“Meestal gaan ze hun slachtoffers beginnen ‘lovebomben'”: veiligheidsexpert Steven De Munter legt uit hoe cybercriminelen te werk gaan

Meer dan vijf miljard mensen wereldwijd hebben toegang tot het internet. Een groot aantal daarvan kwam al in contact met online scammers. In de VS zou één op de tien volwassenen jaarlijks te maken hebben met scammers. Steven De Munter, adviseur Cybersecurity bij Orange Cyberdefense, lichtte de werkwijze van dergelijke criminelen toe op Business AM Radio.


Het volledige interview met Steven De Munter kan u hier beluisteren.


De Munter, die een lang verleden kent als hoofdinspecteur bij de Computer Crime Unit van de Federale Politie, merkte op dat veel mensen te goedgelovig zijn.

  • “Ze delen te veel private data, waarna ze nadien geen controle meer hebben. Zeker bij romance scams (waarbij de oplichter inspeelt op de romantische gevoelens van het slachtoffer, red.) bestaat het risico dat je te veel gaat delen en dat je hierdoor jezelf nog meer kwetsbaar gaat maken voor zulke criminelen”, zo vertelde de veiligheidsexpert.
  • “Meestal gaan de scammers heel doelgericht op zoek”, geeft De Munter aan. “Ze gaan ook kijken op datingsites of op sociale media naar mensen die zich kwetsbaar opstellen, die aangeven dat zij op zoek zijn naar een relatie of die bijvoorbeeld aangeven dat ze net iemand verloren zijn door een scheiding, overlijden of die zich eenzaam voelen. Daar gaan die criminelen dan misbruik van maken.”
  • De Munter legde ook een verband tussen de werkwijze van ‘romantische cybercriminelen‘ en sekteleiders: “Meestal gaan ze hun slachtoffers beginnen ‘lovebomben’. Ze gaan je een goed gevoel geven, je overstelpen met lieve woordjes, zeggen hoe knap je bent, je alle aandacht geven… Daardoor ben je als slachtoffer volledig het noorden kwijt. Je gaat niet meer rationeel, maar volledig emotioneel reageren.”
  • “Op het moment dat zo’n crimineel voelt dat je bereid bent om alles te doen, gaat hij zijn slag slaan. Dan gaat hij om geld vragen of vragen om handelingen te stellen, zoals foto’s te delen. Ook zeggen criminelen vaak dat ze in het buitenland zitten. Het is nooit “Frans van achter de deur”. Ze gaan je ook vragen om een pakje te gaan ophalen, met het risico dat je plotseling mee betrokken bent in een of andere illegale handel”, zo verklaarde De Munter.

Verder in het interview gaf Steven De Munter, adviseur Cybersecurity voor Orange Cyberdefense, nog mee wat je moet doen als je in contact komt met een crimineel op het web. Het volledige interview op Business AM kan u hier beluisteren.

(as)

Meer
Lees meer...