Controversiële Zuid-Koreaanse serie ‘Snowdrop’ verschijnt volgende week op Disney+ in België

De Zuid-Koreaanse reeks Snowdrop zal volgende week, op woensdag 9 februari 2022, verschijnen op Disney+. De reeks kwam in Zuid-Korea zelf zwaar in opspraak omdat verschillende verhaallijnen gezien kunnen worden als extreemrechtse propaganda.

Ondanks zwaar protest zal de Zuid-Koreaanse reeks Snowdrop vanaf volgende week te zien zijn op Disney+. Ook in ons land zal je vanaf woensdag 9 februari 2022 kunnen kijken naar de reeks die zich afspeelt tijdens de prodemocratische protesten in Zuid-Korea in de jaren 80.

Snowdrop

Snowdrop speelt zich af in 1987. Op dat moment waren er in Zuid-Korea hevige protesten aan de gang tegen het autoritaire regime. Door de protesten werden in december 1987 voor de eerste keer democratische verkiezingen gehouden in Zuid-Korea. De reeks volgt studenten Im Soo-ho (Jung Hae-in) en Eun Young-ro (Kim Ji-soo) en hun ontluikende romance. Maar uiteindelijk blijkt dat Soo-ho niet is wie hij op het eerste zicht leek te zijn.

Er werd vooral naar de reeks uitgekeken omdat het het acteerdebuut is van Kim Ji-soo van de populaire K-popgroep Blackpink. Daarnaast is het ook het eerste K-drama dat exclusief te bekijken is op Disney+.

Bekijk hier de trailer van Snowdrop:

https://youtu.be/PiF7oEjAMRQ

Petitie

Snowdrop kwam al in opspraak nog voor de eerste aflevering uitgezonden was in Zuid-Korea. Uit de korte inhoud bleek namelijk al dat de reeks zich afspeelde in 1987, toen er felle protesten aan de gang waren tegen het huidige regime. Het mannelijke hoofdpersonage Im Soo-ho (Jung Hae-in) doet zich daarbij voor als een prodemocratische student, maar is eigenlijk een Noord-Koreaanse spion. Dat veroorzaakte veel ophef in Zuid-Korea aangezien de autoritaire Zuid-Koreaanse president Chun Doo-hwan, die regeerde van 1980 tot 1988, beweerde dat de democratie gebouwd is door Noord-Koreaanse spionnen die zich voordeden als prodemocratische activisten. Een theorie die de reeks dus lijkt te volgen.

Daarnaast kwam er ook kritiek op het personage Lee Kang-moo (Jang Seung-jo). Hij is een agent van het Agency for National Security Planning (ANSP). Deze groepering heeft echt bestaan onder president Chun en diende als geheime dienst van het regime om tegenstanders op te sporen en hen te doen verdwijnen. In de reeks wordt deze groepering echter als positief voorgesteld, wat volgens veel Koreanen historisch incorrect is en zelfs een verheerlijking van de wanpraktijken tijdens de dictatuur is.

Hierdoor wilden heel wat Zuid-Koreanen de productie van de reeks tegenhouden, maar hun protest kreeg geen gehoor en de reeks werd toch voortgezet. In december 2021 werden de eerste afleveringen uitgezonden op de Zuid-Koreaanse zender JTBC. Dat zorgde voor nieuw protest, waarbij een nieuwe petitie met de vraag om Snowdrop af te voeren meer dan 350.000 handtekeningen kreeg. Een burgerbeweging trok naar de rechter met de eis om de uitzending van de reeks te schorsen, maar de rechtbank oordeelde dat deze beweging ongelijk had. Daardoor werd de reeks, zoals gepland, volledig uitgezonden op JTBC.

Open brief professoren

Afgelopen weekend werd de laatste aflevering uitgezonden en daarna zou de reeks op Disney+ verschijnen. Maar ook daartegen kwam protest. Deze keer ging het om een groep van 25 professoren, assistent-professoren en doctoraatsstudenten gespecialiseerd in Koreaanse en Oost-Aziatische studies. Zij stuurden een open brief, gericht aan Luke Kang, de president van Walt Disney Asia-Pacific.

In de brief haalden de professoren aan dat ze vreesden dat het schadelijk zou zijn om de reeks wereldwijd te verspreiden via Disney+. Koreaanse kijkers kennen de Zuid-Koreaanse geschiedenis en hebben toegang tot literatuur en experten over de zaak. Voor buitenlandse kijkers is dat veel minder het geval. Daardoor is het belangrijk dat de historische en sociaal-politieke context van de show, die gebaseerd is op waargebeurde feiten, correct is.

Disney+

Maar de professoren haalden hun slag niet thuis. Snowdrop zal dus zoals gepland binnenkort te bekijken zijn via Disney+. In ons land verschijnt de reeks op woensdag 9 februari 2022 op de streamingdienst.

Meer
Lees meer...