De 10 beste games die je alleen op PlayStation 4 kan spelen

De 10 beste games die je alleen op PlayStation 4 kan spelen

Dit zijn volgens ons de beste PlayStation 4 exclusives van het moment. Games die je dus niet kan spelen op Xbox One, PC of de Nintendo Switch. Of je nu de trotse eigenaar bent van een nieuwe PlayStation 4 of een bonafide veteraan, deze 10 games moet je gespeeld hebben:

10. Detroit: Become Human (2018)

Net als de voorgaande spellen van Quantic Dream is Detroit: Become Human een interactieve film, wat niet aan alle gamers appelleert. Maar het is wel een van de cleverste verhalende games ooit gemaakt.

Detroit: Become Human is een neo noir-thriller. Je speelt in Detroit: Become Human als verscheidene androïdes in het Detroit van het jaar 2038, waar miljoenen robots de arbeid van de mensen hebben overgenomen. Het verhaal draait rond het verlies van de greep van de mensheid op de eerste zich perfect gedragende robots. De game is confronterend, en gaat zware thema’s als racisme niet uit de weg.

Zoals met alle creaties van David Cage, is Detroit: Become Human een kwestie van acquired taste. Als je geen fan bent van het genre, gaat Detroit: Become Human je misschien niet bekeren, maar het is een ongelooflijk gepolijst verhalend avontuur dat op niets anders lijkt op de PlayStation 4.

9. Gran Turismo Sport (2017)

Gran Turismo heeft geen introductie nodig. De race-franchise is de best verkopende reeks games sinds de lancering van de originele PlayStation voor Sony (die trouwens opnieuw uitgebracht zal worden). Gran Turismo Sport kwam 20 jaar na de allereerste GT en, laten we een kat een kat noemen, in een era waar je de beste race games vindt op de grote aartsrivaal: de Xbox. En als je op zoek bent naar een exclusieve race-ervaring op de PlayStation 4 is er eigenlijk maar één keuze. DriveClub was oké, maar kan niet tippen aan de concurrentie.

Dat gezegd zijnde: de zevende full release van Gran Tourismo is wederom een prachtige, rijke race-ervaring. De bediening is, zoals je mag verwachten bij GT-games, super en de online functies zijn uitstekend.

Er is het gebruikelijke aantal high-end sportwagens om uit te kiezen, en een aantal krachtige modellen van commerciële fabrikanten, samen met veel van ’s werelds beste circuits. Toen het uitkwam vorig jaar waren de eerste indrukken trouwens maar zo-zo. Maar, ondertussen zijn er al vijf updates geweest en daarbij werd bijvoorbeeld de traditionele carrièremodus die in de release ontbrak toegevoegd.

8. Until Dawn (2015)

De haters kunnen zeggen dat het niet echt een spel is, maar: luister niet naar hen. Until Dawn is een van de knapste horrorspellen ooit gemaakt en met voorsprong het beste voor de PlayStation 4.

Until Dawn is een interactief survival horrorspel, ontwikkeld door Supermassive Games. Het spel zou oorspronkelijk op de PlayStation 3 verschijnen, maar in augustus 2014 werd het spel opnieuw aangekondigd als PlayStation 4-game.

Until Dawn volgt een groep tieners met een gedeeld duister geheim, terwijl ze proberen een trip naar een hut in de bossen te overleven. Een trip die snel ontaardt in een levende nachtmerrie.

Until Dawn is ontwikkeld om meerdere keren te spelen, aangezien het onmogelijk is om in één keer alle mogelijke content te zien. Tijdens het spel moet de speler moeilijke keuzes maken tijdens ethische en morele dilemma’s, zoals één personage opofferen om de ander te redden. Het is mogelijk om alle acht personages te laten leven, maar ze kunnen ook allemaal doodgaan. Qua gameplay is het spel vergelijkbaar met Heavy Rain, Beyond: Two Souls en Life is Strange.

7. Ratchet & Clank (2016)

Deze remake van de allereerste game in de serie (uit 2002!) was gemaakt om de bioscoopfilm rond het fenomeen Ratchet & Clank te begeleiden. Die film suckte gigantisch, maar deze game gelukkig niet.

Door een vertrouwd avontuur te combineren met een aantal nieuwe wapens en gadgets, is Ratchet & Clank zowel nostalgisch als fris. Het is een visuele traktatie, met prachtige animatie en leuke schiet & platform-gameplay. Een prachtig avontuur waar zowel fans als nieuwkomers dol op zullen zijn.

6. The Last Guardian (2016)

De games van Fumito Ueda staan ​​bekend om de manier waarop ze de emoties en verwondering bij de spelers oproepen. Jaren nadat The Last Guardian werd aangekondigd – dat was in 2005 en we vroegen ons af of de game ooit het daglicht zou zien – bleek het perfect aan dezelfde hoge standaard als Ico en Shadow of de Colossus te voldoen.

The Last Guardian plaatst je als een kind tussen eeuwenoude ruïnes, met je vriend, de gigantische vogel/hond-hybride Trico. Trico’s unieke, soms ongehoorzame AI doet hem voelen als een echt levend wezen dat je nodig hebt om een ​​verscheidenheid aan third-person-puzzels op te lossen.

Er zijn maar weinig spellen die lijken op The Last Guardian, een prachtig verhaal over een jongen en zijn vogelpaard.

5. Bloodborne (2015)

Bloodborne was de eerste echte goeie exclusive voor de PlayStation 4. Het spel speelt zich af in een oeroude en verlaten stad genaamd Yharnam. De speler moet de straten en steegjes van Yharnam doorlopen, en de krankzinnige inwoners en afgrijselijke wangedrochten verslaan om te overleven.

Met Yharnam heeft From Software een van de meest fascinerende werelden op PlayStation gecreëerd. Dit is een stad die druipt van angst; achter elke hoek schuilt mogelijk een grotesk beest waarvan het merendeel je genadeloos zal doden in een paar seconden als je niet voorzichtig bent. Maar dat is een risico dat je gewoon moet nemen om Bloodborne’s prachtige gotische stad Yharnam te verkennen en te ervaren.

Deze elegante third-person actie-RPG, zit, als het op sfeer aankomt, in een klasse apart en de game is een masterclass in level design. Een must voor wie een PlayStation 4 heeft.

4. Uncharted 4: A Thief’s End (2016)

Uncharted 4: A Thief’s End is een actieavontuur- en derde persoonsschietspel, het vierde alweer in de Uncharted-reeks en het laatste deel met Nathan Drake als protagonist. Het verhaal begint drie jaar na de gebeurtenissen van Uncharted 3: Drake’s Deception.

Nathan Drake is met pensioen, maar een aantal jaar na zijn laatste avontuur wordt hij toch weer het dievenwereldje ingezogen, wanneer zijn broer Sam hem vraagt zijn hachje te redden en Drake de verleiding niet kan weerstaan en begint aan een nieuw avontuur. Sam en Drake hebben hun zinnen gezet op de verloren piratenschat van kapitein Henry Avery. Samen gaan ze op zoek naar Libertalia, het piratenparadijs in de bossen van Madagaskar.

Uncharted 4: A Thief’s End combineert op schitterende wijze bombast met innige persoonlijke momenten. Voor het eerst in de serie heeft Naughty Dog de personages van de serie wat ruimte gegeven om te groeien, waarbij ze de details invullen waar je ze het minst verwacht, en die kleinere momenten tillen de game naar het allerhoogste niveau.

Het ziet er ook magnifiek uit en is een geweldig pronkstuk voor je PS4. Uncharted 4 is een passend einde voor het verhaal van Nathan, en als je het speelt, lijkt het alsof je het bevredigende laatste hoofdstuk in een geliefd avonturenboek voltooit dat een onuitwisbare indruk op je heeft gemaakt.

3. Marvel’s Spider-Man (2018)

Het beste superheldenspel van de afgelopen jaren. Het ziet er ongelooflijk uit en is heerlijk om te spelen. Vanaf het moment dat je je eerste swing neemt in NYC, naar de latere fasen waarin je bewegingen, gevechten en krachten combineert, is dit een absoluut genot.

Het is allemaal verpakt in een verrassend sterk verhaal dat zich net zo sterk op Peter Parker richt als zijn superkrachtige alter ego. Het spel slaagt er ook in om de Spider-Man uit de strips te verzoenen met de Spidey uit de nieuwe Marvel-films.

Marvel’s Spider-Man is een van de leukste games die je ooit op je PlayStation zult spelen. Het is dan ook niet onlogisch dat de game al kort na z’n release records brak. Onlangs nog kroonde het zich zo tot de snelst verkopende PlayStation-exlusive ooit!

2. Horizon Zero Dawn (2017)

Zo mooi als het diep is: Horizon Zero Dawn creëert een verbluffend rijke wereld om te verkennen en verdwaald in te raken. Je leert niet alleen hoe je moet overleven in een vijandige wereld, er is gewoon zoveel te zien en te doen terwijl je probeert het boeiende mysterie achter corrupte machines en een verdwenen verleden te ontrafelen. Als je eenmaal klaar bent met het hoofdspel, is er een omvangrijke, uitdagende uitbreiding met The Frozen Wilds.

Je bent in Horizon’s uitgestrekte, betoverende open wereld de jager Aloy in een post-apocalyptische wereld rond het jaar 3000. De aarde is dan al voor lange tijd verlaten door de mensheid en wordt beheerst door gemechaniseerde wezens. Aloy heeft onderdelen van de overige wezens nodig om te overleven, en gebruikt voornamelijk haar pijl-en-boog om die te verkrijgen.

Zero Dawn is een absoluut genot. Niet alleen verdient het deze tweede plek in deze PlayStation 4-exclusives-lijst; het is een van de beste games van de jongste jaren en hoort thuis in een lijstje tussen Grand Theft Auto V, The Witcher 3: Wild Hunt en Metal Gear Solid: The Phantom Pain.

1. God of War (2018)

God of War is een mijlpaal in avonturengames. Met uitstekende gevechten, verbluffende graphics en een geweldig verhaal (en enorm enorm leuke fotomodus!). Het is niet alleen de beste PS4-exclusive, het is wat ons betreft ook tout court de beste game die je op de console kan spelen.

Dit is het achtste spel in de God of War-serie, die begon in 2005 op de PlayStation 2, en het is het eerste dat niet in hoofdzaak put uit de Griekse mythologie maar uit de Noorse. Die stap naar een nieuwe wereld brak de reeks natuurlijk weer helemaal open en het is dan ook geen verrassing dat er nog verschillende opvolgers gepland staan. De nieuwe God of War stapt af van de lineaire actiestructuur van de originelen.

En hoewel er nog wel wat dingen uit de klassieke God of War-formule in deze reïncarnatie voorkomen, is het over het algemeen een heel andere ervaring – een veel betere ervaring wat ons betreft. We hebben altijd wel van Kratos en zijn gewelddadige escapades gehouden. Maar Kratos is nu een veel veelzijdiger personage, veel meer dan een eendimensionale moordmachine, iets wat vooral tot uiting komt in de interacties met Atreus, zijn zoon.

God of War – dat er dus ook echt geweldig goed uitziet – is dus echt de game die we anno 2018 verdienen. Er is geen beter showcase-spel voor PS4. Absoluut adembenemend van start tot finish.

Gesponsorde artikelen