Left Right
scrollTop top

Coronavirus: één derde van nieuwe besmettingen in Frankrijk in scholen en universiteiten


Universiteit Pantheon Parijs Coronavirus
© Studenten aan de Pantheon universiteit in Parijs – Bron: Isopix

In Frankrijk heeft Patrick Bouet, hoofd van de Nationale Raad van de Orde van Artsen, gewaarschuwd dat er een zware tweede golf aankomt. Volgens hem dreigt het gezondheidssysteem op bepaalde plaatsen opnieuw overbelast te raken. Uit onderzoek blijkt ook dat 32 procent van de besmettingsclusters betrekking heeft op scholen en universiteiten.

“De tweede golf komt sneller aan dan we dachten”, zegt Patrick Bouet, hoofd van de Nationale Raad van de Orde van Artsen, in het weekblad Journal du Dimanche. Minister van Volksgezondheid Olivier Veran waarschuwde vorige week ook al voor die tweede golf in Frankrijk, maar die waarschuwing ging volgens Bouet niet ver genoeg.

Gezondheidssysteem overbelast

“Hij zei niet dat Frankrijk binnen drie tot vier weken, als er niets verandert, te maken zal krijgen met een wijdverbreide uitbraak over zijn hele grondgebied, gedurende een aantal lange herfst- en wintermaanden”, klinkt het. Die nieuwe uitbraak dreigt volgens de expert het gezondheidssysteem te overbelasten.

Dat was ook in de lente tijdens de eerste golf al het geval, al hielden de ziekenhuizen toen meestal nipt stand. Op zo’n mirakels moet nu niet meer gerekend worden volgens Bouet. “Velen van hen zijn uitgeput, getraumatiseerd”, zegt hij. De afgelopen week zijn in heel Frankrijk 4.102 mensen opgenomen in het ziekenhuis. 763 van hen liggen op de afdeling intensieve zorg.

Nieuwe besmettingen

Bovendien loopt het aantal besmettingen bij onze Zuiderburen nog steeds snel op. Zaterdag zijn zo meer dan 14.000 nieuwe gevallen geregistreerd. Heel wat van die nieuwe besmettingen zouden plaatsvinden op scholen en universiteiten. Le Monde meldt dat 32% van de 899 onderzochte clusters gelinkt is aan scholen en universiteiten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810