De laatste trailer van Terry Pratchett-verfilming ‘Good Omens’ belooft véél absurde humor

De laatste trailer van Terry Pratchett-verfilming ‘Good Omens’ belooft véél absurde humor

Een feelgood buddy-comedy over de apocalyps: dat is wat ‘Good Omens’ belooft. De verfilming van het legendarische boek van Terry Pratchett en Neil Gaiman komt in 2019 eindelijk naar het tweede scherm en als we de trailer bekijken, wordt de reeks mogelijks nog epischer dan het boek.

Goed nieuws: de apocalyps komt eraan! ’t Is te zeggen: dat hebben ze van hogerop beslist, maar de uitvoerders van die taak zien het niet zitten in Good Omens, de reeks die in 2019 potten moet breken op Amazon en BBC2. Good Omens is de verfilming van het dertig jaar oude boek van wijlen sir Terry Pratchett en Neil Gaiman, twee gevierde fantasy-auteurs. De reeks wordt door de fans ongeveer even hard verwacht als Game of Thrones en de verwachtingen liggen dus hoog.

David Tennant

Gelukkig ziet de trailer er fantastisch uit. Net zoals in het boek hebben de aartsrivalen en dikke vrienden Crowley (David Tennant uit Jessica Jones en Doctor Who) en Aziraphale (Michael Sheen uit Masters of Sex) een probleem: zij moeten de apocalyps in gang steken, maar daar hebben ze na zesduizend jaar (atheïsten, sorry, de evangelisten krijgen gelijk in dit verhaal) dolle pret op aarde absoluut geen zin in. En er is nog een probleempje: ze hebben de intussen elfjarige antichrist, die instrumenteel is voor de apocalyps, per ongeluk in het verkeerde gezin geplaatst.

Gelukkig hebben Crowley en Aziraphale wel wat trucjes in hun mouw zitten. Dat komt ervan als je de vertegenwoordiging van God op aarde (Aziraphale) en het letterlijke serpent uit de tuin van Eden (Crowley) bent. Maar nu moet de bromance verbroken worden of Crowley en Aziraphale riskeren eeuwige verdoemenis.

Hier is de trailer voor Good Omens

Opvallend aan deze trailer: de apocalyps zag er wellicht nog nooit zo glorieus uit. De absurde humor van Pratchett en Gaiman worden door Sheen en Tennant goed vertaald naar het kleine scherm. Maar de donkere laag roet en modder die over andere apocalyptische reeksen hangt, vervangt Good Omens door een spiegelfinish van het ruraal Engelse leven onder de kerktoren. Absurd, met andere woorden. Het einde van de wereld was nog nooit zo vrolijk.

Twee Pythons …

Good Omens is al even in de maak: in 2002 ging regisseur Terry Gilliam met het project aan de slag, toen zou het een film worden. In de cast zouden toen Johnny Depp (Crowley) en Robin Williams (Aziraphale) gezeten hebben. Maar in 2006 kreeg Gilliam de film niet gefinancierd en dus was het over en out voor Good Omens.

In 2011 wou die andere Monty Python-alumnus, Terry Jones, een televiesiereeks maken. Maar Terry Pratchett, co-auteur van het boek, overleed en Neil Gaiman zette de rem op het project. Hij zei toen aan Vanity Fair dat hij en Pratchett het project samen hadden gemaakt en dat er dus geen sprake kon zijn van een doorstart zonder de Discworld-schrijver.

… een dokter en een Sherlock

Het is dan ook een half mirakel dat, dankzij een brief van Pratchett die Gaiman pas na diens dood kreeg, Good Omens toch kon gemaakt worden. Gaiman schreef elke aflevering van Good Omens en wie het eerdere tv-werk van Gaiman kent weet: dit wordt een reeks om je vingers bij af te likken. Gaiman schreef al afleveringen voor Doctor Who (zoals het prachtige The Doctor’s Wife) en Neverwhere, naar zijn eigen boek.

Ook de regie is voor deze finale in goede handen: Douglas Mackinnon werkte ook al samen met Stephen Moffat aan enkele reeksen. In Groot-Brittannië is hij vooral bekend voor zijn Dr Who-periode en een magistrale moderne herwerking van Jekyll and Hyde, in België kennen we hem vooral van Sherlock. Ja, die Sherlock. Wij zien het alvast goedkomen met die apocalyps.

Good Omens komt in 2019 op Amazon Prime en op BBC2.

Gesponsorde artikelen