Apothekers in ons land merken sinds de start van de coronacrisis eigenaardige trends op. Medicijnen zoals hoestsiroop, keelpastilles en middeltjes tegen buikgriep gaan amper nog over de toonbank, schrijft Het Nieuwsblad vrijdag.
De verminderde verkoop is het gevolg van de coronacrisis, maar er zijn verschillende achterliggende oorzaken. Nu social distancing en mondmaskers vaste waarden zijn, raken we gewoonweg minder besmet met een alledaagse infectie. “Vroeger had ik af en toe een verkoudheidje of keelpijntje. Nu ben ik al maanden niet ziek geweest. Het plexiglas in onze apotheek doet wat het moet doen”, vertelt een apotheker in de krant.
Anderzijds speelt er nog iets. De vrees om het coronavirus te pakken te hebben. “Mensen hebben angst om met een mogelijke coronahoest tot bij ons te komen. Ik denk dat ze liever thuisblijven dan dat ze door ons worden doorverwezen naar een dokter voor een coronatest“, zegt apothekeres Anke Walscharts. “Mensen met een negatieve test zijn waarschijnlijk zo opgelucht dat ze vaak niet meer om een middeltje komen.”
Minder antibiotica
Harde cijfers over de minderverkoop van hoestsiropen, keelpastilles en specifieke middelen voor reizigers heeft de farmaceutische bond APB niet. Wel geven verschillende apothekers aan dat gewone pijnstillers, mondmaskers, ontsmettende handgel en thermometers het beter doen dan gewoonlijk.
Ook antibiotica is weggezakt in de lijst van verkochte producten. Opnieuw bewijzen de coronamaatregelen hun dienst. “Patiënten bellen voor een coronatest. Tegen de tijd dat ze horen dat die negatief is en de quarantaine voorbij is, is de ziekte vaak ook over”, besluit huisarts en professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) in de krant.