Coronavirus lijkt net als griep niet van de zon te houden

Het is algemeen bekend dat griep seizoensgebonden is en piekt in de winter in gematigde streken en tijdens het natte seizoen op tropische plaatsen. Volgt Covid-19 dus een vergelijkbaar seizoenspatroon? Blijkbaar wel.

Waarom is dit belangrijk?

Anticiperen op de seizoensgebondenheid van Covid-19 zal belangrijk zijn bij het tegengaan van de verspreiding ervan.

Om de vraag te beantwoorden, vergeleken wetenschappers de coronaviruspercentages tussen maart 2020 en maart 2021 in vijf landen – Canada, Duitsland, India, Ethiopië en Chili – met de dagelijkse gemiddelde temperatuur, vochtigheid, ultraviolette straling en luchtdroogcapaciteit (een maatstaf voor hoe snel druppeltjes verdampen).

In landen met gematigde klimaten vonden ze een piek van Covid-19 tijdens de wintermaanden, toen de temperatuur en luchtvochtigheid laag waren. Ondertussen piekten de gevallen in landen met tropische klimaten tijdens de zomermoessons, toen de luchtvochtigheid hoog was.

De resultaten, gepubliceerd in het tijdschrift GeoHealth, onthullen dat er twee variabelen waren – ultraviolette niveaus en luchtdroogcapaciteit – die consistent correleerden met Covid-19-niveaus in alle landen. Felle zonneschijn en snelle verdamping werden geassocieerd met dalende percentages van het coronavirus, terwijl bewolkte luchten en langzame verdamping de verspreiding van het virus lijken te bevorderen.

Anticiperen op de seizoensgebondenheid van Covid-19 zal belangrijk zijn bij het tegengaan van de verspreiding ervan, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat boostervaccins worden gegeven voordat het hoogseizoen begint.

Lees ook: Boostershot Pfizervaccin geeft ouderen aanzienlijk hogere bescherming tegen corona

Lees ook: VS verlenen volledige goedkeuring aan vaccin van Pfizer: het zal vaccinatieverplichtingen regenen

(NS)

Meer
Lees meer...