Internationale Dag van de Whisky: Belgisch whiskymerk mikt wereldwijd op vijfde plaats 

27 maart staat internationaal bekend als Dag van de Whisky. Naar jaarlijkse gewoonte publiceert Engels journalist en whiskyfanaat Jim Murray zijn Whiskey Bible, waarin hij zijn opinie geeft over whisky’s uit de hele wereld. Onze eigen Belgian Owl slaagde erin zijn plaats in de top 10 te veroveren. 

Wie aan whisky denkt, denkt in eerste instantie aan Schotland en Ierland. Dat is al lang niet meer het geval. Andere landen, zoals Canada, Japan en de Verenigde Staten scoren alsmaar hoger in de ranking. En ook België moet zeker niet onderdoen. Ons land telt maar liefst zeven distilleerderijen, waaronder die van de prestigieuze Belgian Owl in Haspengouw. 

Dat merk werd door Jim Murray uitgeroepen tot vijfde beste whisky ter wereld. Toch grijpt de Schotse Ledaig 18 Years naar de titel. Opvallend, want het is voor het eerst in jaren dat een Schotse whisky nog eens bovenaan de lijst staat.

Voordelen aan het drinken van whisky

Whisky heeft tal van voordelen, zo lang je er niet té veel van drinkt. Om te beginnen werkt whisky ontstekingsremmend, aangezien er gezonde antioxidanten in het drankje zitten. Trouwens: niet enkel whisky, maar ook rode wijn werkt ontstekingsremmend.

Het is ook een slimme investering, want een fles kan meestal oneindig lang bewaard worden. Zelfs al open je de fles en schenk je een glas in, kan de bewaartijd tot één à twee jaar oplopen. Zorg er enkel voor dat de fles zo weinig mogelijk zuurstof krijgt. 

Whisky is een koolhydraatarme drank, wat betekent dat het je geen extra kilootjes zal opleveren. Het laat je energiepeil stijgen en zorgt ervoor dat je behoefte aan suikers afneemt. Des te meer redenen om van een goede whisky te genieten.

België whiskyland (?)

Hoewel Belgian Owl zich de vijfde beste whisky ter wereld mag noemen, is dat niet de enige whisky op de markt in ons land. België is nog een aantal whisky’s rijker. Wij hebben de verschillende stokerijen en waar je ze kan vinden hieronder in een lijstje samengevoegd. 

  • The Owl Distillery (Borgworm, Luik)
  • Filliers Distillery (Bachte-Maria-Leerne, Oost-Vlaanderen)
  • Brouwerij Wilderen (Wilderen, Limburg)
  • Brouwerij en stokerij Pirlot (Zandhoven, Antwerpen)
  • Distillery Radermacher (Raeren, Luik)
  • De Grael-Braeckman (Brakel, Oost-Vlaanderen)
  • Stokerij De Molenberg (Blaasveld, Antwerpen)
Meer
Lees meer...