De storm Ciara is officieel weggewaaid uit onze contreien, maar gisteren en afgelopen nacht was er nog sprake van hevige rukwinden en onweer in Vlaanderen. Daardoor is een stuk van zo’n 300 vierkante meter van het dak van de Ghelamco Arena in Gent losgekomen. In het West-Vlaamse Kortemark zijn dan weer 200 zonnepanelen weggewaaid van het dak van een steenbakkerij. In heel Europa zijn minstens acht mensen overleden door de storm. In België zou één dode gevallen zijn.
Na de komst van de storm Ciara werd België getroffen door een nieuwe regenzone met lokaal hevige onweders. De omgeving van Brussel en Gent en de Leiestreek werden opgeschrikt door hevige hagelbuien. Ook was er lokaal sprake van rukwinden tot 90 kilometer per uur. Dat melden onder meer de VRT en de kranten van De Persgroep.
Vanuit de steenbakkerij van Wienerberger in het West-Vlaamse Kortemark kwam de ernstige melding dat de wind een deel van het dak van een loods losgerukt had. Op dat dak was een zonnepanelenpark van meer dan 200 panelen gevestigd van Eneco. De gewonnen stroom gaat niet naar het bedrijf Wienerberger zelf. Er zijn verschillende gaten in het dak. Niemand raakte gewond.
Bovendien liepen de geparkeerde auto’s aan het bedrijf schade op. Een aantal gevallen zonnepanelen doorboorden het dak van de wagens. Ook liepen twee huizen in de buurt schade op aan vensters en muren.
Dak van Ghelamco Arena
Daarnaast kwam in Gent een deel van het dak van de Ghelamco Arena los. Er vielen geen gewonden. Het zou gaan om de overkapping boven één van de tribunes. De golfplaten kwamen terecht op de parking van de winkel Albert Heijn aan het AA Gent-stadion. De brandweer kwam ter plaatse en ging na of er nog platen dreigden los te komen. Zo’n 300 vierkante meter van de luifel is weggewaaid. Hoe lang de herstellingswerken zullen duren, is niet bekend.
Eén Belgische dode
In Europa zijn er een aantal doden gevallen door de storm. In Tsjechië stierf een man doordat een ontwortelde boom op zijn auto terecht kwam. Ook in Duitsland kwam een chauffeur om na een botsing vlakbij opruimwerken. Tot slot zou een bejaarde man in Sint-Niklaas overleden zijn tijdens het opruimen van stormschade.
In Polen, Zweden, Slovenië en Groot-Brittannië maakte Ciara eerder al slachtoffers. Het lucht- en treinverkeer lag in verschillende landen stil en duizenden woningen in Europa vielen zonder stroom. Verder hadden heel wat piloten moeite om hun vliegtuigen op een degelijke manier aan de grond te krijgen.