Left Right
scrollTop top

De kortste maand van het jaar en toch leverde februari 57 nummers op die je zeker zou moeten horen


De kortste maand van het jaar en toch leverde februari 57 nummers op die je zeker zou moeten horen

Februari was de maand waarin Studio Brussel een broodnodige maar geslaagde vernieuwing doorvoerde en een grote nieuwigheid lanceerde: de Catch Of The Day. De Hotshot was te traag, elke dag komt er een massa nummers uit die staan te dringen om gehoord te worden. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat we er ook deze maand – amper 28 dagen – maar liefst 57 interessante releases voor jou hebben kunnen uitplukken. Onderaan verzameld in een handige playlist.

1. MEROL – Hou Je Bek En Bef Me

MEROL zorgde voor de meest onverwachte hype in februari. MEROL heet eigen Merel Baldé en is afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en kleinkunstacademie. Ze is actrice, maar ook zangeres. Hou Je Bek En Bef Me past perfect in haar strijd voor meer openheid en minder preutsheid. En kom: nu beffen gewoon.

2. Cardi B & Bruno Mars – Please Me

We gaan verder in het thema “Vraag gewoon wat je wil” met de nieuwe samenwerking tussen popfenomenen Cardi B & Bruno Mars. Op Finesse bleken de twee een gouden combinatie en dat is hier niet minder.

3. Carly Rae Jepsen – No Drug Like Me

Carly Rae Jepsen heeft ook twee nieuwe nummers vrijgegeven die nu samen met het eerder uitgebrachte Party For One een titelloze ep vormen. No Drug Like Me is daarop het beste nummer. Een wereldhit als Call Me Maybe verwacht ze zelf allicht ook niet meer, maar No Drug Like Me is haar beste nummer in tijden.

4. St. Vincent – Masseduction

Februari was ook de maand waarin de Grammy’s werden uitgereikt, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen. En zoals vanouds konden we bij de uitreiking ervan wel enkele keren onze wenkbrauwen fronsen, zoals toen St. Vincent de Grammy kreeg toegekend in de categorie Best Rock Song voor haar nummer Masseduction waarbij ze Greta Van Fleet, Bring Me The Horizon en twenty one pilots versloeg.

Nu hebben wij niets tegen St. Vincent – integendeel, haar plaat was in 2017 één van onze favorieten van het jaar – maar Masseduction is nu niet echt een rocknummer, dat zal zij ook helemaal met ons eens zijn. Wat er ook van zij, als reactie op de prijs voorzag ze het nummer van een nieuwe videoclip waardoor wij het nu ook in deze lijst kunnen opnemen, waarvoor dank.

5. John Mayall – Nobody Told Me

Het is eigenlijk schandalig dat maar weinig mensen hier bij ons John Mayall bij naam kennen. Hij is één van de grootmeesters van de blues, was in de jaren 60 en 70 de thuishaven voor onder anderen Eric Clapton en voor verschillende leden van het latere Fleetwood Mac, die ook nog een bluesperiode hebben gekend.

Het nieuwe album is geproduceerd door Mayall zelf en Forty Below Records-oprichter Eric Corne (Walter Trout, Danny Bryant) in Studio 606. Foo Fighters gingen er langs tijdens hun legendarische Sound City-project en Fleetwood Mac nam er midden jaren 70 het legendarische album ‘Rumours’ op. Het beste nieuws van de dag: deze man trekt op zijn 85e (!) op tournee en houdt bij ons halt in De Roma op 12 april.

6. Norah Jones – Just A Little Bit

Norah Jones lijkt productiever dan ooit, alleen lijkt er geen album meer vast te hangen aan haar noeste arbeid. Ze bracht in 2018 maar liefst vier verschillende en ook muzikaal zeer diverse losstaande singles uit en ze waren alle vier uitstekend. Ze blijft gewoon verder doen en dit is dus nummer vijf binnen het bestek van een jaar, zonder dat er een album in aantocht lijkt te zijn.

7. Jan Verstraeten – Stalker

Voor Jan Verstraeten bracht februari de release van zijn eerste ep, ‘Cheap Dreams’. Daarop ook de nummers Moon Face en Can It Be die we ondertussen al zouden moeten kennen, maar ook de nieuwe single Stalker, zijn meest jazzy werk tot nu toe.

Verstraeten is getekend op Unday Records, waar eerder ook onder andere Tamino, Trixie Whitley en Flying Horseman onderdak vonden. Wij zijn alleszins benieuwd naar de toekomst van deze jongeman.

8. Snarky Puppy – Bad Kids To The Back

Voel jij het ook soms duizelen als je de kleinere namen op de festivalaffiches van Pukkelpop en Rock Werchter bekijkt? Ga dan toch eens op verkenning, want soms zitten er verrassingen tussen. Zoals Snarky Puppy, die begin februari aan de affiche van Rock Werchter werden toegevoegd en daar op vrijdag 28 juni in de KluB C spelen.

Snarky Puppy is een jazzcollectief uit New York, telt zo’n 40 los-vaste leden en won al verschillende Grammy’s. Het is bassist en producer Michael League die vijftien jaar geleden startte met deze muzikale familie die alleen nog maar blijft groeien. Nu heeft hij een legertje muzikanten ter zijner beschikking die hij kan inzetten naar goeddunken en beschikbaarheid. Snarky Puppy improviseert veel op het podium en heeft ook in zijn studio-opnames de onvoorspelbaarheid van de beste jazzmuzikanten, maar daarbij serveren zij ook nog een sausje van jazz, funk en rock. Afspraak op Rock Werchter?

9. Edsilia Rombley – The Way You Make Me Feel

Het is wel durven van de Nederlandse Edsilia Rombley om net nu een nummer van Michael Jackson te coveren. Na de meest recente beschuldigingen van kindermisbruik rijst de vraag of het nog wel kan, fan zijn van Michael Jackson.

De vier uur durende documentaire Leaving Neverland van HBO wordt op vrijdag 8 maart integraal uitgezonden op Canvas (bekijk hier de trailer). Op de site van Canvas staat te lezen dat ze bij VRT begrijpen dat er veel wantrouwen en terughoudendheid is vanuit de fans en de muziekindustrie voor deze documentaire, maar dat een aantal mensen van de VRT Leaving Neverland in première zagen gaan en zeer onder de indruk waren van de krachtige manier waarop de regisseur dit verhaal verteld en verbeeld heeft. En, schrijven ze nog, “ga kijken en vorm je eigen oordeel”.

Dat gaan we dus ook doen, op 8 maart vanaf 20.25. Tot die tijd kunnen we niet anders dan zeggen dat Michael Jackson briljante popmuziek heeft gemaakt die overeind blijft in elke versie, ook in deze.

10. Mortier – Valium

Het is niet de eerste kerel dat Mortier komt piepen in deze lijst. Eerder hadden we al Marie en Verhaal van Karel, nu is er de nieuwe single Valium en die doet ons alleen maar nog meer uitkijken naar de debuutplaat van Mortier die binnen een kleine twee weken – 15 maart – verschijnt op wit vinyl.

Over deze nieuwe song schrijft frontman Thomas Mortier: “Valium neemt je mee op een trip. Het sluipt door de gang, gedragen door percussie en een pulsende baslijn. Het klinkt fris, catchy en mysterieus. Een popsong die lijkt te ontwaken uit een droom.”

11. Rustin Man – The World’s In Town

Nog maar enkele dagen geleden overleed Mark Hollis, de frontman van Talk Talk die in 1992 de muziekwereld de rug terugkeerde, maar de wereld wel enkele wondermooie albums naliet. ‘Spirit Of Eden’ uit 1988 is daarvan de allermooiste en laat Rustin Man daar nu net bij aansluiten. Rustin Man is de nom de plume van Paul Webb, bassist van Talk Talk tot 1988.

In 2002 maakte hij nog een prachtplaat met Beth Gibbons van Portishead en nu zeventien jaar later en op zijn 57e is er zijn eerste echte soloplaat. ‘Drift Code’ is zeker een luisterbeurt waard en The World’s In Town is daarop één van de mooiste nummers.

12. Almighty Mighty – Slow Burner

Ook debutanten en helemaal Belgisch is Almighty Mighty. Er zijn wel wat bekende namen verbonden aan deze band, zoals Stephane Misseghers die normalerwijze de drums bestiert bij dEUS of Reinhard Vanbergen die zijn strepen al verdiende bij Das Pop en als producer bij heel wat verschillende bands. De debuutsingle is er nu en er werd jaren op gebroed. Een ep volgt zeer binnenkort. Na deze heerlijke eerste single – muzikale perfectie bestaat wel degelijk – zijn we heel erg benieuwd naar meer.

Live is de band voorlopig alleen nog maar te zien op 20 juni in DOK Gent.

13. Marissa Nadler feat. John Cale – Poison

Het is onvoorstelbaar hoe artiesten jarenlang onder de radar kunnen blijven in deze tijden. In oktober van 2018 bracht deze singer-songwriter die DNA gemeen heeft met Anna Calvi en Joan As Police Woman al haar twaalfde album uit. Ze speelde toen ook in de Rotonde van de Botanique en nu al is er weer een nieuw nummer dat niet op het meest recente album ‘For My Crimes’ terug te vinden is. Op Poison krijgt ze ook een klein ruggensteuntje van grootheid John Cale.

14. Marianne Faithful feat. Mark Lanegan – They Come At Night

Nog een samenwerking, want op They Come At Night heeft Marianne Faithful het gezelschap van Mark Lanegan opgezocht. Deze song was terug te vinden op haar album ‘Negative Capability’ dat volgens ons de beste plaat van heel 2018 was. Op die plaat zijn ook Nick Cave en Warren Ellis regelmatig te horen. Dit nummer gaat over de aanslagen in de Bataclan in Parijs van november 2015.

15. Alice Phoebe Lou – Galaxies

Mogen we nog een afspraak in je Rock Werchter-boekje zetten? De Zuid-Afrikaanse Alice Phoebe Lou – die heel erg aan Julia Holter doet denken – speelt daar op zaterdag 29 juni op The Slope. Ze wil op haar zestiende door Europa gaan reizen en doet dat als vuurartiest op straat. Ze sloeg ooit het aanbod af om met Coldplay mee op Europese tournee te gaan: dat is niet wat ze wil. Haar nieuwe album ‘Paper Castles’ komt uit in mei. Haar doel: wereldberoemd worden op eigen voorwaarden.

16. P!nk – Walk Me Home

Headliner op dag één van Rock Werchter is P!nk en wie haar daar in 2010 (voor Rammstein, hahaha) aan het werk zag, weet dat dat zwaar de moeite zou kunnen zijn. Walk Me Home is de eerste single uit haar aankomende album ‘Hurts 2B Human’ dat binnenkort zal verschijnen.

17. Yungblud & Halsey feat. Travis Barker – 11 Minutes

Yungblud begint zo stilaan heel groot te worden. Op 18 januari speelde hij een uitverkochte show in AB, er is een nieuwe show aangekondigd in dezelfde zaal voor 28 oktober en in juni speelt hij een show op de slotdag van Rock Werchter, op de Main Stage. De hits beginnen zich stilaan op te stapelen en lijken ook alleen maar beter te worden. De meest recente worpen Loner en deze samenwerking met Halsey en Blink 182-drummer Travis Barker (die je gelukkig amper opmerkt) behoren tot zijn beste werk.

18. Lizzo – Cuz I Love You

Lizzo siert dezer dagen vooral de radiogolven van het vernieuwde Studio Brussel met Juice, maar Lizzo zelf blijft niet stilstaan en staat alweer een single verder. Cuz I Love You is de titeltrack van haar op 19 april te verschijnen debuutplaat en in deze smartlap laat ze alweer een nieuwe kant van zichzelf horen. Op de zondag van Rock Werchter kan ze dat ook daar doen, in The Barn.

19. GLINTS – Gold Veins

Hij gaf het ruiterlijk toe: voor Gold Veins werd Jan Maarschalk Lemmens – Antwerpse rapper met Britse roots – geïnspireerd door de grote Ennio Morriconne en diens soundtracks voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone. Gold Veins is de opvolger voor Bugatti en na singles als Catalyst (2016) en Egotism (2016) kijken we alleen maar nog meer uit naar wat dit talent nog allemaal meer voor ons in petto heeft.

20. Darrell Cole – .4 Days In Cuba

Verderop in deze lijst is Darrell Cole te vinden aan de zijde van Zwangere Guy en Selah Sue, maar februari bracht voor hem ook een nieuwe solosingle. Zijn roots liggen in Sierra Leone, hij werd geboren in Londen, groeide op in Antwerpen (Linkeroever) en woont tegenwoordig in Barcelona.

Hij bracht in 2013 al een album uit onder de titel ‘Uncut Diamond’, maar ondanks wat internationale Airplay stootte zijn muziek niet door in Vlaanderen. Gefrustreerd wegens het uitblijven van erkenning trok Darrell Cole naar Barcelona waar hij vastbesloten verder werkte aan zijn muziek. Dat werd opgemerkt door Sony Music, die de rapper een contract aanboden en dat begint nu zijn vruchten af te werpen.

21. slowthai – Peace Of Mind

The Streets zijn helemaal terug: ze speelden onlangs in AB en zijn al aangekondigd voor Pukkelpop. We zeggen het maar omdat deze slowthai ons heel erg aan de sound van Mike Skinner en z’n band doet denken.

Het was een Catch Of The Day op Studio Brussel, getipt door Lefto, en op 18 maart speelt deze Brit in de Beursschouwburg in Brussel. Dat concert is uitverkocht, maar er is een wachtlijst geopend.

22. Jessie Ware – Adore You

Het toppunt van haar populariteit (Wildest Moments, 2012) ligt alweer achter ons en veel aandacht krijgt Jessie Ware niet meer met haar recenter werk. Toch was haar album ‘Glasshouse’ één van de meest frisse en veelzijdige van 2017. Nu is er een nieuwe single Adore You en die is mooi en dansbaar tegelijkertijd. Momenteel is de zangeres niet op tournee of zijn er niet meteen plannen voor een album aangezien Jessie wat tijd neemt voor haar gezin en familie, maar met Adore You is onze honger weer even gestild.

23. Tessa Dixson – Beautiful Pain

Tessa Dixson is één van mooiste resultaten van de nieuwste lichting van De Nieuwe Lichting ook al bracht ze deze Beautiful Pain in 2016 zelf al eens uit. We zijn verheugd dat het nummer nu de airplay krijgt die het verdient.

24. Foals – Sunday

Bij Foals hebben ze de titel van hun aankomende nieuwe plaat ‘Everything Not Saved Will Be Lost’ heel letterlijk genomen, want het album komt uit in twee delen. Part 1 verschijnt al snel (8 maart), Part 2 is ergens voor dit najaar. Exits en On The Luna waren al gelost en deden naar meer smaken.

Het nieuwst vrijgegeven uitreksel Sunday is een heerlijke verrassing die na meer dan drie minuten plots op Born Slippy van Underworld begint te lijken. Wat dat live zal geven in de AB op zondag 12 mei zal ons heel erg benieuwen.

25. Chemical Brothers – Got To Keep On

Het meest recente album van Chemical Brothers is momenteel ‘Born In The Echoes’ uit 2015, maar de legendarische electroband broedt op iets nieuw. De nieuwe single Got To Keep On deed ons in eerste instantie niet veel, maar blijft groeien met de luisterbeurt. Nog even en we zitten met een onvergetelijke discostamper van formaat.

26. Jasper Steverlinck – Night Prayer

Jasper Steverlinck heeft een prachtig parcours afgelegd met zijn album ‘Night Prayer’. Het was zijn eerste echte soloalbum en zijn eerste nieuwe werk sinds het laatste album van Arid in 2010. Als laatste single wordt de titeltrack uit de plaat getrokken. De allerlaatste Belgische ‘Night Prayer’-show speelde Jasper in het Kursaal in Oostende op 28 februari.

27. Strand Of Oaks – Ruby

Nieuw werk van Strand Of Oaks komt er zeer binnenkort aan. Het nieuwe album ‘Eraserland’ is er op 22 maart. Op Twitter liet Showalter weten dat de nieuwe plaat er allicht niet gekomen zonder de hulp van enkele leden van My Morning Jacket. Hij geloofde zelf niet meer dat de songs eruit zouden komen. De tien songs gaan dan ook over die kleine glimp licht wanneer je jezelf voelt verdwijnen, er niet voelt toe doen. Op zondag 26 mei zakt onze lieve vriend af naar Trix en daar zal hij vast ook Ruby spelen, naar eigen zeggen het meest vrolijke nummer dat hij ooit schreef. Enkele maanden daarna zal hij op Rock Werchter te zien zijn waar hij eindelijk een plekje heeft weten verzilveren.

28. Sun Gods – Zanzara

De nieuwe single van het Gentse Sun Gods heeft zich in ons hoofd genesteld om er nooit meer uit te gaan. Zanzara is hoe Bastille zou kunnen klinken als ze het maken van popmuziek ernstig zouden nemen, maar liever verwijzen we naar de grootse stadionsongs van Peter Gabriel, Simple Minds of The Waterboys. Zelf omschrijven ze hun muziek als alternatieve pop en daar kunnen we ons wel in vinden. Veel live data zijn er momenteel nog niet, maar Sun Gods toch al eens wil zien (om helemaal mee te zijn op het moment dat ze doorbreken) kan naar Café Den Trap in Kortrijk op 23 maart.

29. Kacey Musgraves – Rainbow

Bij ons is Kacey Musgraves niet overdreven bekend, maar zij was wel de grote winnaar op de Grammy’s van dit jaar: ze won vier prijzen waaronder die voor Album van het Jaar. Hoewel haar nieuwe single Rainbow een rustig nummer is wordt het nu al bestempeld als een nieuw gay anthem. Dat heeft veel te maken met de video die bij het nummer hoort, waarin we een jongeman make-up zien gebruiken waarna er een discussie volgt aan tafel bij het avondeten.

30. Jorja Smith – Don’t Watch Me Cry

Don’t Watch Me Cry was het nummer waardoor Jorja Smith afgelopen zomer op Rock Werchter een onuitwisbare indruk wist te maken, nu is het haar nieuwe single. De Britse zangeres is er nog altijd maar 21 en bracht in 2018 haar debuut ‘Lost & Found’ uit. Het leverde haar tijdens de Brit Awards de prijs op voor Best British Female Artist, naast ook nog nominaties voor het beste album en beste doorbraakartiest. Jorja Smith bracht ook Don’t Watch Me Cry tijdens de uitreiking. Ondertussen is er ook een nieuw nummer van Loyle Carner vrijgegeven waarop Jorja ook meezingt, maar die is voor de playlist van volgende maand!

31. Mahalia – Do Not Disturb

In de categorie “jonge zangeressen die een doorbraak aan het forceren zijn” staat ook Mahalia te dringen. Haar nieuwe single Do Not Disturb zou het wel eens kunnen gaan doen voor haar. Vorig jaar stond ze nog in de AB Club, in april zal ze de grote zaal van de AB proberen vullen en op zondag 30 juni komt ze naar Rock Werchter. Wie haar al live heeft bezig gezien weet dat ze haar songs mooi solo kan brengen op gitaar, maar even goed met andere meer hippe apparatuur overweg kan. Aanrader!

32. JNR Williams – A Prayer

JNR (spreek uit: Junior) Williams dient zich aan als de nieuwe Britse soulsensatie. Hij is meer John Legend dan John Legend zelf in jaren geweest is. De jonge Brit is ondertussen getekend bij Sony Music en het zou zomaar eens kunnen dat zij daarmee een nieuw goudhaantje in huis hebben gehaald: A Prayer is één van die nummers die in je hoofd blijft hangen van bij de eerste luisterbeurt.

33. Lee Fields & The Expressions – Will I Get Off Easy

Als we de muziekgeschiedenis induiken hebben we altijd het gevoel te laat geboren te zijn. Lee Fields & The Expressions lossen dat gevoel voor een stukje op, want zo vintage retro jaren 60 hebben we onze soulsongs al lang niet meer gehoord. Deze soulparel gaat over de angst van een kerel die weet dat hij een fout heeft gemaakt en schrik heeft om naar huis te gaan en de reactie van vrouwlief, waarvan hij weet dat hij ze verdient, mee te maken.

Will I Get Off Easy is de tweede single van hun nieuwe album ‘It Rains Love’, dat op 5 april verschijnt.

34. Durand Jones & The Indications – Long Way Home

Als een groep met de naam Nathaniel Rateliff & The Night Sweats een doorbraak heeft kunnen forceren, dan moet het voor Durand Jones & The Indications ook lukken. Ook muzikaal liggen ze in elkaars verlengde. Durand Jones was een saxofonist in een rockgroep waarvan de leden (zeven stuks) een liefde voor hiphop en soulmuziek met elkaar deelden. Totdat diezelfde Durand Jones ontdekte dat hij best een stukje kon zingen. De hiphop is nu achterwege gebleven en bij het luisteren komen nu vooral namen als Marvin Gaye en Al Green bovendrijven.

Hun tweede album ‘American Love Call’ is ondertussen uit en deze zomer is de groep te bewonderen op Pukkelpop.

35. Nick Waterhouse – Wreck The Rod

Omdat de inspiratie even op was heeft Nick Waterhouse zijn vierde album gewoon ‘Nick Waterhouse’ genoemd. Die plaat verschijnt volgende week op 8 maart, nu is er al de nieuwe single Wreck The Rod waarin Waterhouse swingt zoals Ray Charles dat vroeger deed. Het zijn de blazers die het ‘m doen hier, wie hem live wil gaan checken kan dat doen op zaterdag 23 maart in de Botanique in Brussel. Overigens al opgevallen hoe hard hij op Buddy Holly lijkt?

36. Adam Lambert – Feel Something

Een mens zou nog gaan vergeten dat Adam Lambert ook zoiets heeft als een solocarrière. Hij is al jarenlang de zanger van Queen, trad met hen op tijdens de Oscars waar ze We Will Rock You en We Are The Champions brachten en nu werkt hij samen met de band aan een documentaire die The Show Must Go On zal gaan heten. Als soloartiest gaat hij nu voor het eerst de gevoelige kant op.

37. SYML – The Bird

Voorlopig blijven we nog met een dubbel gevoel zitten rond SYML. Het ene nummer vinden we fantastisch, dan weer volgt er iets waar we niet helemaal weg van zijn. De debuutsingle Where’s My Love (goud in België en Nederland) blijft voorlopig het hoogtepunt, maar de nieuwe single The Bird mag er ook best wezen. Op 3 mei brengt hij zijn debuutplaat uit waarvoor hij samenwerkte met de producers van – de horror – Years & Years en Clean Bandit. Dat wordt dus afwachten.

Hoe het er live allemaal gaat uitzien kunnen we gaan bekijken op Rock Werchter, want daar speelt de Amerikaanse SYML (die eigenlijk Brian Fennell heet) op zaterdag in de KluB C.

38. Jordan Rakei – Mind’s Eye

De Morgen noemde ‘Wallflower’ van de Nieuw-Zeelandse Jordan Rakei (op zijn derde verhuisde hij naar Australië) vorig jaar dé soulplaat van het jaar 2017 en in 2019 heeft hij nog niks van zijn soulgehalte verloren en werkt hij toe naar een nieuw album. Hij heeft lange tijd last gehad van verlammende sociale angsten, maar voelt zich tegenwoordig steeds beter op een podium. Vorige zomer stond hij op Pukkelpop en Lowlands, deze zomer is hij naast Janelle Monáe, Thom Yorke, The Roots, Grace Jones, Balthazar en dEUS te bewonderen op het Nederlandse Down The Rabbit Hole.

39. AmongsterHome

Op vrijdag 8 maart brengt het Belgische Amongster zijn eerste album in drie jaar uit en ‘A New Arrival’ klinkt echt zoals de titel doet vermoeden: als een nieuw begin. Thomas Oosterlynck heeft op deze plaat samen met producer Reinhard Vanbergen met instrumenten gewerkt die op de voorgaande plaat ‘Trust Yourself To The Water’ in geen velden of wegen te bespeuren waren. Dat zorgt vooral voor een warmere en meer organische plaat waarvan Home het voorlopige pareltje is.

40. Dermot Kennedy – Power Over Me

Zijn optreden op 19 mei in de grote zaal van de AB is al helemaal uitverkocht en dat zegt veel over de groeiende populariteit van Dermot Kennedy. Afgelopen zomer stond hij nog als opener van één van de tenten geprogrammeerd op Rock Werchter, nu is hij helemaal omarmd. De Ierse Dermot Kennedy legt tijdens de duur van een optreden zijn hart op intense wijze bloot, maar het blijkt de nieuwe meer poppy single Power Over Me te gaan zijn die voor een grote doorbraak gaat zorgen. Het nummer heeft Dermot Kennedy voor de eerste keer tot in de Ultratop 50 – de officiële hitlijst van Vlaanderen – gebracht.

41. Christine & The Queens – Comme Si On S’aimait

Met ‘Chris’ leverde Christine & The Queens één van de popplaten van 2018 af. Haar nieuwe single Comme Si On S’aimait was daarop de openingstrack. Wie Christine & The Queens live wil bewonderen – altijd de moeite – kan daarvoor afzakken naar Best Kept Secret in Nederland waar ze de headliner van de slotdag (2 juni) is. Het zegt veel over de status die Christine & The Queens in relatief weinig tijd voor zichzelf heeft weten op te bouwen.

42. Vito – The Soul Comes

De nieuwe single van Vito doet denken aan het werk van Kurt Vile, maar Vito is geheel Belgisch. Vito is een band uit Gent rond Vito Dhaenens. De band was vorig jaar finalist bij De Nieuwe Lichting en ze wonnen al prijzen op TAZ en Westtalent. Op 15 maart verschijnt ‘Man With Feeling’, een eerste ep die wordt voorgesteld in de Minard in Gent.

43. Black Box Revelation feat. Seasick Steve – Built To Last

Dat Seasick Steve en Black Box Revelation goeie vriendjes zijn weten we al sinds 2015 toen Seasick Steve het Belgische duo mee op tournee nam door Nederland en Denemarken nadat hij hen had zien spelen op Pukkelpop. Nu is het nog eens tot een echte samenwerking gekomen op Built To Last, de volgende single die getrokken werd uit het album ‘Tatooed Smiles’.

Het trio AB-concerten van Jan en Dries komt er bijna aan. De shows op 14 en 15 maart waren in een oogwenk uitverkocht, maar voor het concert op 16 maart zijn nog tickets verkrijgbaar.

44. Catfish & The Bottlemen – Fluctuate

Ha, als die gitaren beginnen te scheuren dan weet je toch weer dat er geen mooier instrument is dan dat? Fluctuate is de tweede voorloper van ‘The Balance’, de derde plaat van Catfish & The Bottelman die op 26 april zal verschijnen. Dan volgt er gewoon nog meer van dit.

45. SWMRS – Lose Lose Lose

Lose Lose Lose van de jonge band SWMRS begint een beetje als iets van Depeche Mode, maar het duurt niet lang voor de gitaren het overnemen. De drummer van dit viertal uit Californië is Joey Armstrong en dat is de zoon van Green Day-boegbeeld Billie Joe Armstrong. De punk is dus met de paplepel meegegeven, al zoekt SWMRS duidelijk meer het midden tussen pop en punk op. Ze speelde al voorprogramma’s van Blink 182 en All Time Low, maar willen nu vooral hun eigen ding. Dat kunnen ze tonen op vrijdag 28 juni op The Slope op Rock Werchter.

46. RaketkanonRicky

Een stuk steviger gaat het er aan toe bij Raketkanon. En om het niet moeilijker te maken dan strikt noodzakelijk hebben de heren hun derde album gewoon #3 genoemd, in navolging van #1 en #2. Nummer drie arriveert op 5 april, Ricky is een eerste lekkere voorloper daaruit.

47. Yak – Fried

Een van de mooiste albumtitels van het lopende muziekjaar is ‘Pursuit Of Momentary Happiness’ van Yak. De plaat is uit sinds 8 februari en daar mag best wat meer ruchtbaarheid aan gegeven worden. Hun zoektocht naar geluk zetten ze dezer dagen verder bij Jack White en diens Third Man Records waar ze tegenwoordig onder contract liggen.

48. Triggerfinger – Need You Tonight

Dat ze bij Triggerfinger al eens van een spelletje houden weten we ondertussen. In 2019 viert de band zijn twintigste verjaardag en dat wordt gevierd met een nieuwe box. Om die ook wat aandacht te geven werd er een nieuwe single uit getrokken. Need You Tonight is een cover van het Australische INXS waarop Triggerfinger laat horen dat ze – rasmuzikanten zijnde – elk nummer naar hun hand kunnen zetten.

Na enkele Belgische optredens is de groep nu op Europese tournee om hun verjaardag te vieren, maar tegen de festivalzomer keren ze terug voor concerten op Gladiolen in Olen en op Werchter Boutique, alwaar ze Henny Vrienten van Doe Maar en Fenne Kuppens van Whispering Sons mee het podium op zullen trekken.

49. Dave – Black

Dave is hier bij ons nog altijd niet de meest klinkende naam, toch scoorde hij al een nummer 1-hit in de Britse hitlijsten. Zijn nieuwe single Black zorgde daar voor enige deining, al vinden wij het vooral tekstueel een hele sterke worp. In Black zingt Dave over wat het allemaal betekent om zwart te zijn en dat vonden de luisteraars van de Britse BBC Radio blijkbaar niet echt kunnen.

50. Helado Negro – Running

Helado Negro was ons tot op heden onbekend, tot het bloedmooie Running ons per toeval ter ore kwam. Blijkt dat de brave man – die eigenlijk Roberto Carlos Lange heet – binnenkort al zijn zesde album uit te brengen. De muziekindustrie staat bol van verhalen van snelle doorbraken, maar die je niet gegund is, is het toch vooral een kwestie van ploeteren en volhouden. Helado Negro speelt dezer dagen het voorprogramma van Beirut, kom dus vooral op tijd wanneer die op 2 april in Vorst Nationaal speelt. En wees een beetje stilletjes tijdens het voorprogramma.

51. Zwangere Guy feat. Selah Sue & Darrell Cole – Guy-Funk

De doorbraak, die is er nu ook echt helemaal voor Zwangere Guy. Afgelopen vrijdag bracht hij zijn debuutalbum ‘Wie is Guy?’ uit, op 28 en 29 maart staat hij twee keer in een uitverkochte AB en zijn nieuwe single Guy-Funk is – met wat hulp van Selah Sue en Darrell Cole (zie boven) – aan het uitgroeien tot een echte (en terechte) hit. Guy-Funk is een nummer op maat van de festivalzomer, dat zal hij ook bewijzen wanneer hij op 28 juni op Couleur Café speelt.

52. WAYI – Insecure

Solange dropte afgelopen vrijdag een nieuw album, maar tegenwoordig hebben we in Antwerpen onze eigen Solange rondlopen. WAYI kreeg al vergelijkingen met Solange en Alicia Keys naar het hoofd geslingerd en is stilletjes aan het uitgroeien tot één van onze grootste beloftes. Haar ijzersterke nieuwe single Insecure is de voorloper van een eerste ep die ‘Love In Progress’ heet en op 27 maart verschijnt.

53. The Paper Kites – Mess We Made

Bij Trix lopen ze al goed op de zaken vooruit, want The Paper Kites zijn daar aangekondigd voor dinsdag 3 december 2019, wanneer het einde van dit jaar al lonkt. Noteer deze datum misschien toch al maar in de agenda, want het album ‘On The Corner Where You Live’, het derde album van deze Australische band, heeft ons in het afgelopen jaar heel wat mooie momenten bezorgd. Mess We Made is daarop één van de allermooiste dus we zijn dolblij dat de keuze voor nieuwe single op dit nummer gevallen is.

Volgens Trix voor fans van Novo Amor, Ry X, The War On Drugs, Angus & Julia Stone, Bear’s Den, Ben Howard. U weet wie u bent.

54. MARINA – Handmade Heaven

Marina Diamandis deed het jarenlang met het achtervoegsel ‘& The Diamonds’, maar nu is dat weggevallen en brengt de zangeres met Griekse roots haar nieuwe album gewoon uit onder de naam MARINA. Deze nieuwe zet komt er na vier jaar stilte waarin MARINA duidelijk op iets heeft zitten broeden. Een nieuwe plaat moet nog aangekondigd worden, maar de nieuwe single Handmade Heaven is er al wel en klinkt als één van de mooiste die ze ooit maakte.

55. Alicia Keys – Raise A Man

Elke vrouw moet tegenwoordig sterk en onafhankelijk zijn, maar – dat is de boodschap van Alicia Keys in haar nieuwe single Raise A Man – mag het ook wat traditioneler allemaal? “Is het oké dat ik niet zo sterk en onafhankelijk ben”, vraagt ze. “Is het oké dat ik gewoon jouw vrouw ben in een tijd waarin dat niet toegelaten is?” Het is het eerste werk van Alicia Keys sinds 2016 en smaakt naar meer.

56. Caroline Spence – Sit Here And Love Me

En van de soul van Alicia Keys is het maar een kleine stap naar de typisch Amerikaanse country van Caroline Spece. Deze zangeres brengt op 3 mei haar tweede album ‘Mint Conditions’ uit. Op dat album zal onder andere de grootheid Emmylou Harris een gastrol vervullen. Harris is één van de zangeressen waarmee Caroline Spence zelf al eens vergeleken wordt.

57. Marianne Faithfull – Port Of Amsterdam

Marianne Faithfull was hierboven al terug te vinden in het gezelschap van Mark Lanegan, maar bij toeval zijn ze ook op deze spliksplinternieuwe cover van Jacques Brels Amsterdam gestoten. Het is niet de eerste keer dat Marianne Faithfull onze Brel covert, ze deed het ook al eens met Ne Me Quitte Pas. Deze cover maakt deel uit van ‘Ces-gens Là’, een tributeplaat waaraan ook Thomas Dutronc, Melody Gardot, Zaz en Carla Bruni hebben meegewerkt.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810