De babytheek: waar je babyspullen kunt lenen in plaats van kopen

De babytheek: waar je babyspullen kunt lenen in plaats van kopen

Kinderen kosten zoveel als een huis wordt wel eens gezegd. Maar wat als je die kosten nu eens kunt drukken? In Elsene opent binnenkort de eerste ‘babytheek’, waar mensen babyspullen kunnen ontlenen voor een zacht prijsje in plaats van hoge prijzen voor nieuwe spullen te betalen.

Iedereen die mama of papa is, kan het beamen: kinderen kosten geld. Veel geld. In het eerste levensjaar van een baby, hebben die kleintjes oneindig veel spullen nodig waar ze heel snel ook weer uitgegroeid zijn. En wat doe je dan met die nieuwe Maxi-Cosi? En met dat verkleinkussen dat je maar twee keer kon gebruiken?

Met die vragen in het achterhoofd, zijn de vrouwen achter het Gemeenschapscentrum Elzenhof en de organisatie Netwerk Bewust Verbruiken gestart met een nieuw project: de Babytheek.

Bibliotheek voor babyspullen

In hun bibliotheek voor babyspullen willen ze de mogelijkheid geven aan jonge, toekomstige ouders om materiaal te ontlenen dat ze niet lang zullen nodig hebben voor hun baby. Denk maar aan een wippertje, een badje, een Maxi-Cosi, een borstvoedingskussen, …

Er kunnen ook dingen uitgetest worden, want mama’s en papa’s kunnen ongetwijfeld bevestigen dat ze bijvoorbeeld vaak verschillende flesjes moesten uitproberen vooraleer hun kleintje goed melk wou drinken of dat die dure draagzak ongedragen in de kast is blijven liggen, omdat de baby zich niet comfortabel voelde in het ding.

Duurzame consumptie

Eva van Velzen is de verantwoordelijke achter het project en zegt in Het Nieuwsblad dat ze duurzame consumptie wil aanmoedigen met de babytheek. “Het is toch te gek dat iedereen nieuwe spullen koopt voor een kind, als ze maar even worden gebruikt?”, zo zegt ze. “Twaalf procent van de Vlaamse kinderen groeit op in armoede en aangezien bibliotheken met boeken perfect werken, denken we dat dat niet anders zal zijn voor een bib met babyspullen.”

Ook grootouders, tantes, nonkels, meters, peters, … zijn welkom om spullen te ontlenen in de babytheek.

Goedkoop

Voor de prijs moet je het alvast niet laten, want de babytheek wil abonnementen aanbieden voor 20 euro per jaar. Voor die prijs kan je dan maandelijks spullen ontlenen en testen.

De opening van de allereerste babytheek staat gepland op 1 februari volgend jaar, maar eerst heeft het project nog wat financiële hulp nodig. Het project steunen kan op twee manieren: je kan de crowdfundingsactie steunen via Growfunding of je kan ook babyspullen schenken. Dat laatste kan je op zaterdag 9 december in het Gemeenschapscentrum Elzenhof in Elsene tussen 10 en 12 uur.

Gesponsorde artikelen