De eerste mannenpil krijgt positieve resultaten: ligt die binnenkort in de winkel?

Nadat de laatste medische horden genomen zijn, lijkt het erop dat de pil voor mannen realiteit wordt. De vrouwenpil bestaat al sinds de jaren zestig, maar mannen bleven aangewezen op het condoom. Nu de mannenpil op het punt staat om goedgekeurd te worden, blijft de vraag: zullen mannen ze ook nemen? 

De pil voor vrouwen bestaat al bijna zeventig jaar, maar een mannelijk equivalent vinden, dat blijkt niet zo evident. Een condoom aandoen, dat breekt het moment een beetje, maar met een mannenpil zou de verantwoordelijkheid eindelijk gelijk verdeeld zijn. Nu denken onderzoekers toch dat ze het laatste duwtje hebben gegeven aan een anticonceptiepil voor mannen.

Mannen versus vrouwen

Om een pil voor mannen te ontwikkelen, moesten er oplossingen worden gevonden voor twee problemen. Allereerst maken mannen veel meer en vaker sperma aan dan vrouwen eicellen. Zaadcellen worden namelijk ‘vers’ geproduceerd, terwijl eicellen bij vrouwen al klaarzitten en slechts gestimuleerd moeten worden. De hormonendosis om mannen tijdelijk steriel te maken, ligt dus veel hoger dan het equivalent bij vrouwen.

En dat bracht de farmaceutische sector bij het tweede probleem: de dosis hormonen die moest toegediend worden, zorgde bij de proefpersonen ook voor leverproblemen. Dat was ook zo bij de eerste mannelijke hormoonanticonceptie: een soort prikpil. Die pil moest elke twee maanden gezet worden en had een goed effect. Maar de studie kon niet volledig afgerond worden, omdat teveel proefpersonen afhaakten. De voornaamste klachten waren acné, een té grote seksdrive en dus leverproblemen.

Betrouwbaarheid

Die problemen zijn nu opgelost en de pil, die nog gewoon dimethandrolone undecanoate of DMAU heet, bevat progestin en een androgeen. Eén pil per dag volstaat, helemaal zoals het vrouwelijk equivalent dus. Die combinatie zou ervoor zorgen dat er geen sperma wordt aangemaakt. In de eerste testen bleek de mannenpil even betrouwbaar als de vrouwelijke versie.

Zijn er dan geen nadelen aan de mannenpil verbonden? Wel, alle mannen kwamen een beetje gewicht bij en verloren goede cholesterol. Dat effect was eerder beperkt, dus is de kans zeer groot dat DMAU doorgaat naar de volgende, grotere testfase. Dat wil zeggen dat we nog zo’n vijf jaar af zouden kunnen zijn voor de pil in de winkels ligt.

En dan de hamvraag: gaan we mannen die zeggen dat ze de pil nemen, ook echt geloven?

iStock
Meer
Lees meer...