Dankzij Trump mag gebruik van asbest nu weer in VS. En raad eens wie daar beter van wordt?

Bij ons is het al jaren verboden om asbest te gebruiken in de bouw, en dat geldt ondertussen voor de meeste landen in de ontwikkelde wereld. Dat was ook het geval in de VS, waar Nixon het in 1973 al aan banden legde, en Bush het in 1989 quasi helemaal verbande. Asbest is dan ook een bijzonder gevaarlijk goedje, dat een pak dodelijk ziektes kan veroorzaken. Nog steeds sterven 40.000 Amerikanen per jaar aan de gevolgen van asbestgebruik. Dus – schrikken we daar nog van? – heeft Trump besloten dat het weer toegelaten mag worden. En, o ja, er is weer een Russisch kantje aan het verhaal.

Een pak van de meest kwaadaardige beleidsinitiatieven van president Trump gaan ten koste van het milieu. Alleen al in de afgelopen paar maanden heeft zijn regering een importverbod opgeheven op jachttrofeeën van bedreigde diersoorten, heeft hij de door Obama strengere milieunormen voor auto’s ingetrokken, en vorige week nog kwam aan het licht dat bijvoorbeeld ook gevaarlijke insecticiden die bijenpopulaties decimeren weer gebruikt mogen worden in natuurgebieden in de VS. O ja en er mag ook weer volop geschoten worden op alles wat bedreigd is binnen de grenzen van de VS.

Uiteraard was er ook de terugtrekking van de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs.

Decennia aan onderzoek

Net zo min als Trump gelooft in de opwarming van het klimaat, tegen overweldigend wetenschappelijk bewijs in, gelooft hij blijkbaar ook niet dat asbest bijzonder gevaarlijk is voor de gezondheid.

Dat staat nochtans vast, geen enkel zinnig mens twijfelt daar nog aan na ondertussen decennia van onderzoek. Behalve Trump dan. Als een amorele ontwikkelaar van onroerend goed in New York, heeft Trump lang het gebruik van asbest ondersteund. In zijn boek The Art of the Comeback uit 1997 schreef de toekomstige president dat asbest “100 procent veilig is, eenmaal aangebracht”, ondanks de overweldigende wetenschappelijke bewijzen die het tegendeel ondersteunen.

Bizarre samenzweringstheorie en 9/11

Trump heeft ook een bizarre samenzweringstheorie waarom asbest gebannen is in landen waar ze de volksgezondheid in het vaandel dragen. Hij heeft die theorie ook al verschillende keren laten optekenen. Trump gelooft dat het de maffia is die regeringen in de wereld onder druk heeft gezet om asbest te verbieden, want, redeneert hij, veel asbestverwijderende bedrijven hebben banden met maffia.

Nog een mooie theorie van Trump: hij heeft verschillende keren gezegd dat de twee torens van het WTC in New York bij de aanslagen van 2001 waarschijnlijk niet ingestort waren als er asbest was gebruikt in die gebouwen, want asbest is immers “het beste brandwerend materiaal dat ooit is gemaakt”.

Er bestaat zelfs een video van hoe Trump die dwaze redenering verkondigt voor het Amerikaanse Congres in 2005. “Veel mensen zeggen dat als het World Trade Center asbest had, het niet zou zijn afgebrand, het niet zou zijn gesmolten. OK?”, vertelt Trump daarin. “Veel mensen in mijn sector denken dat asbest het beste brandwerend materiaal is dat ooit is gemaakt.”

1.000 doden door stof van asbest

Om te beginnen zat er wél een pak asbest in die torens: het werd veelvuldig gebruikt in zeker 20 verdiepingen. Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat het stof dat vrijkwam van dat asbest toen de torens instortten een pak mensen – en dan vooral reddingswerkers die de weken daarna actief waren – naar hun graf heeft gevoerd. Het zou ondertussen al gaan over meer dan 1.000 mensen die vroegtijdig overleden zijn omdat ze dat stof inademden.

70% van het reddingspersoneel had 10 jaar later nog ernstige gezondheidsklachten waaronder de fameuze “World Trade Center Cough”. Desalniettemin tweette Trump in 2012 opnieuw dat “a misplaced fear of asbestos was responsible for World Trade Center’s collapse”.

Wat verklaart de liefde van Trump voor asbest?

De liefde van Trump voor asbest is vrijwel zeker te wijten aan de kosten om het te laten verwijderen. De waarheid is dat Trump geen zak inzit met mensenlevens als dat hem geld kost. Aan het einde van de jaren negentig, rond de tijd dat hij asbest begon aan te prijzen, deed Trump alles wat hij kon om een ​​wetsvoorstel van de toenmalige burgemeester Rudy Giuliani te torpederen over brandveiligheid.

In dat voorstel moesten alle appartementsgebouwen in New York uitgerust worden met een sprinklerinstallatie. De New York Times merkte destijds op dat Trump meerdere stadsbeambten onder druk zette uit “bezorgdheid over de hoge kosten van installatie”.

Trump Tower

Trump haalde overigens z’n slag toen thuis: de versie van de wet die uiteindelijk werd aangenomen, had vooral betrekking op nieuwe gebouwen, wat betekende dat Trump Tower maar ook de huurkazernes waarmee zijn familie rijk werd, waren vrijgesteld.

Tot vandaag de dag zijn daar gevolgen van, iets wat in april dit jaar nog duidelijk bleek toen een man omkwam in Trump Tower bij een brand in zijn appartement op de 50e verdieping. Het appartement beschikte niet over werkende rookmelders en had ook geen sprinklersysteem, dank zij de lobbyactiviteiten van Trump 20 jaar geleden.

In tegenstelling tot 20 jaar geleden, moet Trump nu niet echt meer lobbyen om zo’n dingen gefixt te krijgen. Hij kan het nu gewoon commanderen aan de EPA, het Environmental Protection Agency, het federale agentschap van de Verenigde Staten dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en de bescherming van het milieu. En dat nu effectief gerund wordt door mensen die Trump daar benoemd heeft.

Rusland

Intrigerend is, behalve Trumps bizarre ideeën en het feit dat hij altijd gelijk wil krijgen, waarom hij nu nog per se dat asbest terug wil. Het wordt niet meer gebruikt in de bouw in de VS, er zijn alternatieven, en er is ook geen Amerikaans belang, want 100% van het asbest moet ingevoerd worden.

Tot voor kort kwam dat voor 95% uit Brazilië, maar ook daar is het nu aan banden gelegd en mag het niet meer ontgonnen worden. Dat is goed nieuws voor het land dat de resterende 5% exporteerde naar de VS. Yep, Rusland.

Het is zelfs zo cynisch dat Uralasbest sinds vorige maand op z’n zakken asbest een afbeelding van een grijnzende Trump heeft gezet, met de slogan “goedgekeurd door president Donald Trump”.

Meer
Lees meer...