‘De Mol’: Dit is onze eerste nieuwe hoofdverdachte

Na de bijzondere twist vorige week, begint De Mol deze week weer vanaf nul. Er is een nieuwe mol gekozen en die kregen we deze week voor het eerst in actie te zien. Daarnaast kreeg iedereen deze week ook het gezelschap van bezoek van het thuisfront. En voor het eerst zat de bezoeker mee in het complot.

Vorige week besliste mol Philippe zelf om uit het spel te stappen. Hij wilde z’n mentale gezondheid niet langer op het spel zetten en maakte daarom de moeilijke, maar moedige beslissing om er zelf een einde aan te maken. Daardoor werd de fakkel van mol overgedragen op een van de andere zes kandidaten. We weten ondertussen al van één persoon dat hij niet de nieuwe mol is. De vrolijke Kempenaar Bert moest het spel verlaten, daardoor blijven er nu nog maar vijf kandidaten over.

Opdracht 1: Aqualand

De Mol waterpark
Play4

De eerste opdracht speelt zich af in het waterpark Aqualand en gebeurt met de hulp van de bezoekers van thuis. Daar moeten ze kokers verzamelen. Verspreid over het hele park staan verschillende identieke kokers verstopt. Op het einde van de opdracht moet de groep zes kokers kiezen die afgegeven moeten worden. Het gaat om tientallen kokers met 10 euro en enkele met 1.000 euro. Daarnaast zit er ook één bankroetkoker in het spel, als die op het einde wordt afgegeven, dan komt er niets in de pot. De bankroetkoker wordt tijdens het ehele spel bewaakt met een camera.

Het tweede deel van de opdracht speelt zich af op de gigantische glijbaan: het Waterlabyrint. Deze glijbaan heeft verschillende banen, die niet allemaal even lang zijn. De deelnemers moeten met de letters S-A-B-O-T-E-U-R woorden vormen van een specifiek aantal letters. Als ze een juist woord kunnen vormen, dan krijgen ze een extra opdracht. Daarbij valt telkens 500 euro te verdienen.

Uiteindelijk worden zes kokers ingeleverd, met de volgende bedragen: 10 euro, 10 euro, 10 euro, 10 euro, 1.000 euro en 500 euro. Die laatste is niet geldig omdat hij is opengemaakt door Emanuelle. Zo wordt er met deze opdracht 1.040 euro verdiend.

Wat zou de mol doen?

Als mol wil je hier de aandacht zoveel mogelijk afleiden en er zo voor zorgen dat jij of je bezoeker de bankroetkoker kan nemen. Als dat lukt, kan je zo goed je best doen als je wil, maar dan komt er toch geen geld in de pot.

Voor de bezoekmol is het vooral interessant om kokers met 10 euro te verzamelen en te beweren dat er 1.000 euro in zit. Waardoor de inzet drastisch verlaagd kan worden. Daarnaast kan je ook kokers omwisselen op locaties waar andere bezoekers nog moeten komen.

Opdracht 2: Lasershooting

De Mol laser shooting
Play4

De tweede opdracht start met een vertrouwensoefening. Alle kandidaten moesten een ranking maken van de andere kandidaten. Op één stond de persoon die ze het meest vertrouwden, op vijf de persoon die ze het minst vertrouwden. De minst verdachte kandidate bij de deelnemers is op dit moment Emanuelle. Daardoor kreeg zij een speciale rol.

De andere kandidaten krijgen op basis van hun ranking een bepaald aantal minuten. Van meeste naar minste vertrouwen leverde dat deze ranking op:

  1. Emanuelle (x)
  2. Anke (60 minuten)
  3. Uma (55 minuten)
  4. Bert (45 minuten)
  5. Yens (35 minuten)
  6. Sven (25 minuten)

Dit zijn de speelminuten van de kandidaten. Met hun eigen aantal minuten op de klok stappen ze het speelveld in. Daar moeten ze in een veld met drie schutters langs vijf barakken passeren, waar telkens geld of pasvragen te verdienen vallen. In elke barak mag één persoon binnen, die daar kiest of hij of zij voor geld of pasvragen speelt. Wanneer de opdracht geslaagd is, gaat die kandidaat met het koffertje met daarin geld of pasvragen naar de uitgang. Daarvoor moeten ze de drie schutters opnieuw ontwijken, want telkens wanneer ze geraakt worden, gaan er 30 seconden van hun tijd af. Raakt een van de kandidaten een schutter, dan mag die 10 seconden lang niet schieten.

Net voor het einde staat er hen echter nog één laatste schutter te wachten: Emanuelle. Als kandidaat met het meeste vertrouwen binnen de groep krijgt zij de kans om de kandidaten net voor de finishlijn af te schieten. Als ze daarbij iemand neerschiet met pasvragen, krijgt zij de pasvragen. Schiet ze iemand neer met geld, dan komt er geen geld in de pot, maar gaat dat bedrag uit de pot.

In deze opdracht wordt uiteindelijk 3.000 van de 6.000 euro inzet verdiend.

Wat zou de mol doen?

Als mol is de beste strategie in deze opdracht geld meenemen en dan slecht liegen. Zo gaat het geld dat je bijhebt uit de pot en kan er dus heel wat geld verloren gaan.

Hoewel je dit als mol natuurlijk niet in de hand hebt, is het ook de ideale positie om de laatste schutter te zijn. Door daar iedereen neer te schieten, kan er heel wat geld uit de pot gaan.

Anke

Anke is de mol want …

De Mol Anke
Play4

Wanneer Anke op het einde van de eerste opdracht de losse koker ziet liggen, wil ze die meteen inzetten. Het gaat hierbij om een tweede koker die al geopend werd, waardoor er dus geen geld verdiend zou worden.

In de tweede opdracht is Anke een van de twee kandidaten die geld meeneemt. Dat is de enige manier waarop er in die opdracht geld verdiend kan worden, maar het is ook de enige manier waarop er geld uit de pot kan gaan. Anke krijgt ook het grootste bedrag mee en kon zo dus op slag 2.000 euro uit de pot halen.

Anke is niet de mol want …

In de tweede opdracht kan Anke haar ervaring bij de recherche gebruiken. Ze doet dat met verve en kan de schutters meermaals voor tien seconden uitschakelen. Als scherpschutter kan ze uiteraard goed mikken en had ze dus, in het geval dat ze de mol was, naast de schutters kunnen mikken.

De emotionele reactie van Anke wanneer ze beseft dat drie van haar medekandidaten voor pasvragen hebben gekozen, lijkt oprecht te zijn. Anke lijkt daarbij vooral teleurgesteld dat iedereen voor z’n eigenbelang koos in plaats van voor de groep.

Emanuelle 

Emanuelle is de mol want …

De Mol Emanuelle
Play4

In het begin van de aflevering zegt Emanuelle tegen haar partner : “Ik speel het spel sinds gisteren niet meer tactisch.”. Da’s een opvallende uitspraak want enkel voor de mol is het spel nu helemaal veranderd. De andere kandidaten zijn nog altijd op zoek naar de mol en moeten daarvoor dus nog altijd tactisch spelen.

Het is daarnaast ook opvallend dat Clemens, de man van Manu, de bankroetkoker vast heeft genomen. Dit kan mogelijk een foutje zijn waarbij hij vergeten was dat de bankroetkoker constant gefilmd wordt.

Emanuelle heeft de koker die ze verdiend had in de opdracht met de flosj meteen opengetrokken. Dat was een duidelijk onderdeel van de regels. Doordat ze de koker geopend heeft, gaat het geld verloren. Dit is extra vreemd omdat Emanuelle wel op de hoogte was van de regel aangezien ze eerder nog een geopende koker opzij hield.

Emanuelle is niet de mol want …

In de tweede opdracht schiet Emanuelle de juiste personen neer. Ze kon natuurlijk niet weten wie er geld op zak had. Maar als ze de mol was, was deze positie ideaal geweest om geld uit de pot te spelen. In dat geval kon ze gewoon iedereen neerschieten omdat ze “dacht dat ze pasvragen hadden”. Zo zou er in plaats van 3.000 euro in de pot 3.000 euro uit de pot gaan.

Sven

Sven is de mol want …

De Mol Sven
Play4

Sven pakt op het einde van de eerste opdracht heel snel de twee kokers en pakt vervolgens alle kokers snel samen. Daardoor weet niemand meer welke kokers de twee zijn waar “zeker” 10 euro in zit en die dus makkelijk gewisseld kunnen worden.

In de tweede opdracht liegt Sven bij de eerste post over over de opdracht. Hij gaat daarbij voor pasvragen en laat 500 euro liggen.

Sven is niet de mol want …

Kristof, de broer van Sven, neemt de controle over bij de glijbaan en zorgt er uiteindelijk voor dat er – na 22 vruchteloze pogingen – toch een woord gevormd kan worden.

Het feit dat Sven in de tweede opdracht voor pasvragen gaat en niet voor geld, spreekt ook tegen hem als mol. Hij laat daarbij 500 euro liggen, maar neemt ook het risico niet om 500 euro uit de pot te zien verdwijnen.

Tot slot is het ook interessant om op te merken dat de vriendin van Bert liet weten dat ze Sven (of Seb of Stef) verdacht vond. Het kan zijn dat Bert dit advies gevolgd is en zijn test op Sven heeft ingevuld. Aangezien Bert het spel moest verlaten, zou dit een aanwijzing kunnen zijn dat Sven niet de mol is.

Uma

Uma is de mol want …

De Mol Uma
Play4

Bij de eerste opdracht valt het op dat de vriend van Uma de leiding neemt bij het verdelen van de verschillende delen van het park. Dit kan zijn omdat hij als handlanger van de mol weet waar de kokers met 1.000 euro liggen, zodat hij deze kan omruilen. Dit gevoel wordt versterkt omdat we hem amper te zien krijgen tijdens de opdracht.

Ook Uma zelf valt op in de eerste opdracht, want hoewel ze eerst zonder probleem door de glijbaan glijdt, komt ze plots niet meer vooruit. Daardoor wordt de opdracht waarbij 500 euro te verdienen valt, vertraagd.

Uma gaat in de tweede opdracht voor pasvragen in plaats van voor geld. Daardoor laat ze 1.500 euro liggen.

Uma is niet de mol want …

In de tweede opdracht lijkt het er vooral op dat Uma heel graag de pasvragen wil hebben om haar plaats in het spel veilig te stellen. Als mol is het in deze opdracht ook nuttiger om geld te nemen in plaats van pasvragen. Zo kan dat geld uit de pot gaan.

Yens

Yens is de mol want …

De Mol Yens
Play4

In de eerste opdracht wil Yens aanvankelijk de bezoekers langer alleen laten rondlopen in het park. Is dat omdat z’n vriendin Marie-Sophie de taak geeft gekregen om kokers te verwisselen? Door haar meer tijd te geven, kan ze meer kokers omruilen.

Sven glijdt altijd vlotjes van de glijbaan, tot de tijd bijna op is. Dan blijft hij plots steken. Daardoor mislukt hun laatste poging om een koker te verdienen waar zeker 500 euro in zit.

Het is daarnaast ook opvallend dat de koker die Yens en Marie-Sophie verdienden met hun opdracht niet bij de zes kokers is. De koker van 500 euro die bij de zes is, is die van Emanuelle die ze geopend heeft. De koker met 500 euro die verdiend werd door Yens en Marie-Sophie is dus plots verdwenen.

In de tweede opdracht probeert Yens iedereen te overtuigen om geld te nemen. Zijn redenering daarbij is dat “Emanuelle toch iedereen afschiet”. Als dat inderdaad het geval zou zijn, dan zou de keuze voor geld ervoor zorgen dat er 6.500 euro uit de pot zou gaan.

Yens is niet de mol want …

In de eerste opdracht maakt Yens zich boos omdat iedereen “op het gevoel” aan het glijden is. Hij wil het strategischer aanpakken en tellen hoe lang iedereen door de glijbaan glijdt. Dat is een veel betere strategie dan gewoon “op het gevoel glijden”, want zo kan je bezig blijven.

De vriendin van Yens had twee kokers met 1.000 euro gevonden. Eén van die twee kokers was degene die ze had meegenomen van de plaats waar de koker eerst op de grond lag. Deze kokers én de koker die ze verdiend hadden in de opdracht waren uiteindelijk bij de zes kokers. Het feit dat één van haar kokers 10 euro opleverde in plaats van 1.000 euro kan dus het gevolg zijn van een sabotage van de handlanger van de mol. Dit spreekt tegen Yens als mol want dat zou betekenen dat zijn vriendin wel degelijk een koker van 1.000 euro heeft binnengebracht, wat ze niet zou doen als ze de handlanger van de mol was.

Yens brengt in de tweede opdracht 1.000 euro op voor de groepspot en probeert anderen ook te overhalen om voor geld te gaan. Hij is zichtbaar teleurgesteld in iedereen die voor pasvragen ging.

Afvaller: Bert

De Mol Bert
Play4

Bert moest vandaag het spel verlaten. Hij was de eerste die Philippe (door het praten in z’n slaap) op het spoor was, maar hij dwaalde eerder al af van dat spoor. En ook nu zat hij dus fout. Want de sympathieke Kempenaar moet naar huis. Hij werd dus niet gekozen als nieuwe mol.

Hoofdverdachte: Yens

Het is heel moeilijk om conclusies te trekken uit deze aflevering omdat beide opdrachten zodanig opgesteld waren dat elke handeling zowel verdacht als onverdacht kan zijn. Toch gaan we voor Yens, die de groep probeerde te overtuigen om in de tweede opdracht voor geld te gaan. Dat geld (maximum 6.500 in totaal) had zo ook uit de pot kunnen gaan.

De Mol is elke zondag om 19.50 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Wil je graag op de hoogte blijven van alles over De MolWord dan lid van onze Facebookgroep!

Meer
Lees meer...