‘De Mol’-afvaller: “Grappig dat zoveel kijkers me verdacht vonden”

We kennen de top vier in De Mol en daar hoort Thomas niet bij. Hij groeide de laatste weken uit tot de hoofdverdachte van kijkend Vlaanderen, maar die mensen moeten nu op zoek naar een nieuwe mol. Zelf vond Thomas nochtans dat hij altijd goed meespeelde en nooit probeerde om opdrachten te saboteren.

Na Lieselot vorige week, heeft nu ook de tweede West-Vlaming De Mol moeten verlaten. De sympathieke aardrijkskundeleerkracht Thomas valt net voor de halve finale af.

Buikgevoel

We hoorden het hem al zeggen net voor de eliminatie, maar Thomas geeft het ook na z’n exit aan. Het buikgevoel heeft hem de nek omgedaan. “Ik was van plan om mijn buikgevoel niet te gebruiken bij het zoeken naar de mol en om de test telkens volgens een vooraf geplande tactiek in te vullen om er statistisch gezien lang in te blijven. Hopelijk heb ik Conny nu fier gemaakt.”

“Ik heb echter de fout gemaakt door iemand uit een sterk buikgevoel nogal snel als kandidaat te beoordelen. En nu ik terugkijk op mijn parcours ben ik er bijna zeker van dat die toch de mol is. Ik heb nergens spijt van. Maar mocht ik in de tijd kunnen terugkeren, had ik mijn laatste test natuurlijk anders ingevuld. Ik was in mijn zoektocht naar de mol uit mijn lood geslagen door de proef met de bus, want de handelingen van mijn hoofdverdachte klopten niet. Ik had mijn geweer op het laatste moment misschien nog moeten durven veranderen van schouder. Achteraf is dat natuurlijk gemakkelijk gezegd.” Het lijkt er dus op dat Thomas nu denkt dat Ruben de mol is. Maar of dat ook echt zo is, zullen we pas binnen twee weken weten.

Hoogtepunt

Thomas had wel het geluk dat hij nog een heel spectaculaire opdracht meemaakte net voor z’n eliminatie. “Dat was inderdaad een fantastisch spectaculaire proef. Ook het feit dat Toos op heel veel plaatsen het asfalt volledig kapot heeft gereden zegt genoeg. Hij moest op de duur zijn eigen gecreëerde putten in het wegdek ontwijken. Ik was wel heel teleurgesteld in het mislukken van de proef.”

Maar Thomas heeft nog heel wat hoogtepunten. “De proef met het paard. Al voelde mijn prestatie veel heldhaftiger dan dat het eruitzag op tv. In mijn hoofd liep ik pijlsnel, maar na het bekijken van de aflevering begrijp ik de vergelijking Argus Filch in Harry Potter volledig. Ook de bunkerproef, de proef in het motel en de kaartersproef met de mol staan hoog aangeschreven. En de eierproef. En de bus!” De grappigste opdracht vond Thomas – net zoals heel wat andere kandidaten én kijkers – die met de eieren. “Het moment dat ik in de roze jeep moest stappen. De tegenstrijdigheid tussen het epische, dramatische landschap en wij, die er iets minder heroïsch uitzagen als fluoroze eierdragende biggen, deed iets knappen in mijn hoofd. Hilarisch vond ik het. Toos hield me vast door tegen mijn billen te duwen en ik zat met mijn voorhoofd vast tegen de bovenkant van de deuropening. In die pose ben ik in de slappe lach geschoten. Vooral ook het constante geluid van vallende eieren daarbovenop. Ik hield het niet meer.”

Maar Thomas kijkt ook positief terug op de momenten na de opdrachten, wanneer de camera’s stopten met draaien. “Een leuk gesprek in de tuin, met de koffie in de hand ’s morgens genieten op het terras, een fantastische zonsondergang zien, een pintje drinken ’s avonds in de jacuzzi … ook die momenten maken het geheel zo schoon, maar die kunnen niet allemaal mee in de aflevering natuurlijk. Thuis was het mooiste moment absoluut dat met Tille en Rozie, mijn twee oudste dochters, toen ze naast mij in de zetel te weten kwamen dat ik een van de kandidaten was.”

Verdacht

Tot en met de zesde aflevering was Thomas de hoofdverdachte in Vlaanderen, al had hij dat zelf totaal niet door. “Ik heb me meestal volledig gegeven. Wel grappig dat vele kijkers me op het einde zo verdacht vonden.”

Het doel van Thomas was vooral het vinden van de mol. “Ik was als speler nooit echt bezig met het geld. Het doel was het ontmaskeren van de mol, dat geld is voor mij bijkomstig. Hier en daar heb ik wel eens subtiele pogingen gedaan om mijn tegenstanders wat uit hun kot te lokken. Maar hoe verdacht ik ook was: ik was dus niet de mol.”

Fan van het eerste uur

Het was niet de eerste keer dat Thomas zich inschreef voor De Mol. “Ik ben fan van het eerste uur. Ik heb me nog ingeschreven voor de 2de editie ergens rond het jaar 2000. Ruben was toen nog niet geboren.”

Je zou dus denken dat Thomas zich jarenlang voorbereidde op z’n deelname, maar niets is minder waar. “Ik heb daar geen tijd voor gehad. Ik was de twee weken voor de opnames van de mol op inleefreis naar Ghana. Op het vliegtuig naar huis, de dag voor het molavontuur, heb ik een tactiek uitgeschreven voor het invullen van de test. Dat is het enige.”

Tranen

Het is dan ook geen verrassing dat molfan Thomas zwaar heeft afgezien van z’n exit. “Ik ben nogal een gevoelenspersoon, dus laat ons zeggen dat ik tijdens de terugreis toch een aantal keer mijn zonnebril heb opgezet.”

“De periode van enkele dagen tussen het verlaten van het spel en het terug in het openbaar komen was heftig. Je hebt zo’n rollercoaster meegemaakt en je kan dat niet delen. Ik kon ook absoluut niet naar huis omdat ik mijn drie dochters niet wou opzadelen met die ‘zwijgplicht’. Cathy had een appartement geregeld aan zee, waar ik eenzaam maar deugddoend alles op een rijtje heb gezet.”

De Mol is elke zondag om 19.55 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.be.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep ‘DE MOL 2023: alle hints en tips!’.

Meer
Lees meer...