‘De Mol’ aflevering 2: Hartverscheurende dubbele eliminatie levert deze hoofdverdachte op

We startten de tweede aflevering van De Mol door de terugkeer van Jens opnieuw met tien deelnemers. Maar daar blijven aan het einde van de aflevering nog maar acht van over. Na een zeer korte relatie moesten namelijk meteen twee deelnemers het spel verlaten. Het gaat daarbij om het olijke duo Jens en Toon.

De tweede aflevering van De Mol had voor elk wat wils. Zo was er een beetje Masterchef, een beetje Blind Getrouwd en een beetje Pirates of the Caribbean. Om het geheel af te werken was er ook een triestig einde, waarbij we afscheid moesten nemen van niet één, maar wel twee van onze favoriete deelnemers.

Opdracht 1: Masterchef

De Mol kookopdracht
Play4

In de eerste opdracht moest de groep drie gerechten klaarmaken voor een bekende foodblogger uit Lanzarote. Het spel speelde zich af in het indrukwekkende landschap van La Geria. Daar moeten twee kandidaten koken voor de foodblogger. Zij krijgen het recept, maar zijn voor de ingrediënten aangewezen op de andere kandidaten.

De ingrediënten liggen namelijk verspreid in de putten van de wijngaard en moeten door de kelners verzameld worden. Die moeten er – op een manier die lijkt op de eerste opdracht uit Squid Game – op letten dat ze niet gezien worden door een camera die elke 20 seconden een foto neemt. Wie op een foto verschijnt, valt af en moet wachten tot er een tweede kelner afvalt om dan als duo de koks te vervangen. Twee coördinators moeten ervoor zorgen dat de juiste ingrediënten verzameld worden. Zij kunnen daarvoor de koks enkel zien en niet horen. Het is dus aan de koks om de ingrediënten zo goed mogelijk uit te beelden.

Het voorgerecht kan 500 euro opleveren. Vindt de foodblogger het hoofdgerecht geslaagd, levert dat 1.000 euro op en in de laatste gang valt 1.500 euro te verdienen.

Wat zou de mol doen?

Het enige wat ons als mol geen geweldige positie lijkt, is starten als kok. Daar heb je maar heel kort invloed op het spel en kan je dus, zonder dat je er zelf invloed op hebt, snel uitgeschakeld worden. Bij het coördineren kan je de foute ingrediënten gokken en zo kelners uit het spel spelen. In het veld kan je foute ingrediënten meenemen of in het beeld lopen en zo het koken in de war sturen.

Opdracht 2: Blind Getrouwd

De Mol Blind Getrouwd
Play4

De tweede opdracht startte eigenlijk al enkele weken voor de start van de reis. De kandidaten hadden toen allemaal een videocall met een relatie-experte van datingsite Parship. Op basis van hun antwoorden werden de kandidaten zo aan hun “perfecte match” gekoppeld. En die match is belangrijk, want het duo dat samengeteld de laagste score haalt op de test valt af.

De opdracht gaat er dus om om je partner in vertrouwen te nemen en in je kaarten te laten kijken.

Wat zou de mol doen?

Er zijn, zeker met het zicht op het tweede luik van de opdracht twee strategieën. De eerste is heel makkelijk: Sit back, relax en overtuig je partner van een foute mol. Je partner blijft sowieso en in het spel en kan zo meer overtuigd zijn van zijn of haar foute mol.

De tweede strategie is Yens-en-Emanuelle-gewijs dwarsliggen. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je partner uiteindelijk “nee” stemt en er dus 2.000 euro verloren gaat.

Interessante informatie uit deze opdracht

De opdracht gaf ons een interessant inzicht op de verdenkingen binnen de groep en die willen we jullie niet onthouden. Hierbij een overzicht.

KandidaatVerdacht in test 1Verdenkt nuVerdenkt niet
AnkeSven, Toon
PhilippeJens, Uma, Nele
Bert Philippe, YensJens, Yens
UmaJens, YensJens, YensPhilippe
EmanuelleYensYens
YensEmanuelle
NeleJens, Yens, Philippe, Emanuelle
SvenJens, Philippe, NeleJens, Yens, Philippe, Emanuelle
JensToon
ToonJensAnke

Opdracht 3: Schattenjagen

De Mol piraat
Play4

In de derde opdracht moet de groep op zoek naar een schat van 4.000 euro. Daarvoor krijgen ze een schatkaart, die iedereen die een “piratenfase” heeft gehad, zeker zal herkennen. Op de kaart zijn vier locaties aangeduid, die elk een opdracht voorstellen.

Twee kandidaten starten bij de piratenvlag. Zij moeten het graafgereedschap vrijspelen door een kruiswoordraadsel met zeevaartstermen op te lossen. Zij moeten het ook als eerste opnemen tegen de piraat. Die staat bij een evenwichtsbalk. Elke tien minuten, moet één kandidaat het tegen deze piraat opnemen. Als de kandidaat als eerste de grond raakt, wint de piraat en wordt zijn vlag omhoog gehesen. Wanneer deze voor de derde keer omhoog gaat, is de schatkist voor de piraat en niet voor de groep.

Twee andere kandidaten moeten een zeemeermin volgen. Zij loodst hen naar een onderwatergrot waar twee tips te vinden zijn over de locatie van de schat. Die zitten op 6 meter diepte en moeten dus opgedoken worden.

Drie kandidaten moeten de namen van papegaaien achterhalen. Dat doen ze door de vrouwennaam in te vullen bij een bekend nummer. De laatste drie kandidaten moeten uitzoeken hoe groot de ‘Reus van Lanzarote’ is.

Wat zou de mol doen?

Elke positie kan hier nuttig zijn als mol. Op het strand kan je meteen drie keer verliezen van de piraat waardoor de vlag meteen de hoogte in gaat. Bij de andere opdrachten kan je tijd rekken waardoor de gravers niet op tijd de nodige informatie krijgen.

Anke

De Mol Anke aflevering 2
Play4

Anke is de mol want …

Anke is in de eerste opdracht samen met Yens coördinator. Daar maakt ze verschillende keren opvallende foute gokken. Zo denkt ze dat Sven en Bert gehakt uitbeelden wanneer ze een aardappel (of in hun woorden “patat” uitbeelden). Het uitbeelden van Sven en Bert is inderdaad niet al te best, maar het valt wel op dat Anke er gehakt uithaalt, een ingrediënt dat toevallig ook in het veld te vinden is.

In de piratenopdracht moet Anke samen met Yens en Nele op zoek naar de lengte van de Reus van Lanzarote. Daarbij lijkt ze weinig input te geven wanneer er gezocht wordt naar de Reus. Later geeft ze ook aan dat ze niet goed is in hoofdrekenen.

Uiteindelijk kunnen ze de juiste afmetingen vinden, maar dan is het al te laat en is de schatkist al voor de piraat.

Anke is niet de mol want …

Hoewel Anke een paar foute ingrediënten raadt, geeft ze ook meermaals het juiste antwoord. Zo herkent ze onder andere look, wortel en de gofia. Ook al waren die niet allemaal even goed uitgebeeld.

In de eliminatie krijgen we een heel goede blik op de strategie van Anke. Zij speelt het in deze fase van het spel vooral strategisch sterk door bij elke vraag te gaan voor de positie waar het meeste kandidaten te vinden waren. Dit lijkt ons vooral de strategie van een goed voorbereide kandidate die het spel graag wil winnen.

Bert

De Mol Bert aflevering 2
Play4

Bert is de mol want …

In de eerste opdracht wordt Bert op een wel heel klungelige manier uitgeschakeld. Hij lijkt even te vergeten dat er elke twintig seconden een foto wordt genomen. Zo moet hij als tweede uit het speelveld en moet hij samen met Sven het voorgerecht afwerken. Daarbij gebruiken ze te veel water en wordt het eerder een soep dan een dip.

Daarnaast heeft Bert ook invloed op de volgende twee gerechten. Bij het hoofdgerecht hebben ze geen aardappelen en doen ze ook weinig moeite om aardappelen te pakken te krijgen. Ze beelden “patatten” maar op één manier uit en dat is duidelijk niet de goede manier. Bert beslist vervolgens ook om het dessert, waarmee het meeste geld te verdienen valt, te laten vallen. Tijdens de overdracht naar Toon en Jens zegt hij nog eens dat ze niet naar het dessert moeten kijken, maar ook het hoofdgerecht is op dat moment onvolledig.

In de piratenopdracht gaf Bert zich al snel op om te duiken. Daarbij gaven zowel Anke als Uma aan dat ze goed konden duiken. Maar toch gaan Bert en Jens voor de opdracht en het duiken gaat hen een stuk minder goed af. Ze blijven ook lang treuzelen op het einde in plaats van de ene ring al naar de rest te brengen.

Bert is niet de mol want …

In de eerste opdracht geeft Bert het slimme idee om elk een rij voor z’n rekening te nemen. Zo kunnen de ingrediënten makkelijk gelokaliseerd worden.

Emanuelle 

De Mol Emanuelle aflevering 2
Play4

Emanuelle is de mol want …

In de piratenopdracht komen de meeste antwoorden (eigenlijk alle antwoorden die we te zien krijgen) van Toon die door zijn ‘piratenfase’ heel wat kennis heeft over de zeevaart.

Maar het is niet alleen piratenkennis die Emanuelle mist, want ook dieren herkennen, blijkt niet een van haar specialiteiten te zijn. Zo kan ze geen dier met vijf letters bedenken waaronder Léon geschreven staat. En dat terwijl ze wel een woordje Spaans kan.

Het feit dat Emanuelle zo fel twijfelt aan haar match met Yens kan ook een strategie zijn om hem “nee” te laten stemmen. Daardoor kon de 2.000 euro verloren gaan zonder dat Emanuelle er verdacht door werd.

Emanuelle is niet de mol want …

In de eerste opdracht start Emanuelle op wat ons de slechtste positie lijkt als mol. Als startende kok heb je geen invloed op hoe lang je kan koken en hoe snel je uit het spel ligt. Wanneer je als kok vervangen wordt, zit de opdracht er voor jou op en heb je dus geen invloed meer.

Emanuelle kiest er ondanks haar twijfels op het einde toch voor om een duo te blijven met Yens. Op dat moment had het voor haar niet heel verdacht geweest om ‘nee’ te stemmen aangezien de groep wist dat ze twijfelde aan haar partner. Op die manier haalde ze 2.000 euro binnen.

Nele

De Mol Nele aflevering 2
Play4

Nele is de mol want …

Nele geeft aan dat ze kookervaring heeft en lijkt daardoor de juiste keuze om als eerste te koken. Maar de opdracht is zo opgebouwd dat de beste koks eigenlijk beter pas later in het spel zouden komen. Want door hun snelle uitschakeling worden ze vervangen door slechte koks, waardoor er in de eerste opdracht geen geld gewonnen wordt.

Bij de piratenopdracht gaat er heel wat tijd verloren bij het team dat de Reus van Lanzarote moet meten. Zij vinden het antwoord uiteindelijk, maar komen pas aan op het strand wanneer de schatkist al weg is.

Nele is niet de mol want …

Starten als kok is een slechte positie als mol. Daar heb je weinig invloed op de opdracht en kan je ook heel snel buitenspel gezet worden.

Het is Nele die in de opdracht bij de piraten de Reus van Lanzarote ontdekt. Daardoor kunnen ze beginnen met het meten nadat er al veel tijd verloren ging door de ladder te meten.

Philippe

De Mol Philippe aflevering 2
Play4

Philippe is de mol want …

In de eerste opdracht laat Philippe de volledige zak met eieren vallen, waardoor er maar twee van de benodigde twaalf eieren gebruikt kunnen worden. Dit is de reden waarom Bert en Sven beslissen om het dessert op te geven.

Philippe is niet de mol want …

Philippe zit in de piratenopdracht in het team dat de namen van de papegaaien moet achterhalen. Dat gaat het team goed af en ze zijn uiteindelijk het enige team dat op tijd op het strand aankomt.

Sven

De Mol Sven aflevering 2
Play4

Sven is de mol want …

Sven is de eerste die als kelner op de foto verschijnt. Nog voor het voorgerecht klaar is, moeten hij en Bert het koken overnemen van Nele en Emanuelle. En het wordt al snel duidelijk dat Sven en Bert geen keukenprinsen zijn. Ze kieperen eerst te veel water bij het voorgerecht, waardoor dat afgekeurd wordt. Bij het hoofdgerecht proberen ze geen andere manieren om aardappel uit te beelden en ze beslissen om het dessert (1.500 euro) op te geven.

In de derde opdracht zit Sven in het muzikale team. Het verloopt daar best vlot al geeft Sven wel eerst het foute antwoord bij Tame Impala: Wendy in plaats van Heather.

Sven moet het cruciale duel uitvechten tegen ‘Jack Sparrow van den Aldi‘ en valt daarbij, nog voor de piraat hem kan raken, van de balk. Zo stopt de opdracht meteen en komt er geen geld in de pot.

Sven is niet de mol want …

Sven zit in het team met de papegaaien, een opdracht die hij ook graag wilde doen. Het bleek de juiste keuze te zijn, want het ‘papegaaienteam’ is het enige dat op tijd op het strand aankomt.

Uma

De Mol Uma aflevering 2
Play4

Uma is de mol want …

Uma moet de gerechten naar de foodblogger brengen. Daarbij geeft ze zelf namen aan de gerechten, in plaats van de namen te vragen aan de koks (staat op hun papiertje). Door het eerste gerecht al een “uiensoep” te noemen, liggen de verwachtingen al meteen een stuk lager.

Uma moet als derde in duel met de piraat. Daarbij verliest ze en komt de piraat dichter bij de schat.

Uma is niet de mol want …

Uma wilde de opdracht met de zeemeermin doen en liet daarbij weten dat ze kan duiken. Dat had inderdaad van pas gekomen in de opdracht.

Uiteindelijk kwam ze terecht in het ‘papegaaienteam’ dat als enige op tijd op het strand aankomt. Daar geeft ze ook het antwoord op de – niet heel moeilijke – vraag welk dier er op de rots staat.

Yens

De Mol Yens aflevering 2
Play4

Yens is de mol want …

In de eerste opdracht is Yens samen met Anke de coördinator. Dat gaat hen redelijk goed af, maar soms maken ze enkele vreemde fouten. Zo gaan ze voor gehakt in plaats van de aardappel en willen ze ook niet meteen de amandelen naar de koks brengen.

Wanneer Yens samen met Anke en Nele op zoek moet naar de lengte van de Reus van Lanzarote denkt Yens dat de ladder de Reus is. Daardoor gaat er naast een van de vijf pogingen ook heel wat tijd verloren.

Het feit dat Emanuelle zo fel op Yens zit als mol kan gestuurd zijn door hemzelf. We weten al dat de mol de indeling van de kandidaten in de eerste opdracht had vastgelegd. Daarbij waren Yens en Emanuelle samen begraven. Het kan dus zijn dat Yens al vanaf de eerste opdracht probeerde om zich verdacht te maken bij zijn match Emanuelle. Daardoor kon hij in deze opdracht 2.000 euro verloren laten gaan als Emanuelle ervoor koos om van partner te ruilen.

Yens is niet de mol want …

Yens beslist er op het einde voor om toch een duo te blijven met Emanuelle en zo komt er dus wel 2.000 euro in de pot.

Afvallers: Toon en Jens

De Mol Jens Toon aflevering 2
Play4

Het koppel waarvan we – met pijn in het hart – afscheid moesten nemen, is Toon en Jens. Misschien wel het leukste duo moest het spel verlaten. Toon en Jens waren naar gemotiveerde kandidaten ook een bron van hilariteit en in de groep en zullen dus zeker gemist worden in de rest van het spel.

De eliminatie van Jens betekent dus ook dat hij écht van niets wist en dus nietsvermoedend met de koekoeksklok op zak naar de Moezel ging reizen. Z’n afscheid komt volgens ons nog steeds veel te vroeg, maar Jens mag zich troosten aan het feit dat hij toch vijf opdrachten meer heeft kunnen meespelen dan bij z’n eerste deelname.

Hoofdverdachte: Yens

De Mol Yens hoofdverdachte 2
Play4

In de hele aflevering was Yens meermaals aanwezig op plaatsen die cruciaal waren voor het mislukken van de opdrachten. Als coördinator herkende hij verschillende belangrijke ingrediënten niet en het meten liep niet gesmeerd.

Maar het meest verdacht maakt hij zich in z’n duo met Emanuelle. Dat lijkt ons een vooraf bedacht plan om Emanuelle te doen twijfelen en zo mogelijk 2.000 euro verloren te laten gaan.

Op het einde horen we de mol ook zeggen dat hij/zij denkt dat veel mensen hem/haar doorhebben en uit de dinertjes leren we dat heel wat kandidaten Yens verdenken.

De Mol is elke zondag om 19.50 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Wil je graag op de hoogte blijven van alles over De MolWord dan lid van onze Facebookgroep!

Meer
Lees meer...