Coronavirus: teststrategie wordt uitgebreid met sneltesten

Vandaag is een eerste lading sneltesten aangekomen in ons land. Die testen zullen gebruikt worden om de huidige teststrategie uit te breiden. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land beslist. In een eerste fase zullen die sneltesten worden ingezet in ziekenhuizen, in testcentra en bij huisdokters.

Momenteel worden in ons land enkel mensen getest op het coronavirus wanneer ze symptomen hebben. Die teststrategie is van kracht sinds 21 oktober. Ze is er gekomen doordat de druk op de laboratoria die de testen verwerken, te groot werd, door iedereen die mogelijk besmet raakte met het virus te testen.

15 à 20 minuten

Nu hebben de ministers van Volksgezondheid in ons land beslist om die teststrategie opnieuw aan te passen, om opnieuw de druk op testcentra en labo’s te doen afnemen. Vandaag is namelijk de eerste lading zogenaamde coronasneltesten aangekomen.

Van die antigeentesten is binnen de 15 à 20 minuten het resultaat al gekend. Bij de PCR-testen, die momenteel gebruikt worden, kan dat een paar dagen duren. Het grote verschil (behalve de snelheid) zit ‘m in de betrouwbaarheid van de testen.

Betrouwbaar genoeg

Corona Test PCR
Afname van een PCR-test – Isopix

Daar waar PCR-testen doorgaan héél betrouwbaar zijn, is dat bij antigeentesten iets minder het geval. De uitslag is niet altijd 100 procent accuraat. Maar ze zijn betrouwbaar genoeg volgens het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), toch voor mensen die niet tot de risicogroep behoren.

Daardoor zullen de sneltesten voorlopig nog niet gebruikt worden in woonzorgcentra, omdat die mensen wél risicopatiënten zijn. Waar ze dan wel ingezet zullen worden? Bijna overal, maar wel geleidelijk.

Onmiddellijk inzetten

In een eerste fase zullen de sneltesten gebruikt worden in ziekenhuizen, in testcentra en bij huisdokters. Opnieuw geldt de regel dat enkel mensen met symptomen of klachten getest kunnen worden. Ziekenhuizen die nu al sneltesten in hun bezit hebben, mogen die onmiddellijk gebruiken. Elders is de inzet van sneltesten afhankelijk van de levering.

Begin december zou een tweede fase ingaan. Dan kunnen de sneltesten ook in scholen, en bij essentiële beroepen gebruikt worden.

Meer
Lees meer...