Coronacijfers: Stijging aantal besmettingen neemt licht af

Uit de nieuwe cijfers op het dashboard van Sciensano blijkt dat de stijging in het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus na een periode van stijgingen opnieuw afneemt. Bij de ziekenhuisopnames is er een lichte daling te zien, maar bij het aantal overlijdens gaat het om een lichte stijging.

Nadat de stijging in het aantal nieuwe besmettingen in ons land dagenlang toenam, is daar nu voor de eerste keer een daling te zien. Gisteren ging het zo nog om een stijging met 16 procent, Vandaag neemt die stijging af tot 13 procent.

Stijging aantal besmettingen remt af

Tussen 10 en 17 december werden er dagelijks gemiddeld 2.547 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is een stijging van 13 procent vergeleken bij de vorige periode. Deze stijging neemt wel licht af. Gisteren ging het zo namelijk nog om een stijging met 16 procent. Vorige week nam de stijging in het aantal besmettingen elke dag toe. Zo ging het maandag nog om een stijging met 3 procent, die elke dag groter werd. Zaterdag ging het al om 15 procent en zondag om 16. Maar nu lijkt dit eindelijk om te keren.

Er worden steeds meer coronatesten afgenomen per dag. Het gaat nu om meer dan 37.500 per dag. Heet is geleden van 8 november dat dit cijfer hoger lag dan 37.000. De positiviteitsratio, of het percentage van die tests dat positief terugkeert, ligt nu op 7,84 procent. Dat is opnieuw een lichte daling vergeleken bij gisteren. Toen lag dit cijfer op 7,99 procent. In totaal telt ons land nu al 625.930 coronabesmettingen.

Aantal ziekenhuisopnames neemt af

Het aantal ziekenhuisopnames ligt nu op gemiddeld 179,3 per dag. Dat is een daling met 3 procent. Dit cijfer moet volgens experts op 75 per dag liggen om te kunnen denken aan versoepelingen.

Gisteren lagen er in totaal 2.543 patiënten in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Dat waren er 20 meer dan een dag eerder en betekent een stijging met 1 procent. Op de afdelingen intensieve zorg in ons land waren 544 bedden bezet door coronapatiënten. Dat zijn er 3 meer dan een dag eerder en komt ook overeen met een stijging met 1 procent.

Aantal overlijdens neemt (heel licht) toe

Het aantal overlijdens door het coronavirus neemt heel licht toe. Het gaat nu om gemiddeld 92,7 overlijdens per dag. Dat is een stijging met 0,2 procent vergeleken bij de vorige periode van 7 dagen. 

In totaal zijn er in ons land nu al 18.626 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Meer
Lees meer...