Het werd een redelijk gewone Oscaruitreiking uiteindelijk, maar de selectie aan films en winnaars waren dit jaar wel bijzonder. Het was de eerste keer dat Netflix genoemd werd in de bedankspeeches en ook Marvel won zijn allereerste Oscars. En verder: echt niemand miste een gastheer of gastvrouw. Nog minder van dat in de volgende jaren, graag!
Nee, er was geen presentator waardoor het eindelijk eens vooruit ging, Queen en Adam Lambert waren er wél en alle Oscars werden toch allemaal tijdens de ceremonie en niet tijdens de reclame uitgereikt. Al bij al werd het dus een behoorlijk normale uitreiking die vooral vooraf de wenkbrauwen deed fronsen, waarna de Academy telkens hun flater weer bijstuurden.
Verrassing aan het staartje
Roma was een film die genomineerd was in de categorie Beste Buitenlandse Film én Beste Film; Het leek ook lang een zekerheid volgens zowat iedere kenner – ook wij pleiten schuldig – dat die film ze ook allebei zou gaan winnen. Dat gebeurde uiteindelijk niet, want aan het staartje van de avond zorgde Green Book nog voor een verrassing door de Oscar voor Beste Film binnen te halen.
Bekijk hier de trailer van Green Book:
Dat was trouwens niet de eerste prijs van de avond voor Green Book. Na Moonlight twee jaar geleden – toen de eerste acteur met een moslimachtergrond die een Oscar won – won Mahershala Ali voor de tweede keer een Oscar, bij zijn tweede nominatie. Hij won die prijs voor zijn rol van Dr. Don Shirley in Green Book wat hem meteen de eerste zwarte acteur maakt die die prijs twee keer wist te winnen. Green Book won ook Beste Scenario.
Roma heeft het dus iets minder goed gedaan dan de 10 nominaties vooraf deden vermoeden. Niet dat de film helemaal geen mooie prijzen won: Roma was de Beste Buitenlandse Film en Alfonso Cuarón zelf won in de categorieën Beste Regisseur en Beste Camerawerk. Omdat de Mexicaan altijd zoveel werk aan zijn films zelf verricht staat zijn aantal Oscars nu op vier: voor Gravity won hij in 2014 de prijzen voor Regie en Montage.
Bekijk hier de trailer van Roma:
Hoewel Netflix nu nog altijd niet kan pronken met de Oscar voor Beste Film is het belang van deze Oscar niet te onderschatten: Roma werd gestreamd. Je hoeft nu dus geen film meer op het grote scherm hebben lopen om een Oscar te kunnen winnen. Ook al zijn het dan ‘maar’ de Oscars voor Regie en Buitenlandse Film: deze Oscars zullen andere grote filmmakers en acteurs naar hun stal lokken. Het zal ons heel erg benieuwen of ook Martin Scorsese zijn The Irishman – met onder andere Robert De Niro en Al Pacino in grote rollen en later dit jaar te zien op Netflix – een rol van belang zal kunnen spelen op de Oscars.
De film die er het meest berooid van afkwam was misschien wel The Favourite: zelfs Costume Design, een Oscar die een zekerheid leek, ging uiteindelijk naar de Marvel-superheldenfilm Black Panther en niet naar The Favourite. Uiteindelijk kreeg Olivia Colman (die we ook kennen uit The Crown) wel nog de Oscar voor Beste Actrice, maar van de 10 nominaties voor The Favourite werd er dus uiteindelijk maar eentje verzilverd. Glenn Close – genomineerd als actrice in The Wife – greep voor de zevende keer naast een Oscar.
Spike en Olivia!
De speeches waren naar de saaie kant dit jaar. Slechts twee keer kwam er een beetje vuurwerk bij kijken. De eerste keer toenregisseur Spike Lee na vijf nominaties eindelijk – op zijn 61e – zijn eerste Oscar mocht gaan ophalen voor het scenario van BlacKkKlansman. Hij kwam het podium op met de gevleugelde woorden: “Do not put that motherfucking clock on.”
Hij waarschuwde al voor de presidentsverkiezingen van 2020 en vatte samen met: “Let’s do the right thing! Let’s be on the right side of history.”
Fijne speeches waren zeldzaam, fijne quotes waren er wel meer. We geven er twee mee. Trevor Noah, stand-up comedian en presentator van The Daily Show, mocht Black Panther voorstellen en vatte de film samen als: “In times like these we are stronger when we fight together, than when we fight apart.”
En Lady Gaga die al drie Oscarnominaties mocht ontvangen en nu ook won voor Shallow uit A Star Is Born benadrukte dat het belangrijk was om gewoon die ene persoon te vinden die in jou gelooft: “It’s not about winning, it’s about not giving up.”
Bekijk hier de speech van Olivia Colman:
De andere fijne speech van de avond kwam van Olivia Colman die de enige Oscar won die The Favourite – een andere favoriet met 10 nominaties – wist binnen te halen. Zelfs Costume Design, wat een zekerheid leek voor The Favourite, ging uiteindelijk naar Black Panther.
Superhelden in de prijzen
Black Panther kreeg naast Costume Design ook de prijs voor Production Design en de prijs voor Beste Soundtrack.
Er waren trouwens nog superhelden die wonnen, want ook Spider-Man: Into The Spider-Verse (een film van Sony Pictures) werd een winnaar en dat in de categorie Beste Animatiefilm. Het was de eerste film die niet van Disney of Pixar was die in die categorie wist te winnen sinds Rango in 2012. En ja, ook The Incredibles 2 en Ralph Breaks The Internet waren genomineerd.
Pixar won wel in de categorie korte animatiefilm met het prachtige Bao, dat voor Incredibles 2 te zien was.
Music maestro
Vijf minuten ver in de show waren we, Queen en Adam Lambert hadden net We Will Rock You en We Are The Champions gebracht of er werd een eerste keer geweend. De tranen kwamen van Regina King die net de prijs had gekregen van Best Supporting Actress voor If Beale Street Could Talk. Het werd niet de laatste keer en er werden, met bevende handen, vooraf geschreven en helemaal gekreukte dankbriefjes voorgelezen vanaf een smartphone, vanop een simpel gekreukt strookje papier en vanop een servet. De winnaars waren dit jaar duidelijk voorbereid en deden deze keer eens niet de moeite om dat te verbergen.
Bekijk hier Shallow van Lady Gaga en Bradley Cooper:
De beste muzikale bijdrage van de avond kwam echter niet van Queen, maar wel van Bradley Cooper en Lady Gaga (met 30 miljoen dollar aan diamant rond haar hals) die samen hun voor een Oscar genomineerde song Shallow brachten uit het voor acht Oscars genomineerde A Star Is Born. Dat Shallow zou winnen was zowat de grootste zekerheid van de avond.
Het fel omstreden Bohemian Rhapsody waar lang niet iedereen zo wild van was deed het uitzonderlijk goed en won vier prijzen. Rami Malek uit Mr. Robot is vanaf nu een Oscarwinnend acteur. Hij nam het in zijn bedankingsspeech op voor immigranten, had het over zijn eigen roots (Egyptische ouders en zelfs eerste generatie Amerikaan), verder won de film drie van de meer technische prijzen: montage, geluidsmontage en geluidsmix.
Daardoor waren er amper prijzen voor onze favoriete film van vorig jaar, First Man. Die heeft sowieso te weinig Oscarliefde gekregen bij het uitdelen van de nominaties en moest het stellen met de prijs in de categorie Visual Effects.
National Geographic
En er is nog een primeur: met de documentaire Free Solo heeft een productie van National Geographic voor het eerst kans een Oscar binnen gehaald. De film vertelt het verhaal van bergwandklimmer Alex Honnold, die als eerste ooit de ruim 900 meter hoge rotswand El Capitan zal proberen beklimmen. Free solo, oftewel zonder touw. Free Solo draait momenteel bij ons in de bioscoop.
Bekijk hier de trailer voor Free Solo:
In het algemeen viel het trouwens op dat zowat alle genomineerde films het goed hebben gedaan aan de kassa over de gehele wereld. Publiek en Academy zaten het voorbije jaar op dezelfde golflengte, zo blijkt.
Naar volgend jaar willen we nog één ding vragen: alsjeblieft geen host, dan gaat het gewoon allemaal zo veel beter vooruit. Eén van de beste onvrijwillige ideeën van de Academy ooit.