Coronavirus: aantal doden per dag verdubbeld in vergelijking met vorige week

In de week van 27 oktober tot 2 november stierven elke dag gemiddeld 159 Belgen aan de gevolgen van Covid-19. Da’s bijna een verdubbeling in vergelijking met de cijfers van een week eerder. Toen overleden elke dag gemiddeld 80 mensen nadat ze besmet raakten met het coronavirus. In totaal zijn nu al zeker 12.520 Belgen overleden door het virus.

De voorbije week zijn elke dag gemiddeld 663 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Een week eerder waren dat er 636 per dag. Gisteren nog werden 556 coronapatiënten opgenomen, terwijl er 653 het ziekenhuis mochten verlaten.

In totaal liggen nu 7.282 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er een dikke duizend meer dan vorige week, toen onze ziekenhuizen 6.187 coronapatiënten verzorgden. De afdelingen intensieve zorgen tellen nu 1.428 coronapatiënten, waarvan 822 mensen extra zuurstof krijgen.

Daling besmettingen

Elke dag worden gemiddeld 13.213 besmettingen met het virus vastgesteld. Net als gisteren is vandaag opnieuw sprake van een lichte daling. Da’s deels te verklaren door de nieuwe teststrategie die in ons land gehanteerd wordt. Sinds 21 oktober worden enkel nog mensen mét symptomen getest, om de druk op testcentra en laboratoria te verminderen.

Druk op ziekenhuizen blijft toenemen

Het is enorm druk in onze ziekenhuizen, en om alle coronapatiënten te kunnen behandelen is momenteel geen verzorgend personeel genoeg. Daarom heeft de Kamer nu een noodwet goedgekeurd, waardoor ziekenhuizen verpleegkundige taken tijdelijk kunnen uitbesteden aan zorgkundigen, die normaal niet voor dat werk bevoegd zijn. 

Het gaat onder andere om de inzet van studenten verpleegkunde, zorgkundigen, kinesisten, stagiairs of vroedvrouwen en -mannen. De nieuwe maatregel is tijdelijk. Hij geldt tot 1 april 2021 en kan met maximaal een half jaar verlengd worden. De extra zorgkundigen kunnen niet alle handelingen van verplegend personeel uitvoeren.

Meer
Lees meer...