‘De Expeditie: Groenland’: Joris Hessels krijgt te maken met gevaarlijke frostbite aan zijn vingers

Een tocht door het ijskoude Groenland is niet zonder de nodige risico’s. Dat ondervindt Joris Hessels aan den lijve, wanneer zijn vingers door de koude last krijgen van frostbite. Als hij dat niet snel kan verhelpen, zit De Expeditie: Groenland er voor hem op.

In De Expeditie: Groenland ondernemen acht bekende Vlamingen de 164 kilometer lange Arctic Circle Trail van Kangerlussuaq naar Sissimut in het westen van Groenland. Ze trekken al langlaufend met een slee van 40 kilogram door het desolate gebied in ijskoude omstandigheden tot 35 graden onder het vriespunt.

Het gezelschap dat de zware uitdaging aangaat in De Expeditie: Groenland bestaat uit actrice Tine Embrechts, televisiemaker Joris Hessels, presentator Viktor Verhulst, advocaat Sven Mary, actrice Lynn Van Royen, politica Jinnih Beels, influencer Average Rob en zangeres Pommelien Thijs. Zij worden bijgestaan door twee ervaren arctische gidsen Henk-Jan en Brecht.

Frostbite

Die gidsen waarschuwden de deelnemers voor het vertrek om heel hard op te letten met de koude. De temperaturen in Groenland houden namelijk heel wat gevaren in. Daarbij hoort ook frostbite, iets wat een zeer groot risico blijft. Een een preview van de komende aflevering zien we hoe Joris Hessels daarmee te maken krijgt.

Het is Lynn Van Royen die als eerste opmerkt dat de vingers van Joris wit zien, een teken dat hij last begint te hebben van frostbite. Op zo’n moment is het belangrijk om snel in te grijpen en snel je vingers op te warmen, onder de oksels of met handverwarmers. “Als je dat niet doet, is het helaas einde expeditie”, horen we de gids zeggen.

Pijn

Daarna lijkt het beter te gaan met de frostbite van Joris, maar dat heeft wel een ander onaangenaam gevolg: vreselijke pijn. “Dat is meestal een goed teken, want het wil zeggen dat het bloed terugkomt. Maar het doet wel zoveel pijn dan je er bijna kan van flauwvallen”, legt gids Brecht uit.

Bekijk hier het fragment uit De Expeditie: Groenland:

De Expeditie: Groenland is te bekijken via Streamz of iedere maandag om 21.15 uur op Play4 en GoPlay.

Meer
Lees meer...