In bijna heel Vlaanderen, behalve Vlaams-Brabant, is sinds 5 uur vanochtend code oranje van kracht. Momenteel trekt er een storm over ons land. Er wordt regen verwacht en het KMI meet windstoten tussen 90 en 105 kilometer per uur. Ondertussen is het noodnummer 1722 ook bezet.
De zwaarste windstoten worden verwacht in het westen en de streken nabij de Nederlandse en Duitse grens. Daar geldt dan ook code oranje.
Met de zware rukwinden is het momenteel geen lachertje om je tegen de wind in voort te bewegen. Het KMI waarschuwt ook dat er bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken en woningen grote schade kunnen oplopen.
Rest van het land code geel
In Vlaams-Brabant, Wallonië en Brussel geldt code geel. Volgens het KMI is het daar moeilijk om met een open paraplu over straat te lopen. Ook kunnen grote takken van bomen helemaal in beweging komen, kunnen er kleinere bomen omwaaien en kan er lichte schade aangebracht worden aan woningen door bijvoorbeeld verschoven dakpannen en/of beschadigde schoorstenen.
Sinds middernacht is het noodnummer 1722 geactiveerd door de FOD Binnenlandse Zaken. Je kan er terecht om schade of wateroverlast te melden. Veel steden en gemeenten nemen ook maatregelen.
Het krachtigste windveld beweegt zich nu over de Noordzee naar Nederland. Hoogste windstoten tot nu toe: 121 km/uur in de Hoek van Holland, 118 km/uur in Vlissingen.
— NoodweerBenelux (@NoodweerBe) 18 januari 2018
volg de wind mee via: https://t.co/0iS6ptzSvV pic.twitter.com/UXY62KKuM0
Beperkte problemen
Brussels Airport meldt dat er op de luchthaven van Zaventem geen problemen zijn ondanks de felle storm. In Zeeland staat momenteel windkracht 10, dat is zeer zware storm. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS. Ook zijn de parken in Antwerpen gesloten en blijft kleuterschool De Vlinderboom in Borgerhout dicht.
Op vraag van Nederland, waar de storm wat heviger woedt, zijn de hogesnelheidstreinen die uit Nederland komen, ter hoogte van de Belgisch-Nederlands grens, omgeleid naar de klassieke spoorlijn in plaats van het hogesnelheidsspoor.
“Het is een maatregel die wel vaker genomen wordt bij stormweer”, zegt Frédéric Petit van Infrabel aan de VRT.
Vanochtend is op de E40 ook een boom omgewaaid ter hoogte van Nevele, richting Gent. De boom is ondertussen verwijderd en heeft geen files veroorzaakt.
De ochtendstond heeft zand in de mond. Het waait precies aan zee #storm #Oostende ? pic.twitter.com/OKPDl7NN7I
— Bas Bulteel (@BasBulteel) 18 januari 2018
Rode Kruis geeft tips
Volgens het Rode Kruis zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om het veilig te houden.
- Bereid jezelf goed voor. Check of dakpannen en dakgoten goed vastzitten. Zorg dat tuinmeubilair goed is opgeborgen, rolluiken en zonneschermen goed gesloten zijn. Haal alvast boodschappen in huis.
- Parkeer je voertuig veilig. Je auto parkeer je best uit de buurt van bomen, je fiets maak je best goed vast.
- Zorg voor je buren. Als je alvast boodschappen doet, check dan of je voor je oude buurvrouw iets kan meebrengen en of zij ook goed voorbereid is.
- Toch naar buiten. Als je met de fiets gaat, pomp dan je banden goed op en doe strakke regenkledij aan. Ga je met de auto, verminder dan je snelheid en houd je stuur met 2 handen vast. Als je met het opbaar vervoer gaat, houd dan rekening met lange wachttijden.
Moet je naar buiten vandaag? Het spookt nogal! Lees hier hoe je ongelukken voorkomt. https://t.co/FZtZBcsmLI pic.twitter.com/RRDN2GTvDX
— Rode Kruis (@RodeKruis) 18 januari 2018
Het koelt af
Na de middag zal de wind in kracht afnemen. De regenzone sleept nog tijdelijk over het zuidoosten van het land. Daarna krijgen we enkele opklaringen, maar er zullen nog winterse buien volgen op de Ardense Hoogten met kans op een donderslag. De maxima lagen vanochtend tussen 4 en 11 graden. In de loop van de dag zal het enkele graden afkoelen.
Vannacht krijgen we eerst buien en winterse buien over ons heen, daarna wordt het droog met minima rond het vriespunt. Voor vrijdag en zaterdag voorspelt het KMI fris weer met soms winterse buien maxima tussen 0 en 6 graden. Vanaf zondag wordt het zachter, zo’n 10 graden, maar het zal wel regenen.
Enkele beelden uit België en Nederland:
Het waait al serieus hard op de #BrabantseWal. Een boswandeling is geen goed idee vandaag! #storm pic.twitter.com/QRmlHXsMuW
— Erik de Jonge (@BoswachterEdJ) 18 januari 2018
En wie komt me redden? En de rest van de school? Kamervragen? Iemand?#storm #kamer #gasdebat pic.twitter.com/MNJQ40BKln
— Xandra (@xxXandraxx) 18 januari 2018
Een zo goed als uitgestorven boulevard. Slechts een enkeling trotseert de storm pic.twitter.com/n27xCkKVvY
— Niels Kalkman (@nielskalkman) 18 januari 2018
Het is zeker niet rustig hier in #ZWdrenthe #koekange #storm #hagel #onweer pic.twitter.com/DQvUDyoBsL
— Tom ten Kate (@tomtenkate) 18 januari 2018
Blijven jullie vandaag even uit de bossen ? ? morgen na de storm zijn jullie weer van harte welkom pic.twitter.com/RZmV8RXOBY
— Remy Sanders (@BoswachterRemy) 18 januari 2018
.@rotterdam maakt zich op voor de storm. Het hoogtepunt wordt verwacht tussen 10 en 12. Ben jij al weggewaaid? #storm #codeoranje pic.twitter.com/76Q8KhHD03
— OPEN Rotterdam (@openrotterdam) 18 januari 2018
Ondertussen op de #Waterbus! ? #storm #rotterdam @edaldus pic.twitter.com/8B0ypP7N47
— Femke Akkerman ⚓️ (@FemkeAkkerman) 18 januari 2018
#storm! Wij waaien weg op de Moerdijkbrug! pic.twitter.com/BAZfxWGTri
— Birgit Verhoeven (@BirgitVerhoeven) 18 januari 2018
Gezandstraald op de vuurbaak/wurft/boulevard. #storm donderdag #westerstorm pic.twitter.com/F2u5Z6q5oS
— Clara (@Clara_spike) 18 januari 2018
In deze harde storm hangen de Kauwtjes aan hun tandvlees in de platanen; waarom gaan ze niet ergens beschut zitten? #windsurfing @vogelnieuws pic.twitter.com/nWF3Parfrr
— Dianne Nijland (@DianneNijland1) 18 januari 2018
Staat flinke storm in Scheveningse haven. Overantwoord op fiets en in vrachtauto. pic.twitter.com/vxprOepu0q
— Bram Stoop (@StoopBram) 18 januari 2018
De bruggen over de #Zaan, Schiethavenkanaal en Nauernasche Vaart in @GemZaanstad worden tot nader order niet bediend. Deels komt dit door de storm en er is ook sprake van een te lage waterstand op de Achterzaan waardoor schepen de #Wilhelminsluis niet veilig kunnen passeren. pic.twitter.com/uJ8bX21UkF
— Havendienst Zaanstad (@HVZaanstad) 18 januari 2018
Typische Oostblok mlnivrachtwagen #Renault Master zwabbert over #A9. Blijft net overeind. #westerstorm #storm @vid pic.twitter.com/yMudTRmNR8
— Henk Ploeg (@FilmPloegBveld) 18 januari 2018