Daar gaan we weer: Erdogan noemt de VS een “ongeciviliseerd land” wegens proces tegen zijn lijfwachten

Daar gaan we weer: Erdogan noemt de VS een “ongeciviliseerd land” wegens proces tegen zijn lijfwachten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat de Verenigde Staten “een ongeciviliseerd land” is. Hij vindt het onterecht dat de VS beschouwd wordt als “de wieg van de democratie”. Uiteraard verwijst Erdogan naar het proces dat in Amerika loopt tegen negentien van zijn lijfwachten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft tijdens een toespraak in Istanboel gezegd dat de Verenigde Staten “een ongeciviliseerd land” is. Dat schrijven de kranten van De Persgroep en persbureau Reuters.

“De Verenigde Staten worden de wieg van de democratie genoemd. Zo’n land kan geen democratie zijn”, stelt Erdogan. Erdogan is wellicht boos omwille van het proces dat tegen negentien lijfwachten van hem loopt. Die worden ervan beschuldigd bij het bezoek van Erdogan aan Washington eerder dit jaar betogers aangevallen te hebben. Minstens elf mensen raakten bij dat incident gewond. “Een klacht indienen tegen mijn lijfwachten terwijl ik daar was op uitnodiging … Ik kan dan niet zeggen dat dat een geciviliseerd land is”, redeneert Erdogan.

Gespannen boog

De boog tussen het Westen en Turkije staat al langer gespannen. Zo sluit Erdogan journalisten op en heeft hij Duitsland en de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) al meermaals aan hun nazigeschiedenis herinnerd. Na het voorval in Washington hebben beide landen de visumvoorwaarden voor elkaars burgers verstrengd.

Erdogan liet ook verstaan dat hij mistevreden is dat de VS Fethullah Gülen niet uitlevert. Die zit volgens Erdogan achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer.

Gesponsorde artikelen