Coronacijfers: Stijging aantal besmettingen ligt nu al op 15 procent

Uit de nieuwe cijfers op het dashboard van Sciensano blijkt dat het de cijfers in verband met het coronavirus nog steeds toenemen. Zo stijgt het aantal nieuwe besmettingen nu al met 15 procent. Bij de ziekenhuisopnames en overlijdens zet de stabilisatie zich verder.

Er werd gisteren op het Overlegcomité beslist om de huidige maatregelen in verband met het coronavirus grotendeels aan te houden. De betrokken ministers van de verschillende regeringen in ons land maakten die beslissing omdat het aantal nieuwe besmettingen in ons land nu al een tijdje aan het toenemen is. En die stijging zet zich nu verder.

15 procent

Tussen 9 en 15 december werden er gemiddeld 2.519 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is een stijging met 15 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen en opnieuw een grotere stijging dan een dag eerder, toen ging het nog om 12 procent. Deze cijfers stijgen al een hele week. Zo ging het maandag nog om een stijging met 3 procent, die elke dag groter werd.

Het laatste bekende dagcijfer is dat van 15 december. Toen werden er 3.211 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dit is wel een daling vergeleken bij een dag eerder. Op maandag 14 december werden er 3.831 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het hoogste aantal sinds eind november.

Het aantal tests dat elke dag wordt afgenomen neemt wel toe. Dit cijfer ligt nu op gemiddeld 35.111 per dag. Eind oktober lag dit cijfer op bijna 70.000 per dag waarna het werd teruggebracht tot zo’n 28.000 per dag. Ondertussen neemt dit cijfer elke dag opnieuw toe. De positiviteitsratio, het percentage van die testen dat positief blijkt te zijn, blijft ondertussen stabiel en ligt op 8,15 procent. Gisteren ging het hier nog om 8,12 procent.

Stabilisatie in aantal ziekenhuisopnames

De stabilisatie in het aantal ziekenhuisopnames zet zich verder. Er worden nu elke dag gemiddeld 186 nieuwe patiënten opgenomen. Dat is een stijging met 1 procent. Gisteren ging het hier nog om een daling met 2 procent. Vrijdag werden er 195 patiënten opgenomen, dat zijn er 9 minder dan een dag eerder.

In totaal lagen er gisteren 2.618 patiënten in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus, dat zijn er 65 minder dan een dag eerder. Op de afdeling intensieve zorgen gaat het om 546 patiënten. Daar kwamen 16 bedden vrij.

Daling aantal overlijdens valt stil

Het aantal overlijdens ligt nu op gemiddeld 94 per dag. Dat is een daling met 3,5 procent vergeleken bij een week geleden. Gisteren lag deze daling nog op 6 procent.

In totaal overleden er in ons land nu al 18.455 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Geen nieuwe maatregelen

Het Overlegcomité heeft gisteren een hele namiddag samengezeten om de coronamaatregelen te herevalueren. Daarbij werd beslist om de huidige maatregelen te behouden, maar er wel op toe te zien dat deze beter nageleefd worden. Zo zullen de controles op telewerk serieus opgedreven worden, en moet iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland is geweest zeven dagen in quarantaine. De kerstvakantie wordt voorlopig niet verlengd, en de avondklok blijft in Vlaanderen ingaan om middernacht.

Premier Alexander De Croo benadrukte dat ons gedrag nu bepaalt of we in een derde coronagolf terechtkomen of niet. Hij deed ook een ultieme oproep om Kerstmis in intieme kring te vieren.

Meer
Lees meer...