Dader schietpartij Christchurch bekent dan toch

Christchurch Schietpartij Maart 2019 Moskee Brenton Tarrant
EPA

De 28-jarige Australiër Brenton Tarrant heeft dan toch bekend dat hij de dader is van de dodelijke schietpartij in het Nieuw-Zeelandse Christchurch van maart vorig jaar. Tarrant drong vorig jaar twee moskeeën binnen en doodde daar 51 mensen.

Na meer dan een jaar ontkennen, heeft Brenton Tarrant dan toch toegegeven dat hij de dader is van de rechts-extremistische moord van maart vorig jaar. Voor hij in het Nieuw-Zeelandse Christchurch twee moskeeën binnendrong en in het rond begon te schieten, deelde Tarrant nog een manifest van 74 pagina’s via het internet.

Christchurch, 15 maart 2019

Tijdens het drukke vrijdaggebed op 15 maart vorig jaar drong Brenton Tarrant twee moskeeën binnen. Via een camera op z’n helm filmde hij alles en zond Tarrant die beelden ook live uit via het internet. Zo is te zien dat hij na een paar minuten schieten met een machinegeweer rustig terug naar z’n auto stapt, een nieuw geweer neemt en terug naar binnen gaat.

In het manifest stond onder andere te lezen dat Brenton Tarrant er anti-islamitsche ideeën op nahoudt en speciaal naar Nieuw-Zeeland was getrokken om een aanslag te plannen, voor te bereiden en uit te voeren. Hij schreef ook dat hij nationalistische groepen steunt, maar voor zichzelf heeft gehandeld.

Nog meer slachtoffers

Bij de aanslagen op de twee moskeeën vielen 51 doden. Maar de dader had eigenlijk nog meer slachtoffers willen maken. In de koffer van z’n auto lagen namelijk nog twee volgeladen wapens. Dat liet de Nieuw-Zeelandse overheid weten nadat Tarrant gearresteerd was.

Die wapens waren legaal, en sindsdien zijn de wapenwetten in Nieuw-Zeeland serieus verstrengd. Er werd al sinds het einde van de jaren 1990 gepleit voor strengere wapenwetten, maar die werden nooit goedgekeurd. Dat was ook niet echt nodig, want er had nog nooit zo’n grote schietpartij plaatsgevonden op Nieuw-Zeelandse bodem.

Dan toch schuldig

Brenton Tarrant werd al meteen na de aanslagen gezien als hoofdverdachte. Hij werd beschuldigd van 51 moorden, terrorisme en ook poging tot moord op nog 40 andere mensen. Die aanklachten heeft hij een jaar lang ontkend.

Tarrant heeft nu toch toegegeven dat hij achter de aanslag zat. Als hij veroordeeld wordt, zal hij geschiedenis schrijven. Hij wordt dan namelijk de eerste persoon ooit die in Nieuw-Zeeland gestraft wordt voor terrorisme.

Gesponsorde artikelen