Coronavirus: 116 nieuwe hospitalisaties, wellicht ‘weekendeffect’

De afgelopen 24 uur is er sprake van 272 nieuwe coronabesmettingen in ons land. Dat blijkt uit de persconferentie van het federaal crisiscentrum. Viroloog Steven Van Gucht zegt dat er “een duidelijk afname” is van “het totaal aantal mensen waarbij de infectie wordt vastgesteld”. “Dat cijfer daalt met 5 tot 15 procent per dag”, volgens Van Gucht. In totaal werd al bij 50.781 Belgen een coronabesmetting vastgesteld. Daarnaast stierven sinds gisteren 110 coronapatiënten en namen de ziekenhuizen 116 nieuwe patiënten op. Van Gucht vermoedt dat deze lichte stijging te wijten is aan een weekendeffect.

Het nieuw aantal sterfgevallen lijkt hoog te liggen, omdat het federaal crisiscentrum een correctie heeft doorgevoerd. Zo werden er met terugwerkende kracht 229 overlijdens in het ziekenhuis toegevoegd aan de dodentol.

(Momenteel zit de Nationale Veiligheidsraad samen om het te hebben over de versoepeling van de coronamaatregelen.)

Deze coronapatiënten overleden tussen 24 maart en 4 mei. Niet bij al deze mensen ging het met 100 procent zekerheid om een coronabesmetting. Op dit moment liggen ook 646 mensen op de afdelingen intensieve zorgen. Dat zijn er even veel als gisteren.

(Di Rupo (PS) verdedigt fel de Veiligheidsraad, tegen coalitiepartner Ecolo in: “Juist héél humane aanpak”.)

Wellicht weekendeffect

EPA

Ook opvallend: de ziekenhuizen nemen 116 nieuwe patiënten op. “Dat is een lichte stijging na drie dagen van dalende cijfers”, zegt Van Gucht. “We komen opnieuw boven de 100 opnames uit, maar dat is vermoedelijk een compensatie van het weekendeffect.” Van Gucht verwacht dat het cijfer opnieuw zal dalen: “De dalende trend in de ziekenhuisopnames zet zich voort.”

“Er is een stabilisatie van patiënten op intensieve zorg na gisteren, als we kijken naar de trend van de voorbije week, zien we dat die cijfers met 3 tot 5 procent dalen per dag”, geeft Van Gucht nog mee.

(Coronavirus: Antwerpen en Oostende voeren eenrichtingsverkeer in in winkelstraten en extra toiletten.)

Koorts pas later symptoom

EPA

De viroloog wil ook de aandacht vestigen op een Nederlandse studie, waaruit blijkt dat algemene symptomen, zoals het zich algemeen slecht voelen, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, oogpijn en het verlies van smaak- en reukzin, kunnen wijzen op een coronabesmetting. Symptomen zoals koorts, hoesten en hoofdpijn treden meestal pas later op.

“Het was heel opvallend dat het verlies van smaak- en reuk en de plotse spierpijn het best gelinkt konden worden aan een positieve test”, zei Van Gucht. “We moeten dus zeer aandachtig zijn voor het optreden van die vroege symptomen, het is belangrijk dat u zich dan onmiddellijk thuis isoleert. We zijn immers het meest besmettelijk bij het begin van de symptomen. Bel dan naar de huisarts om een test aan te vragen.”

Uitgebreider testen

EPA

Sinds begin deze week zijn de criteria om mensen te testen sterk uitgebreid. Zo zijn testen ook beschikbaar voor mensen die niet in de zorg werken of tot een risicogroep behoren.

“Alle personen die verdachte symptomen vertonen, kunnen nu getest worden”, herhaalde Van Gucht nog eens. “De eerste stap is om de symptomen vast te stellen bij uzelf. Als u symptomen herkent, blijf thuis en bel uw huisarts.” Die zal dan beslissen of er een staal wordt afgenomen.

“Het is belangrijk dat u in afwachting van uw resultaat thuisblijft en u isoleert van uw huisgenoten”, benadrukt Van Gucht. “De arts zal u ook vragen om een lijst te maken van alle personen waar u tot twee dagen voor het begin van de eerste symptomen mee in contact bent geweest. U krijgt een resultaat, ongeacht of het positief of negatief is. Test u positief, dan zal uw gezondheidstoestand van nabij opgevolgd worden en zal u de juiste behandeling krijgen. Het contactcentrum zal uw omgeving en contacten, op anonieme wijze, op de hoogte brengen.”

Contact tracing

Volgens Van Gucht kunnen we vermijden dat de maatregelen in de toekomst verstrengd moeten worden, als de testen en het principe van contact tracing systematisch en gedisciplineerd toegepast worden. “Dit is de beste garantie en ons voornaamste wapen om ervoor te zorgen dat we de komende maanden een normaler leven kunnen gaan leiden, in afwachting van een vaccin”, zegt Van Gucht.

Meer
Lees meer...