Left Right
scrollTop top

Zuid-Amerikaans kampioenschap Copa América zoekt twee weken voor start tornooi nieuw gastland


Brazilië Copa América 2019
© Brazilië, winnaar van de Copa América in 2019 – Bron: Celso Pupo/Fotoarena/Sipa USA/Isopix

De Copa América, het Zuid-Amerikaans landenkampioenschap voetbal, moet op zoek naar een nieuw gastland. Door de verslechterde coronasituatie in Argentinië kan het tornooi daar namelijk niet doorgaan. De Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie (Conmebol) moet nu in allerijl op zoek naar een alternatief. Chili lijkt daarbij de grootste kanshebber.

Op 11 juni gaat het Europees kampioenschap voetbal van start, maar twee dagen later begint aan de andere kant van de oceaan de Zuid-Amerikaanse tegenhanger Copa América. In maart 2019 besliste de Conmebol om dat tornooi gezamenlijk door Colombia en Argentinië te laten organiseren. Een kleine twee weken geleden werd Colombia echter geschrapt als gastland door aanhoudende onrust en protesten tegen president Iván Duque.

Coronacrisis

Zondag besliste de Conmebol om ook Argentinië te schrappen als organisator van het voetbaltornooi. Officieel klinkt het dat de “huidige omstandigheden” het niet toelaten, maar tussen de regels door valt af te leiden dat de coronacrisis de belangrijkste reden is voor die beslissing. Argentinië zit namelijk midden in een zware nieuwe opstoot van het coronavirus met zo’n 30.000 besmettingen per dag en bijna 500 doden.

Door de schrapping van Argentinië zit de Conmebol nu wel zonder gastland amper twee weken voor de start van het tornooi. “Conmebol analyseert aanbiedingen van andere landen die interesse hebben getoond in het hosten van het continentale toernooi. Updates worden binnenkort aangekondigd”, klinkt het in een korte verklaring.

Chili

Toplui van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond zouden vandaag samenkomen om te beslissen wat er nu moet gebeuren. Chili zou zich alvast kandidaat hebben gesteld om in te springen als gastland. In 2015 ging de Copa América daar al door en dus in de infrastructuur alvast aanwezig. Bovendien doet Chili het, zeker op het vlak van vaccinaties, veel beter dan andere Zuid-Amerikaanse landen.

Brazilië verdedigt op de Copa América de titel. Twee jaar geleden won het in de finale met 3-1 van het verrassende Peru.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…