Veiligheidsraad: Van Ranst hint voorzichtig naar versoepeling op vlak van sociale contacten

Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad samen om het onder andere te hebben over de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Onder meer het heropenen van de winkels op maandag 11 mei en de sportcompetitie staat op de agenda. Viroloog Marc Van Ranst suggereert dat het ook op vlak van sociale contacten tijd is om een versoepeling door te voeren. Daarnaast vindt Van Ranst dat de adviezen van de GEES-groep aan de regering openbaar zouden moeten zijn.

EPA

Vandaag om 9 uur komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen. De premier, vicepremiers, de minister-presidenten en verschillende experten gaan met elkaar aan tafel zitten. Het lijkt erop dat er voorlopig niet gepraat zal worden over een exitstrategie op vlak van sociale contacten, maar viroloog Marc Van Ranst zei gisteren wel in het VRT-praatprogramma De Afspraak dat “je voelt dat de mensen daar nood aan hebben”. “Je voelt ook dat, als we daar niets aan doen, de mensen de maatregelen op de duur ook niet meer zullen volgen”, zei Van Ranst. “Een draagvlak moet je creëren, maar ook behouden.” Afwachten is dus de boodschap.

Wel is het zo goed als zeker dat fase 1B van de exitstrategie in zal gaan. De vraag is of alle winkels de deuren mogen openen op 11 mei. Wat gebeurt er met marktkramers? Mogen sportcompetities hervat worden? Deze drie kwesties staan op de bovenste plaats in de agenda van de veiligheidsraad.

“Perspectief nodig”

Vicepremier Koen Geens (CD&V) verwacht geen problemen als de winkels volgende week weer open gaan. Voor meer sociaal contact ligt dat moeilijker, maar Geens vindt wel dat er “op een bepaald moment zekerheid moet gegeven worden over een bepaald perspectief en dat zal voor de komende weken zijn”. Geens wijst erop dat “wij mensen leven van menselijk contact”. Voorlopig lijken enkel de opening van de winkels en de sportcompetitie op de agenda van de Nationale Veiligheidsraad van vandaag te staan.

“Dezelfde regels als tuincentra”

EPA

Alle voorwaarden lijken momenteel al vervuld om de winkels op 11 mei te kunnen laten openen. Voor elke klant zou 10 vierkante meter voorzien worden, zoals in de tuincentra. Daarnaast stelden de ministers van Werk Nathalie Muylle (CD&V) en Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) samen met de vakbonden en werkgevers een gids op met praktische richtlijnen om ook het personeel te beschermen.

Bovendien wordt er met de idee gespeeld om de ene dag mensen met even rijksregisternummers te laten winkelen en op andere dagen mensen met oneven rijksregisternummers. In Antwerpen en Oostende wordt er dan weer eenrichtingsverkeer ingevoerd in de winkelstraten.

Sportwedstrijden

EPA

Daarnaast zou de opstart van sportcompetities in fasen gebeuren. Dat meldt onder meer de VRT. Trainingen bij de voetbalclubs zouden tegen juni weer toegestaan worden. Sportwedstrijden zouden dan weer mogelijk zijn vanaf augustus, maar zonder publiek.

Dat zou betekenen dat het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League zoals gepland zou kunnen opstarten, maar dat het huidige seizoen wordt beëindigd. Dat scenario ligt in lijn met het voorstel van de raad van bestuur van de Pro League. In oktober zouden wedstrijden met publiek weer toegestaan worden. Ook over wielerwedstrijden wordt er meer duidelijkheid verwacht. 

GEES-rapport blijft geheim

Het eerste rapport van de GEES blijft geheim. De GEES is de groep van tien experts die de Nationale Veiligheidsraad adviseren. In het buitenland zijn gelijkaardige rapporten gewoon online en in de pers te vinden. Ook viroloog Marc Van Ranst is lid van de GEES. Hij vindt dat de adviezen van de experten openbaar mogen worden gemaakt. Van Ranst wijst erop dat het de regering is die beslist of de adviezen openbaar gemaakt worden. Ook is de regering niet verplicht om de adviezen te volgen. 

Meer
Lees meer...