Left Right
scrollTop top

‘De Mol’: zijn we op weg naar historisch lage prijzenpot? Zoveel geld was er vorige jaren verdiend na 4 afleveringen


De Mol - Aflevering 4
© Play4

Amper 12.600 euro zit er voorlopig in de pot bij De Mol na vier afleveringen. “En dus zit hier ongetwijfeld een heel gelukkige mol”, was de reactie van Gilles De Coster daarop. Maar is die prijzenpot wel zo laag als het lijkt in vergelijking met de vorige seizoenen van De Mol?

“Ik wil niet stoken …”, begon Gilles zijn uitleg tijdens de eliminatie aan het einde van de vierde aflevering van De Mol. Daarna wees hij de kandidaten er wel op dat tot nu toe maar één vierde van de meer dan 50.000 euro die ze konden verdienen, verdiend is.

Ook online is er heel wat commentaar op de manier waarop de kandidaten opdracht na opdracht verprutsen. “Als mol moet je dit seizoen weinig doen”, is een vaak gehoorde opmerking. Maar klopt dat wel? Lag de prijzenpot de voorbije seizoen echt hoger na vier afleveringen. Wij hebben het even overlopen.

Tweede laagste pot na vier afleveringen …

Voor het gemak beperken we ons voor ons klein onderzoek tot de jaargangen van De Mol sinds de remake in 2016. Daarbij komen we tot de conclusie dat de prijzenpot de voorbije vijf seizoen maar één keer lager lag dan dit jaar na vier afleveringen. Al zijn de verschillen wel niet zo groot.

In het vierde seizoen van De Mol, en dus het eerste recente, namen de kandidaten in Argentinië een blitzstart. Na vier afleveringen zat er toen al 25.000 euro in de pot. Daarna schoot mol Gilles Van Bouwel wel in actie en met de hulp van enkele kandidaten – winnares Cathy op kop – die zelf hier en daar saboteerden, bleef de uiteindelijke prijzenpot beperkt tot 30.790 euro.

Het tweede beste jaar na vier aflevering kwam één jaar later. Ook mol Eline moest even opwarmen en zag de pot aandikken tot 18.500 euro na vier afleveringen. Zij wist die uiteindelijk te beperken tot 27.250 euro. De derde hoogste pot na vier afleveringen zagen we vorig seizoen met een bedrag van 16.645 euro. Dat is best opmerkelijk aangezien Bart toen nog voor het programma 10.200 euro uit de pot had genomen voor een vrijstelling. Met een totale prijzenpot van 22.835 euro zou dat uiteindelijk het minst lucratieve seizoen worden.

… maar dat staat los van totaalbedrag

De twee overgebleven seizoenen was de prijzenpot na vier afleveringen vergelijkbaar met dit jaar. Mol Pieter hield het toen op 12.700 euro in Mexico en in Vietnam wist de pas verkozen Elisabet de pot na vier afleveringen te beperken tot 12.050 euro. Vreemd genoeg zou dat met een totale prijzenpot van 34.050 euro uiteindelijk het ‘duurste’ seizoen tot nu toe worden.

De 12.600 euro die de kandidaten tot nu toe wisten te verzamelen in deze jaargang van De Mol is dus inderdaad relatief laag. Maar aan de andere kant wijst het verleden uit dat dat helemaal niets wil zeggen over het totaalbedrag.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…