Coronavirus: 67 nieuwe hospitalisaties, trends blijven dalen

De afgelopen 24 uur zijn 67 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen in ons land. Er is sprake van een daling tegenover de voorbije dagen. Het gaat nu om een daling met 8 procent per dag volgens viroloog Steven Van Gucht. Ook zijn sinds gisteren 56 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. De dodentol staat nu op 8.959. Daarnaast blijft ook op de afdelingen intensieve zorg de trend dalend.

Sinds gisteren werd ook bij 356 Belgen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat is een daling met 10 procent. 

Op de afdelingen intensieve zorg in de Belgische ziekenhuizen liggen momenteel nog 380 coronapatiënten. Dat zijn er 27 minder dan gisteren. Van hen moeten 231 mensen kunstmatig beademd worden.

(WHO waarschuwt: “Coronavirus verdwijnt misschien nooit, maar we kunnen er wel mee leren leven”.)

Viroloog Steven Van Gucht zei op de persconferentie dat er geen aanwijzingen zijn dat er meer ziektes zijn onder werknemers. Ook het aantal consultaties bij de huisarts voor griepachtige klachten bleef de jongste week stabiel. Omdat de griep nu niet circuleert, is de kans veel groter dat deze personen besmet zijn met het coronavirus.

(EU ziet buitenlands toerisme zitten: het voorstel van de Commissie.)

Oversterfte

EPA

“België heeft een hoog sterftecijfer, zoals u weet, we werden duidelijk zwaar getroffen door het virus”, zei Van Gucht verder. “We zijn een dichtbevolkt land met een sterk verouderde bevolking. Toch is het belangrijk te melden dat in andere landen een duidelijke onderrapportering is van het aantal sterftes”

“Dat kunnen we zien aan de hand van de oversterfte, die ook in veel andere landen erg hoog is, vaak hoger dan in België”, verduidelijkt Van Gucht verder. “Dat is zo bijvoorbeeld in Nederland, New York, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk. Het aantal Covid-19-overlijdens is in andere landen een pak lager gerapporteerd dan de oversterfte. In België is dat niet zo. Het aantal overlijdens is hier bijna gelijk aan de oversterfte. In Nederland is de oversterfte bijvoorbeeld twee keer hoger dan de gerapporteerde Covid-19-overlijdens.”

(Belgen drinken en roken meer in quarantaine.)

Meer overlijdens dan tijdens griepseizoen

EPA

Van Gucht wees er ook op dat de coronapandemie wel degelijk meer slachtoffers maakt dan een klassiek griepseizoen: “In 2017 hebben we tijdens de winter een oversterfte van 3.284 mensen gemeten, de winter daarop zagen we tijdens de griepepidemie van 2018 3.093 extra doden.”

“In de winter van 2019 was er geen oversterfte. Covid-19 heeft ondertussen bijna 9.000 extra overlijdens veroorzaakt. Dit is veel hoger dan de oversterfte die we ooit hebben kunnen meten tijdens een griepepidemie de voorbije jaren.”

“De griepwinter van 2015 was één van de ergste, met 4.012 extra overlijdens. Tijdens het huidige winterseizoen ligt het sterftecijfer door het coronavirus twee keer hoger. Dit ondanks de lockdown. We kunnen dus stellen dat het aantal doden zonder de maatregelen nog veel hoger zou zijn.”

(Het café- en restaurantbezoek van de toekomst: horecasector stelt voorstel van maatregelen op voor heropening.)

Burgerschap

EPA

“Hoe de zomervakantie eruit zal zien, kan niemand voorspellen”, stelt crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens nog. “Ons gedrag vandaag zal mee bepalen wat de komende weken mag. Laat dit een motivatie zijn om de maatregelen goed te volgen.”

“Vanaf maandag kunnen we opnieuw sporten in clubverband. Dit weekend kan u alleen in gezinsverband of met twee vrienden sporten. Maandag kunnen ook contactberoepen, musea en dierenparken de werkzaamheden weer opstarten. Zij zijn in volle voorbereiding om verantwoord te openen.”

“Het is nu aan ons om dat op een verantwoordelijke manier te doen. Burgerschap zal belangrijk blijven de komende weken en maanden. Blijf de maatregelen opnemen, blijf aandacht hebben voor de meest kwetsbaren in deze samenleving. Een klein gebaar kan heel veel betekenen. Als u afspreekt met uw verruimde bubbel, doe dat dan op een verstandige manier. Hou afstand, en blijf buiten als dat mogelijk is. Zo niet, draag een mondmasker.”

(Veiligheidsraad: musea, markten en kappers mogen deuren openen vanaf 18 mei.)

Meer
Lees meer...