Het Belreefs-project, gericht op het herstel van verdwenen oesterbanken in de Belgische Noordzee, is officieel goedgekeurd. De eerste oesters worden eind deze zomer in zee geplaatst. Het project is het eerste natuurherstelproject onder de nieuwe wetgeving ter bescherming van het marien milieu.
Het Belreefs-project wil de oesterbanken die eind 19de eeuw uit de Noordzee verdwenen, terugbrengen. De oesterbanken speelden een belangrijke rol in het ecosysteem, maar verdwenen door overbevissing en activiteiten die de zeebodem verstoorden.
De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid werkt voor dit project samen met een consortium bestaande uit de Jan De Nul Group, het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Shells & Valves en Mantis Consulting. Ook ILVO, de Vlaamse Visveiling en de Haven van Oostende zijn betrokken bij de experimenten. Dit meldt FOD Volksgezondheid op hun website.
‘Remote setting’-techniek
Voor het herstel wordt gebruik gemaakt van een innovatieve methode genaamd ‘remote setting’. Bij deze techniek worden larven van de platte oester (Ostrea edulis) vanuit een kweekcentrum overgebracht naar tanks. Daar vestigen ze zich op kunstmatige substraten die bestaan uit natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen, zoals bakstenen en lege oesterschelpen.
Zodra de jonge oesters voldoende zijn gegroeid, worden de substraten op de zeebodem geplaatst. De eerste experimenten met deze techniek zijn inmiddels succesvol afgerond.
“De Europese oester is altijd een belangrijke kernsoort geweest in onze Noordzee, maar is sindsdien bijna volledig verdwenen”, zegt Senne Aertbeliën van de dienst Marien Milieu aan Belga. “Het actief herstel van deze populaties is daarom een prioriteit voor ons.”
Duurzaam systeem
Voor de kweek wordt gebruik gemaakt van een gesloten waterkringloopsysteem (RAS). Dit voorkomt besmetting met parasieten zoals Bonamia ostreae en bespaart water en energie. De komende maanden wordt verder geëxperimenteerd met deze opstelling.
Het uiteindelijke doel van het project is natuurherstel op lange termijn, waarbij de oesterbanken uiteindelijk zelfvoorzienend worden. Belreefs is het eerste project dat wordt goedgekeurd onder de nieuwe wet ter bescherming van het marien milieu uit december 2022, waardoor voor natuurherstelprojecten geen vergunning meer nodig is als er een positief wetenschappelijk advies ligt.