‘Dag Sinterklaas’ komt terug en moet het zonder Jan Decleir doen

‘Dag Sinterklaas’ komt terug en moet het zonder Jan Decleir doen

‘Dag Sinterklaas’, dat is een decembertraditie van formaat. Sinterklaas vertelt er over zijn dagelijkse leven voor hij met de boot uit Spanje pakjes komt afleveren. De VRT zal nieuwe afleveringen maken van ‘Dag Sinterklaas’ maar de oude garde is wellicht teleurgesteld: ancien Jan Decleir zal namelijk niet meer te zien zijn. 

Het beste stuk van december: voor de tv zitten en naar Dag Sinterklaas kijken natuurlijk. Vijftentwintig jaar na het verschijnen van Dag Sinterklaas kijken wij nog steeds graag naar de dagelijkse beslommeringen van de Sint, Piet en zijn paard, Slecht Weer Vandaag. De reeks werkt zo goed dat Ketnet er nieuwe afleveringen van besteld heeft.

Jan Decleir stopt

Wie goed oplet, zal zien dat de Sint in al die tijd lichtjes van uiterlijk is veranderd. Dat kan ook niet anders, na vijfentwintig jaar. Tegelijk is er ook slecht nieuws voor één van de acteurs: Jan Decleir, de man die in elke Sinterklaasfilm en -serie te zien was. Hij wordt vervangen door Wim Opbrouck. Een pijnlijk detail: Decleir was niet op de hoogte van de verandering en moest het horen via het persbericht dat de VRT de wereld instuurde.

“Ik ben de Sint niet, dus als Ketnet iets nieuws wil maken rond Sinterklaas, dan moet ik me daarbij neerleggen”, verklaart Decleir in Het Belang Van Limburg. Op het moment van het persbericht van Ketnet was hij net bezig met de opnames van de film Sinterklaas en de Wakkere Nachten, een ietwat ongelukkig moment dat Decleir “betreurt”.

Pure nostalgie! 17 dingen die we nooit zullen vergeten uit Dag Sinterklaas

Verontschuldigingen van Ketnet

Bij Ketnet zijn ze ook niet blij met het relletje. “Jan Decleir was al geruime tijd op de hoogte van die beslissing, heeft er vrede mee en was ingelicht dat het nieuws van de tv-reeks en de wissel bekend zou worden gemaakt. Alleen is de timing van die bekendmaking niet ideaal verlopen. Dat gebeurde toen de financiële steun voor de reeks rond was, tijdens de opnames van de film. We snappen dat dit voor de betrokken acteurs niet ideaal was, en willen ons daar graag voor verontschuldigen.”

Voor veel mensen is Jan Decleirs vervanging het einde van hun jeugd. Dat geven ze bij Ketnet ook ruiterlijk toe. “We begrijpen dat deze wissel voor velen een beetje het einde van een tijdperk is, ook voor ons.” Wim Opbrouck neemt de teugels nu in handen, daar bleek Sinterklaas zelf wél erg blij mee te zijn.

Dag Sinterklaas‘ is reeds 25 jaar oud, het iconische programma wordt sinds al die tijd in de periode voor Sinterklaas uitgezonden. Tijd voor een remake, vonden ze bij Ketnet, en Stijn Coninx werd ingeschakeld voor een vernieuwingsoperatie. Daarbij gaat Bart Peeters al lang niet meer op bezoek bij de Sint. Ook de twee schattige meisjes aan wie hij zijn spannende avonturen vertelt, zullen niet meer te zien zijn. Ook zij zijn intussen al een stuk ouder en worden vervangen door een opa. Jammer!

Hier is nog eens de originele Dag Sinterklaas!

Zeker zijn dat je de originele Dag Sinterklaas kan bekijken (of aan je kinderen kan laten zien)? Je kan ‘m hier kopen!

Gesponsorde artikelen