Dan toch niet: James Cameron legt uit waarom Jack toch niet kon overleven in Titanic

Fans van Titanic vragen het zich al bijna 20 jaar lang af: had Jack kunnen overleven in Titanic? Kon Jack ook op het houten vlot naast Rose of niet? In de film blijft hij in het water waardoor Rose kan overleven, maar onderzoek van het programma Mythbusters toonde aan dat hij met een trucje toch kon overleven. Regisseur James Cameron wijst echter op een belangrijk probleem daarbij.

Voor wie na 20 jaar vergeten zou zijn wat er gebeurt in de film Titanic leggen we het nog eens uit. De arme Jack en de rijke Rose worden verliefd en belanden na het zinken van de Titanic in het water. Na wat paniek vinden ze een houten stuk van het schip en klimt Rose op het vlot. Als Jack er ook probeert op het klimmen, vallen ze allebei in het water, waarna hij besluit om in het water te blijven. Uiteindelijk zal de reddingsboot Rose komen redden, maar voor Jack is het al te laat want hij is onderkoeld.

Mensen vroegen zich al snel af of beide geliefden niet samen op het hout passen. Natuurlijk is er plaats genoeg op het vlot, maar blijft het dan wel nog drijven? Het programma Mythbusters onderzocht het vijf jaar geleden grondig en kwam tot de conclusie dat ze allebei gered konden worden. Daarvoor moesten ze wel hun reddingsvesten hebben uitgedaan en die onder het vlot hebben gestoken.

Onderkoeling

James Cameron, regisseur van Titanic, werkte indertijd mee aan de aflevering van Mythbusters en zei toen simpelweg dat Jack dood moest omdat het nu eenmaal zo in het script stond. In The Daily Beast heeft hij nu eindelijk ook uitgelegd waarom Jack niet kon overleven.

“Dus Jack zit in water van – 2 graden Celsius heeft en terwijl hij stilaan onderkoeld raakt, moet hij bedenken dat hij hun reddingsvesten onder dat vlot moet doen? Stel dat hij daar toch op komt, voor hij onder water die vesten weet te bevestigen, is hij al lang onderkoeld”, legt de regisseur uit. “De beste manier om te proberen overleven voor hem was om zijn bovenlichaam op het vlot te leggen en te hopen dat hij op tijd gered wordt.”

Dat laatste is dus niet gebeurd en Rose overleeft als enige en neemt de familienaam over van Jack. James Cameron zelf besluit met het volgende: “De makers van Mythbusters zijn leuke gasten, but they are full of shit.”

Getty Images
Meer
Lees meer...