De Flat Earth Society groeit: waarom geloven steeds meer mensen dat de aarde plat is?

Eén van de populairste NBA-sterren van het moment zei een tijdje geleden doodleuk dat hij denkt dat de aarde plat is. En hij is niet alleen: steeds meer mensen denken dat het feit dat de aarde rond is een samenzweringstheorie is. Maar waarom?

Kyrie Irving, een Amerikaanse basketballer, zei in een podcast: “De aarde is plat. Het is overduidelijk. Ze liegen tegen ons.” Draymond Green, een andere NBA-ster, steunde zijn collega: “Ik kan met mijn iPhone in de panorama-stand ook een foto maken die er rond uitziet. Ik weet het niet. Ik zeg niet dat de aarde plat is of rond. Het zou kunnen.”

En steeds meer mensen denken niet alleen dat het zou kunnen maar zijn er rotsvast van overtuigd: de aarde is plat en dat de aarde rond is, is een complot van de overheden en Nasa. Maar waarom denken ze dat? Hier zijn een aantal argumenten die ze aanhalen:

Als de aarde rond zou zijn en rond zijn eigen as zou draaien …

1. … dan zou de horizon ook bol moeten zijn. De horizon is echter altijd vlak. Maar wat dan met foto’s vanuit de ruimte, die toch duidelijk tonen dat de aarde rond is? Die zijn volgens de flat earthers fake en maken deel uit van die internationale samenzwering.

2. … dan zou je toch naar beneden moeten kijken als je naar die horizon kijkt? Op een ronde aarde zou je om een ver punt te zien, naar beneden moeten kijken en dat is niet het geval.

3. … dan zou water voortdurend moeten bewegen. Maar het water blijft vlak.

4. … dan zouden rivieren zoals de Mississippi ook omhoog moeten stromen. Wat natuurlijk onmogelijk is.

5. … dan zouden helikopters toch gewoon in de lucht kunnen blijven hangen en wachten tot de aarde genoeg is gedraaid zodat hun bestemming tot bij hen is gekomen.

The Atlantean Conspiracy

6. … dan zouden treinsporen, die toch altijd vlak liggen, op een lange afstand toch enorm hoog in de lucht moeten liggen. De treinlijn van Londen naar Liverpool, bijvoorbeeld, is 290 km lang. Als de aarde rond is, zou die zo’n 1.650 meter in de lucht moeten eindigen.

7. … dan zouden piloten voortdurend hun koers moeten aanpassen omdat ze anders de ruimte in zouden vliegen.

8. … dan zouden vliegtuigen trouwens ook nooit op hun bestemming geraken, met die constante tegenwind.

9. … dan zouden kogels die recht omhoog worden afgeschoten honderden meters naar het westen moeten neervallen, maar dat is niet zo.

En er zijn zo nog veel meer argumenten die de leden van de Flat Earth Society aanhalen om hun “theorie” te staven.

The Atlantean Conspiracy

Het blijkt in de praktijk erg moeilijk om met mensen die in deze (waan)ideeën en complottheorieën geloven in discussie te gaan, omdat ze er zo hard in geloven.

Het is dan misschien wel het beste om daarop te reageren net zoals Neil deGrasse Tyson, één van de bekendste wetenschappers van het moment: “We leven in een vrij land, dus mag hij denken en zeggen wat hij wil. Als Irving wil denken dat de aarde plat is, dan mag dat. Zolang hij basketbal speelt en niet het hoofd van een of ander ruimteagentschap wordt. Mijn punt is dat als je bepaalde limieten hebt bij het verstaan en begrijpen van de wereld, blijf dan weg van jobs waarvoor je dat verstand nodig hebt.”

Al zei de Grasse Tyson ook nog dat iedereen die gelooft dat de aarde plat is eigenlijk gewoon de ruimte zou moeten ingestuurd worden en pas zouden mogen terugkeren als ze toegeven dat ze fout waren.

Het idee van een platte aarde was in Europa wijdverspreid tot ongeveer de vierde eeuw voor Christus, toen Griekse filosofen het idee naar voren brachten dat de aarde misschien een bol was.

Aristoteles was in het jaar 330 v.Chr. een van de eerste Europese denkers die een bolvormige aarde voorstelde. Tegen de middeleeuwen werd het idee dat de aarde een bol is algemeen geaccepteerd in Europa.

Getty Images
Meer
Lees meer...