Daders van seksueel geweld gebruiken steeds vaker datingapps zoals Tinder; Nederlandse politie start onderzoek

Datingapplicaties zoals Tinder komen steeds vaker voor in getuigenissen van slachtoffers van seksueel geweld. Dat zegt de Nederlandse instantie Centrum Seksueel Geweld die daarbij aan de alarmbel trekt. De Nederlandse politie heeft nog geen precieze cijfers over het verband tussen dergelijke apps en seksueel geweld, maar is wel bezig met een grootschalig onderzoek om de problematiek in kaart te brengen. Tinder zelf heeft ondertussen al gereageerd door extra veiligheidsfeatures toe te voegen aan de app in Nederland.

“Al onze zestien regionale afdelingen hebben te maken gehad met slachtoffers die zijn verkracht of mishandeld tijdens een date die via een datingapp is gestart”, zegt Iva Bicanic, directeur van het Centrum Seksueel Geweld aan Zembla. Dat onderzoeksprogramma focust zich in de aflevering van donderdagavond – De schaduwkant van Tinder – op de problematiek.

Onderzoek politie

“Wat we weten is het topje van de ijsberg. We denken dat er veel meer mensen slachtoffer zijn, maar dat zij uit schaamte en schuld geen contact met ons durven opnemen. Zogenaamd weten we namelijk allemaal dat je met een Tinderdate niet thuis mag afspreken, maar velen doen het uiteraard toch”, vermoedt Bicanic, die beklemtoont dat veel homomannen het doelwit blijken te zijn van deze praktijk.

De Nederlandse politie bevestigde aan Zembla dat ze op dit moment bezig zijn met een groot onderzoek naar de vraag hoe vaak Tinder en andere datingapps terugkomen in zaken van seksueel geweld. Via het onderzoek hoopt de politie meer inzicht te krijgen in hoe daders de apps gebruiken om potentiële slachtoffers te vinden.

Veiligheidscentrum

Match Group, dat eigenaar is van Tinder, laat in een reactie weten dat ze het afgelopen jaar 100 miljoen dollar hebben geïnvesteerd om de veiligheid van de gebruikers van hun apps te verbeteren. Zo is het eenvoudiger geworden om iemand te rapporteren voor je die persoon ontmatcht of blokkeert. Het grote probleem op dit moment is dat het niet meer mogelijk is om iemand te rapporteren die de match met jou heeft verwijderd. Dan verwijdert Tinder namelijk meteen het volledige gesprek en heb je ook geen toegang meer tot zijn, haar of hun gegevens. Match Group hoopt hiervoor binnenkort met een oplossing te komen.

In Nederland is sinds vandaag – op vraag van het programma Zembla en het Centrum Seksueel Geweld – ook een zogeheten Veiligheidscentrum toegevoegd aan Tinder. Die knop die eenvoudig te vinden is, zie je direct de telefoonnummers van belangrijke instanties zoals het Centrum Seksueel Geweld, de politie en Slachtofferhulp Nederland. Deze nieuwe functie is voorlopig nog niet beschikbaar voor Belgische gebruikers.

Meer
Lees meer...