De laatste moordcijfers bevestigen: België is een veilige plek

De Verenigde Naties hebben een nieuw rapport op de wereld losgelaten en wel over het aantal moorden per land in 2012. Het goede nieuws is dat de wereld er niet gevaarlijker op is geworden en dat België bij de veiligste landen ter wereld behoort. Het slechte nieuws is dat we er nog lang niet zijn. Vooral niet in Amerika en Afrika. De opvallendste conclusies op een rijtje.

1. Honduras is het meest gevaarlijke land: 90,4 moorden per 100.000 inwoners

Met ‘dank’ aan de drugskartels. Honduras staat afgetekend aan de leiding: het heeft bijna dubbel zoveel moorden als het tweede gevaarlijkste land (Venezuela, 53,7 moorden per 100.000 inwoners). Het goede nieuws is dat het aantal moorden een beetje zakt: 19 per dag in plaats van 20. 
epa

2. Wereldwijd werden 437.000 moorden gepleegd in 2012

Verenigde Naties
36 procent daarvan in Amerika, 31 procent in Afrika, 28 procent in Azië en 5 procent in Europa. Relatief aan het aantal inwoners blijft de verhouding ongeveer bewaard, behalve in Azië: dat is veel veiliger dan lijkt op basis van absolute cijfers. 

3. 95 procent van de veroordelingen voor moord gaat naar een man

Europa heeft het hoogste aantal vrouwelijke veroordeelden: 8 procent versus 4 à 5 procent elders in de wereld. Familiedrama’s kunnen daarvoor een verklaring zijn. 

Hoewel het redelijk vast staat dat mannen vaker moorden plegen dan vrouwen, is het niet zo zeker dat het veroordeeldencijfer de werkelijkheid weerspiegelt. Vrouwen worden minder vaak veroordeeld voor moord omdat ze de perceptie mee hebben (en mannen de perceptie tegen).

Verenigde Naties

4. Slechts 43 procent van de gepleegde moorden eindigt met een veroordeling

Europa is koploper met 80 procent opgeloste moorden, terwijl in Amerika dat cijfer omgekeerd is: driekwart wordt er nooit opgelost. Vooral in Zuid- en Centraal-Amerika heerst straffeloosheid. 

5. 80 procent van de moordslachtoffers is mannelijk

44 procent van de moordslachtoffers is een man ouder dan 30, 35 procent is een man tussen 15 en 29 jaar. Vrouwen ouder dan 30 lopen de helft zoveel kans als vrouwen tussen 15 en 29 jaar oud (13 versus 8 procent).
Verenigde Naties

6. De meeste moorden worden gepleegd met een vuurwapen

Verenigde Naties
41 procent van de moorden wereldwijd wordt gepleegd met een vuurwapen, een kwart met steekwapens en de rest met andere middelen. Hier zijn ook grote regionale verschillen: in Europa wordt maar 13 procent van de moorden gepleegd met een vuurwapen, op het Amerikaanse continent is dat 66 procent. 

7. Europa is dubbel zo veilig als de rest van de wereld

Met een moordratio van 3 procent doet Europa even goed als Oceanië en Azië, en dubbel zo goed als het wereldgemiddelde (6,9 procent). Amerika en Afrika trekken het gemiddelde naar omhoog met een ratio van respectievelijk 16,3 en 12,5 procent.

In absolute cijfers betekent dat 22.000 moorden in 2012 tegenover 157.000 op het Amerikaanse continent of 135.000 in Afrika. 

Verenigde Naties

8. Europese moorden vooral in Oost-Europa

Rusland is hier koploper, maar ook Wit-Rusland en de Baltische staten tellen een pak meer moorden dan in West- en Zuid-Europa. Al kunnen we globaal gezien niet klagen: de moordratio in Oost-Europa is nog altijd kleiner dan wereldwijd.

In Amerika is de vertekening door Zuid- en Centraal-Amerika nog veel sterker dan die in Europa en ook Afrika lijdt onder de hoge moordcijfers in Zuid-Afrika.

Het omgekeerde kan ook: sommige regio’s (bijvoorbeeld in het zuidelijke deel van Zuid-Amerika) hebben moordratio’s die veel lager liggen dan de rest van het continent, en zelfs in de buurt komen van de lage cijfers in West- en Zuid-Europa. 

Verenigde Naties

9. België doet het goed (en ook een beetje slecht)

Wereldwijd bekeken is België een superveilig land, en onze moordratio zit met 2,6 onder het Europese gemiddelde (3 procent). Maar in vergelijking met enkel West-Europese landen heeft België een van de hoogste moordratio’s (samen met Nederland en Monaco). Oostenrijk scoort een pak beter (1,4). 

10. Steden blijven gevaarlijker dan het platteland

Ondanks de beschermende factoren (andere mensen in de buurt bijvoorbeeld), vinden in de steden meer moorden plaats dan op het platteland. Densiteit (met velen op een kleine oppervlakte leven), armoede en frustratie vinden sneller een uitweg. 

11. Kinderen zijn het best af in Europa

Kindermoorden (jonger dan 15 jaar) vinden het minst plaats in Europa. Er is in tegenstelling tot elders is er ook geen (klein) geslachtsverschil: in Azië worden meisjes iets meer vermoord dan jongens (wellicht doordat jongens de voorkeur hebben in een gezin), in Afrika en het Amerikaanse continent vinden jongens sneller de dood dan meisjes. In totaal werden 36.000 kinderen vermoord in 2012.
Verenigde Naties

12. De helft van de moorden op vrouwen gebeurt door een partner of familielid

Wereldwijd gaat het om 47 procent, in Europa 55 procent. Mannen worden veel vaker door onbekenden vermoord: slechts 6 procent wereldwijd (18 procent in Europa) wordt vermoord door een partner of familielid.

In totaal worden 28 procent van de moorden in Europa gepleegd binnen de familie. In Oceanië stijgt dat tot bijna 40 procent, op het continent Amerika is dat maar 8,6 procent. 

Verenigde Naties

13. De top-10 moorddadigste landen

1. Honduras (90,4 per 100.000) – bendegeweld en drugskartels 

2. Venezuela (53,7) – drugskartels en bendegeweld

3. Belize (44,7) – bendegeweld

4. El Salvador (41,2) – bendegeweld

5. Guatemala (39,9) – burgeroorlog

6. Jamaica (39,3) – drugs en georganiseerde misdaad (maffia)

7. Swaziland (33,8)

8. Saint Kitts & Nevis (33,6) – werkelijk aantal moorden in 2012: 18

9. Zuid-Afrika (31) – gehalveerd sinds 1995

10. Colombia (30,8) – drugs en burgeroorlog

Ranking door de Huffington Post

epa

14. De veiligste landen: Liechtenstein en Singapore

In 2012 werden in Liechtenstein helemaal geen moorden gepleegd, maar er woont dan ook bijna niemand (36.000 mensen). Gekeken naar landen met een redelijk inwonersaantal is Singapore het veiligste: 11 moorden in 2012, of één per 480.000 mensen. (bron: The Economist)

15. Conclusie: 47 procent van de moorden in landen die tekenen voor 11 procent van de bevolking.

De persoonlijke veiligheid van 1 op tien mensen is in het gedrang, zo staat te lezen in het VN-rapport.