Coronavirus: strand Oostende krijgt reservatiesysteem

Aangezien een druk strand in coronatijden geen goed idee is, denken de kustgemeenten al enige tijd na over een strategie om de drukte op de stranden deze zomer te beperken. In Oostende zal er een reservatiesysteem ingevoerd worden voor de drukste stukken strand van de badstad. Dat laat burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) weten aan de Mediahuis-kranten.

Pixabay

Het zou wel eens kunnen dat het aan de kust deze zomer erg druk zal worden. Zo is het nog steeds niet duidelijk of we binnenkort naar het buitenland op vakantie mogen naar aanleiding van de coronacrisis. Tommelein speelde eerder al met de idee om een soort van strandpas in te voeren. Daarbij zouden enkel mensen die gedomicilieerd zijn in Oostende op het strand toegelaten zijn. Daarnaast werd er overwogen om ook toeristen met een hotelreservatie en tweedeverblijvers toe te laten. De logica achter zo’n systeem: wie de stad inkomsten bezorgt, moet voorrang krijgen. Het voorstel kreeg echter geen groen licht.

Inwoners, tweedeverblijvers en hotelgasten

Nu meldt de Oostendse burgemeester dat er een reservatiesysteem ingevoerd wordt voor de drukste stukken strand van de badplaats. De stadsinwoners, tweedeverblijvers en hotelgasten krijgen voorrang voor plekje. Reservaties zijn gratis. Onder andere de stranden van de deelgemeente Mariakerke zullen vrij toegankelijk zijn. Het systeem zal in juni al uitgetest worden.

Tommelein is provincie voor

Pixabay

Steven Vandenberghe (sp.a), burgemeester van de buurgemeente Bredene, stelt dat West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé ook nog nadenkt over een monitoringssysteem. Zo kan bijgehouden worden op welke stranden in de streek het te druk wordt.

Vandenberghe meent dat zo’n reservatiesysteem voor het strand ook in Bredene interessant kan zijn. Wel kan dat volgens hem “alleen in overleg met alle andere kustgemeenten” gebeuren. Begin juni zouden de kustburgemeesters en de gouverneur samen vergaderen over een strandplan. Daarop heeft Tommelein blijkbaar niet gewacht.

Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist, zei eerder dat “het strand er voor iedereen of voor niemand” is.

Tweedeverblijvers

EPA

Sinds het begin van de coronacrisis mogen mensen hun tweede verblijf in ons land niet langer betreden. Wanneer dat wel zal mogen, is nog niet geweten, maar het zal alleszins niet voor 8 juni zijn. Premier Sophie Wilmès (MR) beloofde om in de komende dagen perspectief te bieden. Ondertussen hebben een aantal tweedeverblijvers samen een advocaat onder de arm genomen om de Belgische staat aan te klagen, omdat ze niet naar hun onroerend goed mogen.

(Eerder nodigde Middelkerks burgemeester Dedecker tweedeverblijvers uit aan zee en noemde hij Wilmès “wereldvreemd”.)  

Meer
Lees meer...