Coronavirus 1 week na versoepeling: cijfers blijven dalen maar tweede golf nog steeds mogelijk

Een week na een nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen blijven de cijfers er goed uitzien. Sinds gisteren werd bij 279 mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat is een daling van 7 procent per dag voor de laatste week. Gisteren werden ook 43 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat zijn er elke dag 4 procent minder. Daarnaast stierven sinds gisteren 28 mensen door het coronavirus in België. Er is sprake van een daling met 8 procent.

Ook de druk op de afdelingen intensieve zorg neemt af met 5 procent per dag. Van de 343 coronapatiënten op intensieve zorg moeten er 190 kunstmatig beademd worden. Dagelijks contacteren de contact tracers meer dan honderd mensen. Dat meldt het Federaal Crisiscentrum op de persconferentie over de nieuwe coronacijfers.

Crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens zegt wel dat we eerlijk moeten zijn tegen de contact tracers: “Nu geven de meeste gecontacteerde patiënten maar één contact aan. Het is belangrijk dat we solidair zijn en alle contacten aangeven. U zal niet gestraft worden en ook niet gestigmatiseerd. Enkel door open kaart te spelen, kunnen we een tweede golf vermijden.”

(Marghem haalt uit naar zorgsector, Bouchez moet puin ruimen voor MR.)

Algemene gezondheid

EPA

Ook werden 40.000 Belgen al bevraagd over hun algemene gezondheid. Na twee maanden lockdown werd er gevreesd dat heel wat mensen met kwalen bleven zitten. “Het leven is meer sedentair”, licht Van Gucht toe. “Een kwart zegt gewichtstoename te zien tijdens de lockdown. Daarom is het belangrijk om voldoende te bewegen.”

“Het is mooi weer, we hoeven niet allemaal naar buiten te gaan, maar profiteer op een verantwoorde manier van de zon door actief te zijn. Dat is ook goed voor de moraal. Ga buiten maar houd rekening met de maatregelen. Blijf binnen wanneer u symptomen vertoont.”

(Exitstrategie coronavirus: dit is vanaf vandaag weer toegestaan.)

“Tweede uitbraak mogelijk”

EPA

Van Gucht waarschuwt ook dat we niet te snel victorie mogen kraaien: “Sinds begin mei zien we een progressieve versoepeling van de maatregelen waardoor we weer meer contacten hebben. Dat houdt risico’s in die we mogelijk pas binnen twee weken in de statistieken zien. Een tweede uitbraak is mogelijk, maar hoeft er niet noodzakelijk te zijn. Het contactonderzoek is daarin een essentiële strategie.”

Van Gucht benadrukt dat het vervelend is dat gezonde mensen ook in quarantaine moeten blijven: “Het is onpraktisch voor bedrijven, maar blijft belangrijk om aan mee te werken.”

Meer
Lees meer...