‘De Mol’ aflevering 1: De laagste pot ooit, maar komt dat door de mol?

De Mol is eindelijk terug. En hoe. De eerste aflevering begon meteen met een dilemma van de mol en dat kostte de groepspot meteen een smak geld. Was het een goede inschatting van de mol of speelde hij zelf al het geld uit de pot? Dit zijn onze verdenkingen.

Hoeveel zou jij over hebben voor een vrijstelling in de eerste aflevering van De Mol? Het is een vraag die jij je tijdens het kijken van de eerste aflevering waarschijnlijk hebt gesteld. Het was natuurlijk een enorm moeilijke vraag, want je moet ook rekening houden met andere spelers. Als er dan “een Bart” meedoet, die zonder verpinken 10.200 euro uit te lege groepspot speelt. Dan moet je al heel ver durven gaan. De zet van Bart zorgde voor frustratie binnen de groep. En daarnaast zorgde het er ook voor dat – hoewel elke opdracht met glans slaagde – de pot na één aflevering nog steeds onder nul staat.

Opdrachten

De Mol aflevering 1
VIER

De eerste opdracht van De Mol begon deze keer al maanden voor het programma echt van start ging. De deelnemer (en niet te vergeten: de mol zelf) kregen de mogelijkheid om te bieden op een vrijstelling. En daarbij hielden maar enkelen zich in. Eindbalans: een pot die niet startte op de gebruikelijke 0 euro, maar wel op het pijnlijke – 10.200 euro.

De opdrachten die volgden in de eerste aflevering vroegen vooral teamspirit. En die is duidelijk aanwezig binnen de groep. Zelfs Bart, die de groep nog voor het spel echt begon al 10.200 euro kostte, smeet zich volledig in deze eerste aflevering. Maar er is natuurlijk een saboteur aanwezig. Die tijdens deze eerst aflevering misschien kon profiteren van het minbedrag in de pot om zich voor te doen als een kandidaat. Maar toch hebben wij al enkele verdenkingen klaar.

Alina

Alina De Mol 2020
VIER

Alina is met haar twintig jaar de jongste deelnemer van het jaar. Maar dat wil natuurlijk niets zeggen. 

Alina is de mol want:

Hoewel Alina tijdens de opdrachten goed haar best leek te doen, kwam daar soms weinig van in huis. In de eerste opdracht had ze het moeilijk met het raadsel met de klokken. En in de tweede opdracht viel ze als enige van de band in de laatste bocht aan de tweede snelheid. 

Ook haar uitspraak tijdens het interview: “Als je het eerlijk wilt spelen, duurt het wat langer” zou perfect passen als mol.

Alina is niet de mol want:

Zoals we al zeiden, Alina deed sterk haar best tijdens de hele aflevering. Zij vulde de juiste code van het laatste slot op de bergtoppen op. En in de tweede opdracht was zij het die uiteindelijk de bel rinkelde en zo 4.000 euro binnenhaalde voor de groepspot. 

Maar het kan natuurlijk zijn dat de mol zich tijdens deze aflevering probeerde in te zetten, want er was genoeg geld uit de pot om eventjes iedereen het idee te geven dat je je inzet voor de groep. En dat vroege vertrouwen kan in verdere stadia van het spel natuurlijk van pas komen.

Bart

Bart De Mol 2020
VIER

De opvallendste kandidaat uit de eerste aflevering is zonder twijfel Bart. De advocaat speelde namelijk eigenhandig 10.200 euro uit de pot en moest dat nadien goedmaken. Het is dus een heel dubbele positie die van Bart.

Bart is de mol want:

Bart maakte zich natuurlijk extreem verdacht door 10.200 euro uit de pot te spelen nog voor het spel begonnen was. Even in perspectief, de laatste jaren werd er telkens ongeveer 30.000 euro verdiend in De Mol. Het feit dat Bart in één keer een derde van dat bedrag uit de pot speelt, zou een meesterlijke zet kunnen zijn als mol.

Wat ons ook opviel is dat het Bart was die zei dat Christian klonk als “ne grote”. Het leverde mooie televisie op, misschien wel iets te mooi. Want als mol heb je natuurlijk voorkennis en weet je perfect wie de andere deelnemers zijn. Er dan zo’n mopje tussengooien is dan meteen leuk voor de kijker. 

Bart is niet de mol want:

De 10.200 euro die Bart overhad voor een vrijstelling kan natuurlijk ook gewoon wijzen op het feit dat hij een fanatieke kandidaat is die het spel gewoon doodgraag wil winnen. Het lijkt ons als mol ook niet meteen de slimste zet om jezelf zo hard in de kijker te zetten in de eerste aflevering. Als mol blijf je die eerste afleveringen liever wat onder de radar. 

Bovendien deed Bart ook enorm z’n best tijdens de opdrachten. Nog voor hij wist dat hij de vrijstelling had, vloog hij de berg af in 24 seconden en won hij zo cruciale tijd om met z’n allen op de groepsfoto te kunnen. En ook in de tweede opdracht werd Bart de held van de dag. Hij roeide als een speer naar het eiland, beantwoorde vraag na vraag juist en haalde drie kandidaten (goed voor 1.200 euro) op tijd naar het eiland. Maar we blijven hem wel in de gaten houden, want 10.200 euro, da’s natuurlijk niet niets.

Bruno

Bruno De Mol 2020
VIER

We hebben het enkele jaren geleden meermaals gezegd: “Bruno is de mol”, toen bleek hij het niet t zijn. Maar nu krijgen we dus een herkansing. Zou deze Bruno wel de mol zijn?

Bruno is de mol want:

In de eerste opdracht maakte Bruno zich extreem verdacht door de kaarten niet aan zichzelf te linken. Hij riep zelfs naar de anderen of de kaarten niets met hen te maken hadden. Terwijl Laure duidelijk zei dat het leek op een goocheltruc. 

Ook tijdens de tweede opdracht maakt Bruno zich verdacht, door herhaaldelijk van de band van Bart te vallen. Zo werden kostbare minuten verspeeld en werd de opdracht uiteindelijk maar heel nipt gehaald. 

Tot slot kan het bieden van Bruno ook gezien worden als verdacht. Door het op één na hoogste bedrag te bieden, toon je je als een fanatieke kandidaat, maar tegelijkertijd loop je niet in de kijker zoals Bart. 

Bruno is niet de mol want:

In de eerste opdracht hielp Bruno Dorien over alle hindernissen. Dorien was duidelijk niet op haar gemak, maar dankzij de hulp van Bruno zette ze toch door en werd de opdracht uiteindelijk tot een goed einde gebracht. 

Bruno was ook een van de mensen die het opvallend moeilijk had met de 10.200 euro die Bart uit de pot speelde. Het lijkt er dus op dat hij heel graag het hoogste bedrag zou hebben geboden. Wat je natuurlijk wel zou willen als kandidaat maar niet als mol. 

Christian

Christian De Mol 2020
VIER

Christian is zonder twijfel de opvallendste kandidaat van het jaar en misschien wel de opvallendste kandidaat van alle afgelopen seizoenen van De Mol. Je kan een opvallende kandidaat meteen afschrijven omdat het “te makkelijk” zou zijn, maar sinds een priester de mol was, zijn wij van niets meer verbaasd. 

Christian is de mol want:

Christian is een van de twee kandidaten die nul euro wilde geven aan een vrijstelling. Dat lijkt enerzijds heel nobel. Maar als mol weet je natuurlijk dat er kandidaten zullen zijn die veel geld overhebben voor een vrijstelling. Zelf nul euro bieden, haalt de verdenking dan meteen van je af en het geld gaat toch sowieso uit de pot. En ja, een vrijstelling heb je als mol niet nodig. 

Christian was er als de kippen bij om tijdens de tweede opdracht vragen te gaan beantwoorden. Op die plaats kon je in principe het beste mollen, want daar had je controle over de opdracht van zeven medekandidaten. Die waren telkens 400 euro waard. Dus in totaal waren Christian en Dorien samen verantwoordelijk voor 2.800 euro. En die algemene kennis bleek ook stevig tegen te vallen bij het duo. Christian beantwoorde dan wel de meeste vragen, hij beantwoorde er ook heel wat fout. Hij had de kano van Bart ook gezien, maar heeft Dorien nooit aangespoord om naar de kano te kijken met de verrekijker. Ook dat kan natuurlijk een mollenstreek zijn, want uiteindelijk had Bart heel wat antwoorden juist, die het vliegende duo fout had. 

Christian is niet de mol want:

Maar Christian heeft ook heel wat goede dingen gedaan in de eerste aflevering. Zo was hij in de eerste aflevering net snel genoeg voor de foto. Hij had makkelijk een paar seconden langer kunnen klimmen en dan was de groep meteen 5.000 euro mislopen. In de tweede opdracht was het toch vooral Christian die antwoorden gaf, toegegeven hij gaf veel foute antwoorden. Maar op het cruciale moment, net voor de laatste bocht, gaf hij het juiste antwoord. En het is net daar dat je als mol een fout antwoord wil geven. Want daar is het risico het grootste om van de band te vliegen. Aangezien hij het voortouw kreeg bij de vragen, lijkt dit ons vooral een gemiste kans om te mollen. 

Ook de opmerking van Christian dat hij het gevoel had dat iemand hem voor de tweede keer zag, leek ons oprecht. Christian leeft namelijk al z’n hele leven met z’n beperking en weet dus hoe mensen hem bekijken wanneer ze hem voor de eerste keer zien. Zo kan hij dus het verschil tussen iemand die hem voor het eerst ziet en iemand die hem al eens eerder zag zeker herkennen. Dit geeft hem dus goede papieren om uiteindelijk te winnen.

Dorien

Dorien De Mol 2020
VIER

Sven Nys-fanate Dorien maakte zich in de eerste aflevering toch al stevig verdacht. De Kempische speelde veel geld mis en legde vooral fundamenten voor volgende mollenstreken.

Dorien is de mol want:

In de eerste opdracht was Dorien meteen ver achter. Daarbij bleef ze erop hameren dat ze onhandig was en dat ze hoogtevrees heeft. Dat zijn twee dingen die later in het spel van pas kunnen komen bij mogelijke sabotages. Als je al meteen duidelijk maakt dat je onhandig bent en dat hoogtes niet je ding zijn, kan je dat in latere opdrachten gebruiken om subtiel te mollen.

Maar het opvallendste gebeurde in de tweede opdracht. Daarin gaf Dorien amper antwoorden en keek ze met haar verrekijker steevast de foute richting uit. Christian kreeg de verrekijker nooit te pakken, maar zelfs hij had de eenzame kano gezien. Dat Dorien er nooit aan gedacht heeft om naar de kano te kijken, maakt haar dus wel heel verdacht. 

Dorien is niet de mol want:

Hoewel Dorien hamert op haar hoogtevrees, verlegt ze in de eerste opdracht toch haar grenzen en gaat ze van de berg af. Daarbij heeft ze zelfs niet eens zo veel tijd verspild. Daardoor durven we haar toch wel te geloven en zien we de hoogtevrees niet als een façade. Als ze de mol was en haar hoogtevrees gebruikte om de opdracht te doen mislukken, had ze langer tijd kunnen rekken. 

Hoewel Dorien veel vragen fout beantwoordt in de tweede opdracht, heeft ze er ook enkele en cruciale juist. Ze gaat snel mee met de foute antwoorden van Christian, maar ook met de juiste antwoorden gaat ze mee. Daardoor draagt ze ertoe bij dat er uiteindelijk maar drie van de zeven kandidaten van hun band donderen. En al die kandidaten kunnen op tijd op het eiland gehaald worden.

Els

Els De Mol 2020
VIER

Els is dit jaar de oudste van de groep. Ze is een lerares dus heeft ze alle troeven in handen om de mamafiguur van de groep te worden. Maar op die manier kan ze natuurlijk ook vertrouwen winnen en mensen op het foute spoor zetten.

Els is de mol want:

Het is al een tijdje geleden dat iemand “ouder” de mol was. Meer nog, sinds de reboot van de mol, is de saboteur telkens iemand jonger. Het zou dus tijd kunnen zijn voor een oudere mol. En dan lijkt Els als mama van De Mol misschien wel een goede kandidaat. 

Els houdt zich tijdens de eerste aflevering vooral op de achtergrond. Iets wat we de afgelopen seizoenen geleerd hebben van de mol is dat die in de eerste afleveringen wat op de achtergrond blijft.

Els is niet de mol want:

We kunnen eigenlijk geen concrete reden geven waarom Els de mol zou zijn. Het enige dat in haar nadeel spreekt, is dat ze weinig in beeld komt en zich wat afzijdiger opstelt. We houden haar dus wel in de gaten, maar een grote verdachte is ze voorlopig niet. 

Jolien

Jolien De Mol 2020
VIER

Jolien is flapuit met het hart op de tong. En dat kan in haar nadeel spelen als ze de mol is. Maar ze kan het natuurlijk ook gebruiken als mol.

Jolien is de mol want:

Jolien zit in het team dat goed is in logica. Maar het dan uiteindelijk niet blijkt te zijn. Ze probeert nog wat tijd te rekken door “eventjes 2 minuten stil te zitten en na te denken”. Maar uiteindelijk halen ze het toch nog op tijd. 

Jolien heeft 400 euro over voor een vrijstelling. Dat is wel heel weinig. Voor nul euro gaan is logisch, maar 400 is raar als kandidaat. Je weet dat anderen meer gaan inzetten, waarom doe je dan toch een klein bedrag terwijl je daarmee eigenlijk zeker geen vrijstelling krijgt?

Jolien is niet de mol want:

Jolien leek oprecht boos over de 10.200 euro die al meteen uit de pot gespeeld werd. Verder gaf zij de juiste code bij de postcodes, terwijl er eerst fout gerekend werd. Verder lijkt Jolien ons toch ook iets te luid en aanwezig om de mol te zijn. Want die houdt zich liever wat op de achtergrond in de beginfase. 

Laure

Laure De Mol 2020
VIER

Nog zo’n mamafiguur is Laure. Voorlopig loopt ze niet echt in de kijker en geeft ze vooral goede antwoorden. Echt verdacht lijkt ze ons dus niet.

Laure is de mol want:

Laure traint blindegeleidehonden. Het lijkt een beetje doorzichtig, maar het zou niet de eerste keer zijn dat zo’n tip naar de mol leidt. Remember Monitor Out of Limits bij Eline. Je weet dus maar nooit.

Verder is Laure ook weer iemand die zich meer op de achtergrond houdt, dit kan dus weer zijn omdat ze de mol is en dus liever niet meteen in de kijker loopt.

Laure is niet de mol want:

Het is in de eerste opdracht Laure die aangeeft dat de eerste locatie niet Antwerpen is maar wel Mechelen. Dat terwijl iedereen overtuigd was van Antwerpen. Haar juiste antwoord zorgt ervoor dat de groep uiteindelijk het belangrijke laatste slot los kan maken. 

Laure lijkt ons voorlopig toch vooral een kandidate. Maar je weet maar nooit, want alles is anders nu de eerste aflevering eigenlijk een nuloperatie was doordat de pot serieus onder nul gestart was.

Salim

Salim De Mol 2020
VIER

Met Salim is er eindelijk een persoon uit een etnische minderheid aanwezig in De Mol. Hij is dus net zoals Christian een opvallende kandidaat. En dat kan dus twee richtingen uit.  

Salim is de mol want:

Salim is weer zo’n achtergrondkandidaat. En dat is wat de mol wil doen in het begin van het spel. Meteen in de kijker lopen, is gevaarlijk als mol. 

Salim is niet de mol want:

We hebben wederom geen echte aanwijzingen waarom Salim de mol zou zijn. Al wil hij wel zijn kleinste medespeler de lucht in goeien (en gelukkig ook opvangen). Maar verder lijkt niets ons echt verdacht. Maar misschien is dat juist het meest verdachte.

Afvaller: Gilles

Gilles De Mol 2020
VIER

Een tweede Gilles als mol, het had heel verwarrend geweest, en het is ook zover niet gekomen. Want de eerste afvaller is de teamplayer Gilles. Hij weigerde geld uit de pot te spelen voor een vrijstelling en dat kwam hem uiteindelijk duur te staan. De groep verliest een sterke speler, een voortrekker, een enthousiaste leider. 

Gedurende de hele eerste aflevering toonde Gilles zich vooral als een teamspeler. Er waren weinig dingen die in zijn richting wezen als mogelijke mol. Hij had de sleutelpositie in de eerste opdracht als enige in het spel die niet vast hing met een ketting. En in de tweede opdracht vormde hij letterlijk de basis voor het luiden van de bel. De groep mag de eerste afvaller dus dankbaar zijn, want speelde een belangrijke rol bij de 9.000 euro die “verdiend” werd. Als je het in dit geval verdienen kan noemen natuurlijk. De mol zal blij zijn dat deze sterke speler het spel zo snel moet verlaten. De groep zal er toch wat Artispunten mee verliezen. 

Hoofdverdachten

Na de eerste aflevering richten wij onze pijlen op Bruno, Dorien en toch ook een beetje op Bart die verantwoordelijk is voor een verlies van 10.200 euro. Al is op dit moment natuurlijk iedereen nog verdacht.

De volgende aflevering zal opnieuw beginnen met een twist van formaat, waarbij mogelijk iemand de naam van de mol al zal achterhalen. Dat belooft!

Meer
Lees meer...