Coronavirus Rusland: ambulances schuiven 9 uur aan en stroom valt uit in ziekenhuizen

Na lange tijd nieuws over de coronacrisis verzwegen te hebben, kreunt Rusland nu onder het virus. In Moskou kunnen de ziekenhuizen amper nog het sterk aantal opgelopen besmettingen aan. De stroom in de ziekenhuizen in de Russische hoofdstad valt gereld uit door de vele patiënten die aan de kunstmatige beademing hangen.. Bovendien staan er files van ambulances voor de hospitaals.

Afgelopen weekend kwamen er in Rusland volgens de officiële cijfers nog eens 2.186 coronabesmettingen bij. 12.000 van de 16.000 besmette personen bevinden zich in Moskou. Op beelden op sociale media is te zien hoe voor sommige ziekenhuizen lange rijen met ambulances staan.

Oppositieleider Aleksej Navalny plaatste op zijn Twitteraccount dan weer beelden die gemaakt werden een ambulance. De chauffeurs hadden net een patiënt afgeleverd. De bestuurder zegt dat ze daarvoor negen uur in de file hadden moeten staan. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian.

File van ruim 80 ambulances

EPA

Op de beelden van Navalny is te zien hoe een lange rij ziekenwagens staat te wachten bij het ziekenhuis, in totaal meer dan 80. Bij sommige ambulances staat het ziekenhuispersoneel gewoon buiten te wachten.

Waarom er zo’n lange files voor de ziekenhuizen staan, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk worden heel wat coronapatiënten doorverwezen naar de gespecialiseerde kliniek in de naburige stad Chimki, omdat het complex uitgerust is met de modernste apparatuur.

Verschillende Russische media melden dat een ziekenhuis in het centrum van Moskou gesloten moest worden, omdat heel wat dokters en de medische directie er besmet bleken te zijn. Sommigen onder hen zouden er erg aan toe zijn. Eén van de artsen ligt met een dubbele longontsteking op de afdeling intensieve zorgen. Vermoedelijk raakte ze besmet tijdens een vakantie in Spanje.

Strenge maatregelen

EPA

Sergej Sobjanin, de burgemeester van Moskou, kondigde afgelopen weekend nog verdere maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De inwoners van de stad mogen nu enkel voor noodzakelijke dingen hun huizen verlaten, maar over enkele dagen hebben ze een digitale pas nodig om aan de politie te bewijzen dat ze zich door de stad mogen verplaatsen, bijvoorbeeld voor hun werk. Niet alleen autobestuurders, maar ook motorrijders, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer zullen zo’n pas bij zich moeten hebben.

Daarnaast moeten alle niet-essentiële bedrijven en winkels sluiten en worden voorlopig alle bouwwerven stilgelegd. Ook controleert de politie de wegen rond de stad. Wie niet kan aantonen dat het noodzakelijk is hij de stad verlaat of inrijdt, wordt teruggestuurd.

Pasen en verjaardag van de bevrijding

EPA

Ook heeft het Kremlin de bevolking opgelegd om niet naar de kerk te gaan in de aanloop naar het Russisch-orthodoxe Pasen dat komende zondag wordt gevierd. Ook de kerkleiding heeft laten weten dat het verstandiger is om Pasen thuis te vieren.

Daarnaast is het nog niet duidelijk of de viering van de 75ste verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland zal doorgaan. 9 mei, de Dag van de Overwinning, is een van de belangrijkste Russische feestdagen. Die wordt altijd gevierd met een grote militaire parade op het Rode Plein. De Russische regering liet al voorzichtig verstaan dat de lockdown in Moskou tegen dan nog niet voorbij is.

Meer
Lees meer...