Covid-19 kan tot ernstige hersenschade leiden: mogelijke verklaring voor verwardheid en vermoeidheid

Nederlandse onderzoekers van de University Medical Centers hebben ontdekt dat Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, mogelijk nog schadelijker is dan eerder gedacht. Het virus tast namelijk ook de hersenen aan.

Een opvallend onderzoek van de University Medical Centers: Covid-19 kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem in de hersenen helemaal zijn kluts kwijt is. De paper werd gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Microbe. Dat meldt het Nederlandse actuaprogramma Nieuwsuur.

Patholoog Paul van der Valk nam met zijn team de hersenen van elf mensen onder de loep die overleden zijn aan Covid-19. Bij maar liefst tien van hen waren er duidelijk sporen van de ziekte te zien in de hersenen. Er werden T-lymfocyten, een soort van afweercellen, gevonden die normaal niet in de hersenen van mensen te vinden zijn. Deze abnormale afwijking was bij de tien patiënten niet enkel te vinden in de volledige hersenen, maar ook aan het ruggenmerg.

“Dit zijn cellen die normaal gesproken uit de hersenen worden geweerd”, zegt Van der Valk in Nieuwsuur. “Maar bij de Covid-19-patiënten zagen we dat ze de bloedbaan hadden verlaten en het hersenweefsel binnen traden. Dan weet ik als patholoog: hier is iets goed mis.”

(Nederland komt met bubbel van vier en sluit cafés om 22 uur.)

Per ongeluk in hersenen

Het coronavirus zelf werd trouwens niet teruggevonden in de hersenen. Van der Valk vermoedt dan ook dat de afweercellen, die bedoeld waren om tegen Covid-19, per ongeluk ook bepaalde eiwitten in de hersenen aanvallen. “Dat kan gebeuren als het eiwit een beetje op het virus lijkt. Het eigen immuunsysteem slaat dan op hol”, zegt hij in Nieuwsuur.

Daarnaast is er meer onderzoek nodig om na te gaan welke eiwitten de afweercellen aanvallen. Dit fenomeen zou kunnen verklaren waarom sommige coronapatiënten nog maanden na besmetting last hebben van verwardheid, concentratieproblemen en vermoeidheid.

(Stijging van besmettingen vlakt verder af, Sciensano wil volle ziekenhuizen vermijden.)

Britse studie

Enkele maanden geleden stelden Britse neurologen nog dat Covid-19-patiënten met milde symptomen met ernstige of zelfs fatale hersenschade kunnen kampen. “We willen dat artsen wereldwijd alert zijn voor deze complicaties van het coronavirus”, zeiden ze.

(Waals-Brabant neemt extra maatregelen tegen coronavirus.)

Meer
Lees meer...