Citytrip Athene: deze hippe en moderne wijken zijn de hotspots van de hoofdstad van Griekenland

Wie op citytrip naar Athene, de hoofdstad van Griekenland, gaat, kiest voor een cultuuruitstap om U tegen te zeggen. Overal in de stad vind je restanten van de Oude Grieken en met zo’n 1.200 archeologische sites is de stad het grootste openluchtmuseum van Europa. Wat veel toeristen niet weten, is dat Athene ook hip en modern kan zijn. Wij zetten de leukste wijken, met op elke hoek een hippe of gezellige bar, op een rijtje!

1. Plaka

Aan de voet van de Akropolis

Wat je op cultuurgebied zeker niet links mag laten liggen tijdens de citytrip in Athene is de Akropolis. Je kan ‘m ook bijna niet overslaan omdat je er letterlijk niet naast kan kijken. Het is het hoogste punt van Athene en ligt pal in het midden van de stad. Onder andere het Pantheon, de bekendste tempel van de stad, ligt op deze tafelberg. Een bezoek aan de Akropolis staat dus 100 procent zeker op je lijstje van to do’s als je op citytrip in Athene bent en als je daar dan toch bent, ga dan even langs de wijk Plaka!

Plaka ligt aan de voet van de Akropolis en is dus perfect te combineren met je culturele uitstap. Het is de ideale plaats om na je bezoek aan de berg wat verkoeling te zoeken met een lekker drankje op een van de gezellige terrasjes. Aangezien het een woonwijk is met dus veel huizen dicht op elkaar, vind je er voldoende terrasjes in de schaduw. Tip: bezoek de Akropolis zo vroeg mogelijk, dan liggen de temperaturen nog niet te hoog en kan je tegen de middag smakelijk gaan lunchen in Plaka.

Namiddagje kuieren in Plaka

Na je lunch kan je gerust nog enkele uurtjes rondslenteren in een van de oudste woonwijken van Athene. Op het heetst van de dag vind je in de vele straatjes van de wijk genoeg cafés, bars en souvenirwinkeltjes om je namiddag te vullen. Rondwandelen in Plaka staat gelijk aan proeven van het typische Griekse leven, en dan liefst met een glas ‘retsina’, populaire Griekse wijn, in de hand.

2. Monastiraki

https://www.instagram.com/p/BydajFDhja1/

Bruisend drukke handelswijk

Monastiraki is net als Plaka vrij toeristisch en dus regelmatig ook druk. Toch mag je je daardoor niet laten afschrikken om een bezoek te brengen aan dit grote plein en haar omliggende straatjes. De wijk is vooral gekend om z’n vele tweedehandswinkels en de grote vlooienmarkt. De wijk leeft echt van de actieve straathandel en is dé plaats om je ‘onderhandel-skills’ boven te halen en zo veel mogelijk af te dingen!

Iedere zondag stallen honderden Grieken hun koopwaar uit op de wekelijkse grote vlooienmarkt. Wat ontstaat is een typische bazaar waar je tussen alle rommel echte pareltjes op de kop kunt tikken. Even genoeg van de drukte? Dan zijn er genoeg cafés, bars, terrasjes én typische Griekse ’taverna’ om te relaxen met bijvoorbeeld een ‘frappé’, een echte Griekse ijskoffie.

Shoppingliefhebbers?

Niet panikeren als je liever geen tweedehandsspullen koopt. In Monastiraki vind je ook de echte grote shoppingketens zoals H&M en Zara. Ermou Street is de bekendste en langste winkelstraat van Athene waar shoppingliefhebbers zich volledig kunnen laten gaan in de gekende grote winkelketens. Je begint je tocht best aan het parlementsgebouw en volgt dan gewoon de winkelstraat – die volledig autovrij gemaakt is – tot aan Gazi, en dan ben je al meteen in de volgende hippe wijk!

3. Gazi

https://www.instagram.com/p/BqpMZQWhCbj/

Party hardy

Vroeger een industriegebied en nu een van de hipste wijken van Athene, dat is Gazi. Technopolis is hét culturele centrum van deze wijk waar er allerlei toffe evenementen zoals concerten plaatsvinden. De wijk werd recent gerenoveerd en is nu het uitgaanscentrum van Athene geworden, met bars waar je tot in de vroege uurtjes kan feesten. Extra voordeel: ’s avonds zijn de straten er autovrij en kan je dus met iedereen gezellig en zorgeloos de hippe bars ontdekken.

Niet alleen staat Gazi bekend om z’n uitgaanscultuur maar je kan er ook terecht voor andere soorten cultuur. Zo zijn er verschillende theaters en musea waar je de industriële geschiedenis van het dorpje kan ontdekken. De restanten van het industriegebied zijn namelijk nog goed zichtbaar met oude gas-fabrieken die ondertussen opengesteld worden als museum bijvoorbeeld.

Dinner in the sky

Wil je een unieke ervaring meemaken en hou je er van om culinair verwend te worden? Dan is ‘Dinner in the Sky’ waarschijnlijk iets voor jou! Je zet jezelf aan een tafel van 22 personen en gaat zo’n 50 meter de lucht in, samen met enkele top-chefs die een heerlijk 5-gangenmenu voor je klaarmaken. Je krijgt een fantastisch zicht over Athene met de Akropolis als hoogtepunt en dat terwijl het nachtleven in de stad zich stilaan op gang trekt. Wie van deze unieke ervaring wil genieten, moet er wel wat geld voor over hebben, zo’n 135 euro per persoon.

4. Psirri

Avondactiviteit? Check!

Of het nu voor een gezellige avondwandeling is of voor een stevig feestje, in Psirri kan je ’s avonds voor allebei terecht. De wijk is op vrijdag en zaterdag the place to be als je eens goed wil uitgaan met bijvoorbeeld livemuziek in verschillende cafeetjes. Psirri is uitgegroeid van een oude volksbuurt tot een van de hipste en meest trendy buurten van Athene, op Gazi na dan. Je vindt er nog steeds de typische Griekse taverna’s waar de locals hun koffie komen drinken overdag maar ook steeds meer toeristen vinden de weg naar de wijk.

Overdag is het zeker ook de moeite waard om eens langs de wijk te passeren. Heel wat straatmuzikanten zorgen voor een levendige sfeer en fans van street art kunnen hier echte meesterwerken bewonderen. het bekendste werk van street art dat je hier kan tegenkomen is dat van Angela Merkel en Tsipras die bijna kussen. Er worden zelfs tours doorheen Psirri georganiseerd die je meenemen naar de indrukwekkendste werken die Griekse artiesten op de onbewoonde huizen van de wijk geschilderd hebben.

Griekse specialiteiten bij Karamanlidika

Heb je honger tijdens je bezoek aan de wijk? Ga dan tot aan de authentieke Griekse taverna Karamanlidika. Je kan er genieten van heerlijke specialiteiten uit de Griekse keuken, samen met de Griekse locals. Laat je verrassen door de typische ‘Mezze’, allerlei kleine gerechtjes zoals pikante worstjes, ‘baklava’ – een dessert met walnoten en fylodeeg – of ‘dolmades’, gevulde druivenbladeren met gehakt.

https://www.instagram.com/p/BuioRC7HTyh/

5. Anafiotika

Het traditionele Griekenland

In de wijk Anafiotika krijg je te zien wat er in de meeste reclamespotjes die in Griekenland opgenomen zijn te zien is: witte kubusvormige huisjes met heel veel planten er rond. Als je even weg wil van de drukte van de binnenstad van Athene, dan is deze wijk de beste optie. Je kan er gezellig slenteren in de smalle steegjes tussen de witte, schattige huizen van de Griekse bevolking. Als je er rondwandelt, dan krijg je het gevoel dat je op een van de Griekse eilanden bent.

Als je door de straat Thrasillou in Plaka wandelt, kom je in de Stratanos terecht. Wandel die helemaal uit en je staat aan de ingang van Anafiotika, de enige ingang van het rustieke dorpje trouwens. Van ’t moment dat je binnenwandelt, kom je werkelijk in een andere wereld terecht. Er staan nog zo’n 45 huisjes en soms moet je door straatjes passeren waar het zo smal is dat je er nog maar net door kan. Je zal geen bars of cafeetjes tegenkomen maar dus ook bijna geen andere toeristen. Gewoon een plek om even in alle rust te genieten van het typische Griekenland!

Ontdek hier de 15 ‘must-do’s’ die je zeker moet doen als je in Athene bent!

Meer
Lees meer...