Coronavirus: lichte stijging op intensieve zorg, aantal nieuwe besmettingen daalt

De jongste 24 uur werd in ons land bij 232 mensen een coronabesmetting vastgesteld. De teller staat nu op 55.791 besmettingen voor België. Ook stierven 29 coronapatiënten sinds gisteren. De dodentol staat nu op 9.108. Momenteel liggen 1.630 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, 16 meer dan de dag voordien. Gisteren waren er 50 nieuwe opnames. 

EPA

Van de 29 nieuwe overlijdens vonden er 21 plaats in het ziekenhuis en 8 in een woonzorgcentrum. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu in totaal 345 patiënten, dat is een stijging met 3 patiënten sinds gisteren. Sinds 15 maart, het begin van de coronacrisis in ons land, werden 14.687 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. Gisteren mochten opnieuw 30 mensen het ziekenhuis verlaten.

Daarnaast blijft het aantal nieuwe coronabesmettingen per dag dalen. Zo werd het virus gisteren bij 279 Belgen vastgesteld, dat zijn er 47 minder dan gisteren. In totaal raakten in ons land al 55.791 mensen besmet met het coronavirus.

(Zweedse risicovolle aanpak van coronavirus lijkt economie helemaal niet te helpen.)

Luchtvervuiling als boosdoener?

EPA

Uit een onderzoek van de prestigieuze Amerikaanse Harvard University blijkt dat de luchtvervuiling een belangrijke impact heeft op coronapatiënten. Dat meldt onder meer de VRT. Zo zouden in regio’s met hoge concentraties aan luchtvervuiling meer patiënten sterven en zouden meer mensen besmet raken. Bovendien zou het virus fijnstof overdragen. Concreet zouden coronapatiënten 8 procent meer kans hebben om te sterven per microgram fijnstof per vierkante meter in de lucht extra.

Of bovenstaande bevindingen 100 procent kloppen, zal de tijd moeten uitwijzen. Zo is Covid-19 in wetenschappelijke normen nog zeer nieuw en is er nog weinig over geweten. Bovendien gaat het hier om slechts één onderzoek, zij het uitgevoerd door vooraanstaande wetenschappers.

(Exitstrategie coronavirus: dit is weer toegestaan.)

Contactonderzoek

Viroloog Steven Van Gucht benadrukte gisteren nog eens dat het belangrijk is om tijdens een contactonderzoek eerlijk te zijn tegen de medewerkers. Op die manier kan een tweede golf van besmettingen en hospitalisaties misschien voorkomen worden.

Veel mensen zouden erg sociaal wenselijk antwoorden op de vragen van de contact tracers. “Nu geven de meeste gecontacteerde patiënten maar één contact aan”, zei Van Gucht. “Het is belangrijk dat we solidair zijn en alle contacten aangeven. U zal niet gestraft worden en ook niet gestigmatiseerd. Enkel door open kaart te spelen, kunnen we een tweede golf vermijden.”

Meer
Lees meer...