Wanneer moet je je testen en wanneer in quarantaine? Dit handig schema legt het uit

De regels rond testen en quarantaine in ons land blijven bij veel mensen voor verwarring zorgen. Om duidelijkheid te scheppen heeft FOD Volksgezondheid nu een handig overzicht gedeeld waarop je snel kan zien wat voor jou van toepassing is.

België heeft recent zijn teststrategie rond het coronavirus aangepast. Door het grote aantal besmettingen kwam de testcapaciteit onder druk te staan. Daardoor worden mensen zonder symptomen niet meer getest. Daarnaast zijn ook de regels rond quarantaine en isolatie aangepast, een overzicht:

Wanneer moet ik mij laten testen?

Je moet je enkel nog laten testen op het coronavirus als je symptomen hebt. Het gaat dan om verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, diarree, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, smaakverlies, geurverlies, spierpijn …

Wie een risicocontact heeft gehad of terugkeert uit een rode zone, maar geen symptomen heeft, moet zich niet langer laten testen.

Wanneer moet ik in quarantaine?

Als je nauw contact hebt gehad met iemand die besmet is, moet je in quarantaine. Dan gaat het over langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand. Die quarantaine duurt 10 dagen en gaat in op de dag dat je het risicocontact hebt gehad. Na die quarantaine moet je ook nog 4 dagen extra waakzaam zijn.

Als je tijdens die quarantaine symptomen ontwikkelt, moet je je toch laten testen. Als die test negatief blijkt, mag je meteen uit quarantaine, als je symptomen weg zijn.

Wanneer moet je in isolatie?

Je moet in isolatie als je positief hebt getest op het coronavirus. Zo’n isolatie duurt minimaal 7 dagen en begint de eerste dag van je symptomen. Je mag wel maar uit isolatie gaan als je 3 dagen geen koorts meer hebt en je klachten weg zijn.

Bekijk hier alle regels op een rij:

Bron: FOD Volksgezondheid
Meer
Lees meer...