgebleven elf leden naar de rechter waren gestapt om een einde te maken aan hun contract met het agentschap BlockBerryCreative. Voor vier leden is dat een succes gebleken. De vijf anderen verloren het proces.

Na het vertrek van Chuu, zijn er nu nog vier leden die het agentschap BlockBerryCreative en dus waarschijnlijk ook de groep LOONA verlaten. De vier wonnen een rechtszaak om hun contract te beëindigen. De overige zeven leden blijven voorlopig wel nog steeds bij BlockBerryCreative.

LOONA

Eind vorig jaar liet het agentschap BlockBerryCreative in een statement weten dat Chuu niet langer deel uitmaakt van de groep LOONA. De zangers zou uit de groep gezet zijn omdat ze “agressieve taal gebruikte en haar macht tegenover de stafleden misbruikte”. Later werd echter duidelijk dat er heel wat meer aan de hand was. Zo werden de leden fel onderbetaald door het agentschap en maakten ze zelfs verlies door de bepalingen in hun contract.

Chuu had daarom begin 2022 een rechtszaak aangespannen tegen het agentschap, waarbij ze haar gelijk haalde. Daardoor had Chuu betere arbeidsvoorwaarden, maar de relatie tussen haar en het agentschap was sterk verbitterd. Dat alles kwam tot een hoogtepunt in het najaar, waarbij Chuu aan de deur werd gezet.

Negen leden naar rechter

Kort nadat Chuu de groep en het agentschap verliet, volgde het nieuws dat negen van de overige elf leden naar de rechter waren gestapt in een poging om hun contract te beëindigen. Het ging daarbij om Heejin, HaSeul, Yeojin, Kim Lip, JinSoul, Choerry, Yves, Go Won en Olivia Hye. Hyunjin en Vivi besloten om niet naar de rechter te stappen. BlockBerryCreative reageerde hierop en zei dat er niets aan de hand was. Enkele dagen later volgde zelfs de aankondiging van een nieuw album van de groep.

Die comeback werd geboycot door de fans van LOONA, waardoor het agentschap besloot om de release voor onbepaalde tijd uit te stellen. En nu volgt het nieuws dat vier leden hun rechtszaak (die volgens BlockBerryCreative vals was) gewonnen hebben en dus ook het agentschap zullen verlaten.

Vier winnaars

HeeJin, Kim Lip, JinSoul en Choerry zouden de zaak tegen BlockBerryCreative gewonnen hebben, waardoor ze hun exclusiviteitscontract met het agentschap mogen verbreken. HaSeul, YeoJin, Yves, Go Won en Olivia Hye verloren de zaak en moeten voorlopig dus – zoals hun contract dat stelt – bij het agentschap blijven.

De reden waarom maar vier van de negen leden hun gelijk haalden, is omdat zij een ander contract hebben dan de andere vijf leden. De contracten van HaSeul, YeoJin, Yves, Go Won en Olivia Hye werden in het verleden aangepast. Daardoor waren ze waarschijnlijk minder strafbaar dan die van HeeJin, Kim Lip, JinSoul en Choerry. De vijf zullen hun contract dus verder moeten uitzitten.

BlockBerryCreative heeft nog niet officieel gereageerd op dit nieuws, maar liet wel al weten dat er een statement zal volgen.

Meer
Lees meer...