Left Right
scrollTop top

Citytrip naar Firenze? Deze bezienswaardigheden wil je niet missen!


Citytrip naar Firenze? Deze bezienswaardigheden wil je niet missen!

Firenze is een mooie Italiaanse stad waar je zeker naartoe moet gaan. Niet alleen omdat de sfeer daar zo zalig en romantisch is, maar ook omdat je daar veel kan bezoeken. Dit zijn de beste bezienswaardigheden van de stad.

1. De kathedraal van Firenze

De Basilica di Santa Maria del Fiore, die ook gewoon de Duomo wordt genoemd, is één van de belangrijkste gebouwen van de stad. Het is trouwens ook de derde grootste kathedraal van Europa, dus je moet die zeker eens hebben gezien in je leven, toch?

De basiliek staat in het historische centrum van Firenze. De kathedraal is vooral beroemd om de betegelde koepel van Brunelleschi. Hiermee is het nog steeds de grootste metselwerkkoepel ter wereld. Binnenin kan je verschillende dingen bewonderen. Eén daarvan is het beroemde fresco van Paolo, wat zeker de moeite waard is.

Naast de dom staat ook nog de Campanile, een gebouw van 85 meter hoog en dus 6 meter lager dan de dom. De toren bestaat uit verschillende soorten marmer waardoor het een mooie kleurennuance heeft.

Je kan ook in de Campanile naar boven gaan voor een uitzicht over Firenze. Maar smeer je beentjes goed in want de trappen tellen zo’n 414 treden. Tegenover de dom vind je dan weer het baptiserium, een vrijstaande doopkapel die prachtige bronzen deuren heeft. Selfietijd! Als je betere foto’s wil maken op reis, moet je hier eens een kijkje nemen.

2. Veel kunst in Piazza della Signoria

De dom is zonder twijfel het spirituele centrum van Firenze, maar het allerbelangrijkste knooppunt van de stad is Piazza della Signoria. Het is een breed plein dat wordt gedomineerd door het middeleeuwse stadhuis van het Palazzo Vecchio.

Het plein staat ook nog eens vol met kunstwerken die de Medici-dynastie verheerlijken. Heel interessant en ook nog eens mooi om waar te nemen. Tegenwoordig is het plein wel ontzettend druk door de mix van lokale Florentijnen en toeristen. Maar hey, zoek je gewoon ergens een tafel op een terras en geniet even van het uitzicht.

3. Zo veel kunst in de stad!

De meest populaire kunstgalerijen van Italië is gehuisvest in Firenze. Er zijn heel veel gebuwen, musea en galerijen die prachtig zijn langs de buitenkant en waar je binnenin de knapste werken vindt.

Het beroemdste naakte standbeeld ter wereld vind je trouwens ook in Firenze. David van Michelangelo tref je in een prachtig isolement in de Galleria dell’Accademia. Als je niet goed weet waar je ons David kan vinden, moet je gewoon de rij mensen volgen. Eens je er bent, ga je er ook niet naast kunnen zien, want het beeld, inclusief het voetstuk, is 5,17 m hoog. Indrukwekkend en zeker iets dat je moet hebben gezien in je leven.

4. Het museum der musea: Uffizi

Als je het wereldberoemde museum Uffizi niet hebt bezocht, ben je dan wel naar Firenze gegaan? Het is echt een museum die je moet bezoeken. Niet alleen werken van Michelangelo, maar ook werken van Rembrandt, Simone Martini, Sandro Botticelli en Giotto kan je hier treffen!

Niet alleen de werken en kunst, maar ook het gebouw is indrukwekkend. Eigenlijk is het zelfs een paleis dat een lange tijd in bezit was van de Medici-familie.

5. Het prachtige Palazzio Pitti

Dit majestueuze paleis en landgoed is al heel mooi om te zien. Eerst was het gebouw een residentie van de Groothertogelijke en het werd al snel het zelfs een symbool van de macht. Daarna werd het zelfs een koninklijk paleis van twee dynastieën: het Huis van Lorraine-Habsburg in e 18e eeuw en de Koningen van Italië van het Huis van Savoye, die het bewoonden vanaf 1865. Maar het paleis draagt nog steeds de naam van de eerste eigenaar, de Florentijnse bankier Luca Pitti, die in de 14e eeuw begonnen is met de bouw.

Maar tegenwoordig is er niets koninklijks aan het paleis, buiten dat het nog een paleis wordt genoemd. Het gebouw is wel rijkelijk verdeeld in vier musea: de Schatkamer van de Groothertogen op de begane grond, de Palatine Gallery en de Royal Apartments op de eerste verdieping, de Modern Art galerij en het Museum van kostuums en mode op de tweede verdieping. Als je gek bent van mode, is Milaan misschien ook interessant voor je. Neem dan zeker hier een kijkje: Citytrip naar Milaan? Deze plaatsen moet je zeker bezoeken.

Als dat allemaal niet genoeg is, liggen er achter het paleis nog de prachtige Boboli botanische tuinen.

6. Eén van de belangrijkste kerken van de stad: Santa Croce

Als je in de stad bent, moet je zeker ook langs deze kerk. ’t Is toevallig ook één van de mooiste gotische basilieken van Italië. Valt het je op dat er wel veel moois is in de stad?

Je vindt binnen ook vele schatten zoals de crucifix van Donatello en de tombe van Michelangelo Buonarotti. Verder vind je nog meerdere graftombes van de beroemde Florentijnen. Wie mee heeft betaald aan de bouw van deze prachtige kerk, kreeg ook het recht voor hem en zijn familie om hier begraven te worden.

7. Varen met een bootje in Firenze. Hoe mooi!

Voor een totaal anders beeld van de stad te ontdekken, moet je misschien eens overwegen om een boottripje te nemen op de Arno. Elk uur vertrekt zo’n boot met ongeveer 12 passagiers. Als je graag vaart met een bootje, is een citytrip naar Venetië ook wel interessant voor je: Citytrip Venetië: het weer, het strand en de bezienswaardigheden.

Op de boot kan een gids je voldoende uitleg geven over de monumenten en gebouwen die je langs vaart. Er zijn heel wat bekende monumenten waar je voorbij komt, zoals de Uffizi gallerij, de Ponte Vecchio en de Palazzo Corsini.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…