De Block steekt nek uit en kondigt aan “probleem Brussel-Noord” definitief op te lossen

Maggie De Block (Open Vld) steekt haar nek uit. De minister van Asiel en Migratie kondigt aan dat ze het probleem in het Noordstation “definitief gaat oplossen”, op “zeer korte termijn”. Dat zou nog deze week zijn. De chauffeurs van De Lijn weigeren nog langer naar het station te rijden, na geruchten over allerlei besmettelijke ziektes zoals tbc en schurft bij de transmigranten die er verblijven.

Kan Maggie De Block (Open Vld) de crisis in het Noordstation de baas? Dat zal op korte termijn moeten blijken. Want ze kondigt via Het Laatste Nieuws en De Standaard aan dat ze de situatie “definitief wil oplossen”. Dat zou nog deze week zijn.

De problematiek bestaat nochtans al langer. Transmigranten en nieuwkomers zoeken aan het Noordstation onderdak, leven en slapen in het station. Maar de toestand is er onhygiënisch, het ruikt er naar uitwerpselen en urine. Met name de chauffeurs van De Lijn, de Vlaamse vervoersmaatschappij, die veel lijnen heeft die stoppen aan Brussel-Noord, klagen al langer steen en been over de situatie.

Maar de toestand ging naar een kookpunt doordat er geruchten opdoken over besmettelijke ziektes. Plots was te horen dat een uitbraak van tbc, malaria en schurft heerste in het Noordstation. Dat gerucht circuleerde onder politie en buschauffeurs.

Dat zette de chauffeurs van De Lijn op hun achterste poten, ze weigeren nog langer tot aan het station te rijden. De vakbonden steunden hen daarin. Vanaf vandaag komen ze niet meer tot aan het station, sommigen rijden tot aan het Rogierplein, anderen houden halt aan Bockstael, wat veel verder van het station is.

De geruchten over de ziektes werden ondertussen al ferm ontkend door de vzw Dokters van de Wereld, die de transmigranten wil helpen. Zij houden geregeld consultaties voor de transmigranten aan het Noordstation, en zeggen dat er geen enkel medisch gevaar is. Maar er zijn duidelijk zieke transmigranten bij, en ondertussen is de geurhinder alleen al enorm.

Grimmige sfeer in het station

De sfeer is er ook bijzonder grimmig. Zondag werd een tv-ploeg van RTL-TVi aangevallen, en ook een fotograaf van Het Laatste Nieuws werd weggejaagd. Pottenkijkers dulden ze duidelijk niet.

Zo is de situatie intussen wel onhoudbaar. En uiteraard speelt in Brussel de complexe politieke situatie altijd een rol. Iedereen kijkt wat naar elkaar. Zo is N-VA’er Ben Weyts bevoegd als Vlaams minister van Mobiliteit voor De Lijn. Hij trekt al langer aan de noodrem over ‘zijn’ chauffeurs. Hij kijkt ook naar de locale burgemeester, dat is de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI). Die stelde zondag nog op televisie dat er wel degelijk een probleem was met tbc, “de toestand is daar erger”. Hij beval een onderzoek.

Clerfayt viel Maggie De Block aan, want hij wil een ‘onthaalcentrum voor transmigranten’, waar de huidige bewoners van het Noordstation dan terecht kunnen. Maar de federale overheid heeft daar tot nu toe geen initiatief voor genomen. De vraag is ook of dat dé oplossing is: zullen de transmigranten zomaar hun intrek nemen in zo’n centrum?

De Block reageert dus nu: ze gaat overleggen, en vooral een oplossing zoeken. Een paar weken van de verkiezingen is dat niet zonder risico: iedereen kijkt er met een vergrootglas op. En meteen is migratie zo toch ook weer een stukje meer een verkiezingsthema.

Smet: “Brussel is niet bevoegd”

“Ze heeft gezegd dat ze het gaat oplossen. Wij zullen haar vanuit het Brussels Gewest helpen. Wij staan klaar”, reageert Brussels minister Pascal Smet (sp.a) vandaag op Radio 1. “Het is niet waar dat ik bevoegd ben, ik heb achter de schermen bemiddeld tussen de Brussels minister-president Rudi Vervoort en Ben Weyts”, zegt hij. Smet vindt dat er een onthaal/oriëntatiecentrum moet komen. “Maar het is de federale overheid die dat moet organiseren.”

“Wat Smet zegt klopt niet. Hij moet niet verwijzen naar Jan en alleman. Ze hebben de zaak niet onderhouden, en de bushalte daar laten verkommeren. Bovendien hebben ze de voedselbedeling en rustplaats voor illegalen in het station actief ondersteund. En tenslotte hebben ze de bouwvergunning voor de halte van De Lijn tegenhouden”, reageert Brussels parlementslid en N-VA-lijsttrekker Cieltje Van Achter via Twitter.

Meer
Lees meer...