‘De Mol’: Dit is onze hoofdverdachte na aflevering 4

Het was vandaag al tijd voor de vierde aflevering van De Mol. En dat werd een sportieve aflevering. In de eerste opdracht werd er gevoetbald, in de tweede gewandeld en gefietst. Al was er ook tijd voor rust met een portie bingewatchen, een nachtje slapen voor geld en een ontvlambaar dinertje.

Een nieuwe zondag, dat betekent een nieuwe aflevering van De Mol. De groep (inclusief Isidoor) zit nog steeds in Duitsland, waar ze kennismaken met voetbal, de prachtige natuur in het zuiden en elkaars tolerantie voor pikant eten en sterke drank.

Opdracht 1: Bubbelvoetbal

De Mol Aflevering 4 Opdracht 1
Play4

Voor de eerste opdracht wordt de groep in twee verdeeld: vier voetballers en drie keepers. Er staat 4.000 euro op het spel. Van dat cijfer wordt 1.000 euro afgetrokken per bal die in de netten vliegt bij de keepers.

De voetballers bepalen hoeveel ballen er afgeschoten zullen worden op de drie keepers. Zij nemen het in een spelletje coronaproof bubbelvoetbal op tegen een groep Duitse amateurvoetballers. Per doelpunt dat de Duitsers maken, zal er in de tweede fase van het spel een bal op het doel van de keepers geschoten worden. De twee keepers die bij een strafschop niet in doel staan, kunnen de keeper helpen door een vraag te beantwoorden. Als ze de vraag juist beantwoorden, weten ze in welke richting de Duitser zal trappen.

Wat zou de mol doen?

Als mol heb je op beide posities in de opdracht veel invloed op de groepspot. Al lijkt saboteren ons makkelijker wanneer je als keeper in de goal staat. Daar kan je door een bal te missen al sowieso 1.000 euro verliezen. Bij het bubbelvoetbal zijn er nog drie andere spelers die de boel kunnen redden en die jou zelfs van het veld kunnen halen als je te slecht speelt.

Opdracht 2: Herfstbeelden

De Mol bingewatchen aflevering 4
Play4

Tijdens de tweede opdracht moeten bingewatchers Annelotte en Katrien (en Isidoor) de antwoorden vinden op vier vragen over series. Ze mogen daarvoor naar afleveringen kijken op tv, maar ze weten natuurlijk niet uit welke afleveringen de vragen komen.

Voor de andere kandidaten staat er een wandel- of fietstocht op de planning. Jasmien, Samina en Lennart wandelen naar de bestemming. Sven en Philip nemen de fiets. Tijdens hun tocht kunnen ze Annelotte en Katrien helpen. Dat doen ze door voor de webcams van de Herfstbeelden tips te tonen, maar Annelotte en Katrien weten dat niet en moeten het dus zelf ontdekken. Het team dat als eerste boven is, krijgt de kans om de inzet te verdubbelen door de nacht door te brengen tegen de rotswand op 70 meter hoogte.

Wat zou de mol doen?

De opdracht buiten lijkt ons de beste positie om te zitten als mol. Je oefent daar invloed uit op de bingewatchers wanneer je de tips niet goed doorgeeft. Daarnaast kan je door heel snel naar het einde te gaan, de speeltijd van dee bingewatchers sterk inperken. Tot slot kan je, als je als eerste boven was, ook de verdubbelaar laten liggen.

Opdracht 3: Bomstoelen

De Mol aflevering 4 opdracht 3
Play4

In de derde opdracht gaan de kandidaten naar een afgelegen schuur. Daar moeten ze de commando’s van Gilles opvolgen. Ze moeten allemaal plaatsnemen op een stoel, waarbij twee mensen op een stoel met het ontstekingsmechanisme van een bom zitten. Als die twee kandidaten tegelijk rechtstaan, ontploft de bom.

Tijdens de opdracht moeten vijf kandidaten weggaan, waardoor er nog maar twee mensen overblijven. Als de twee overblijvende kandidaten op dat moment de bom kunnen ontmantelen, komt er 5.000 euro in de pot. Of niet? Want de twee overblijvers kunnen ook kiezen voor pasvragen. Om te achterhalen wie er op een bomstoel zat, moest de groep uitvinden wie er pikant eten, sterkedrank of apfelstrudel met wormen kreeg.

Wat zou de mol doen?

Als mol zijn er hier verschillende scenario’s mogelijk. Of je gaat bewust op een bomstoel zitten en zorgt er zo voor dat je samen met de andere overblijver voor pasvragen gaat en dus de 5.000 euro aan je voorbij laat gaan.

Daarnaast kan je er als mol ook baat bij hebben om niet op een bomstoel te gaan zitten en ervoor te zorgen dat de kandidaten op een bomstoel allebei vertrekken waardoor de bom ontploft en er helemaal niets verdiend wordt.

Of je kan natuurlijk ook “een Samina’ke” doen en deze opdracht gebruiken om de verdenking volledig van je af te halen. Want als mol weet je eigenlijk dat de meeste kandidaten voor pasvragen zullen gaan en er dus geen geld verdiend zal worden in de opdracht.

Annelotte

De Mol Annelotte Aflevering 4
Play4

Annelotte is de mol want:

Aan de ontbijttafel zegt Annelotte dat ze zichzelf ziet als een kat. Tijdens de eerste opdracht is later te horen dat “de opdracht niet van de poes zal zijn”. Is dat een subtiele hint naar Annelotte als mol?

Tijdens het voetballen laat Annelotte, wanneer ze de goal moet beschermen, een bal door haar benen in het doel gaan. Daardoor krijgen de Duitsers opnieuw een penalty.

Bij de opdracht met de bomstoelen beslissen Sven en Annelotte snel en zonder enige twijfel om voor de pasvragen te gaan en de 5.000 euro te laten liggen. Annelotte toont zich in die opdracht ook als een meesteronderhandelaar en manipulator, eigenschappen die van pas kunnen komen als mol.

Annelotte is niet de mol want:

Annelotte laat dan wel een bal binnen als verdediger in het bubbelvoetbal, ze houdt er ook enkele goed tegen. Daarnaast ramt ze ook enkele Duitsers succesvol tegen de grond.

Tijdens het bingewatchen heeft Annelotte als eerste in de gaten dat de andere kandidaten op het scherm met de Herfstbeelden verschijnen. Het is ook Annelotte die door de catalogus van Sex and the City-afleveringen scrolt en zo de juiste aflevering én het juiste antwoord kan vinden. Wanneer Jasmien door het beeld glijdt, ziet Annelotte correct de S van de aflevering van SpongeBob. En ook de naam van de aflevering van Game of Thrones kan ze van de buik van Philip aflezen.

Jasmien

Jasmien De Mol aflevering 4
Play4

Jasmien is de mol want:

Wanneer er beslist moet worden wie van de groep zal voetballen en wie zal keepen, schopt Jasmien heel slecht tegen een bal, waarna ze meteen zegt: “Ik sta wel in de goal”. Vervolgens zit ze wel in het team voetballers. Op het veld laat ze een bal van de Duitsers binnengaan, terwijl ze goed voor doel stond.

Jasmien maakt in de tweede opdracht deel uit van het team wandelaars dat er niet in slaagt om de afleveringen door te geven aan de bingewatchers. Bij de death ride met de vlag gaat Jasmien ook supertraag naar beneden, waardoor de tijd van Samina niet klopt en zowel Jasmien als Lennart nooit in beeld verschijnen met de vlag.

In de derde opdracht valt het op dat Jasmien wanneer Annelotte en Sven terugkeren meteen de vraag stelt of ze hetzelfde aantal pasvragen hebben. Stelt ze die vraag omdat ze als mol wist dat er geen eerlijke verdeling was?

Jasmien is niet de mol want:

Jasmien lijkt voor ons toch nog steeds meer op een fanatieke speler dan op een mol. Ze gaat steeds voluit voor pasvragen en is ook heel vocaal in haar beschuldigingen. Daarnaast lijkt ze ons ook oprecht gefrustreerd wanneer opdrachten mislukken of “anderen een makkelijkere opdracht kregen dan die van haar”.

Lennart

Lennart De Mol Aflevering 4
Play4

Lennart is de mol want:

Hoewel Lennart een voetballer is, lijkt hij in de eerste opdracht bijna onzichtbaar. We zien hem een paar keer omvallen en ondersteboven liggen met z’n benen in de lucht, maar veel ballen lijkt hij niet te raken. Alle doelpunten worden dan ook gescoord door Sven.

Tijdens de tweede opdracht zit Lennart in het wandelteam samen met Samina en Jasmien, zij kunnen geen enkel juist antwoord doorgeven aan de bingewatchers. Het is ook opmerkelijk dat de stok met de bordjes plots gebroken is wanneer Lennart hem vastheeft.

Het feit dat Lennart meteen door de mand valt tijdens de opdracht met de bomstoelen wil volgens ons niet noodzakelijk zeggen dat hij niet de mol is. Ook de mol kan namelijk problemen hebben met pikant eten. De tranende ogen en het rode gezicht van Lennart waren een lichamelijke reactie die hij onmogelijk kon wegstoppen.

Lennart is niet de mol want:

Lennart neemt heel weinig het voortouw. Hij laat alles gebeuren en heeft bijna nooit controle. Een mol zou volgens ons toch wat vaker de touwtjes in handen willen hebben.

Philip

Philip De Mol aflevering 4
Play4

Philip is de mol want:

Hoewel Philip weet naar welk vak de eerste penalty geschopt zal worden, kan hij hem toch niet stoppen. Zo verdwijnt er meteen 1.000 euro van de inzet van de opdracht. Nadien zegt Katrien tegen Philip dat er “al 1.000 euro uit de pot is”. Daarop antwoordt Philip: “Nog 3.000 te gaan”. Bedoelt hij daar dat hij ook de overige 3.000 euro wil wegspelen? Bij de tweede vraag weten Katrien en Philip het juiste antwoord niet. Toch gokken ze, waardoor Samina denkt dat de bal in hok B terecht zal komen. Maar dat gebeurt niet. Zo verdwijnt er opnieuw 1.000 euro van de inzet van de opdracht. Philip en Samina moeten vervolgens de derde vraag beantwoorden, daarbij denkt Philip aanvankelijk B, het juiste antwoord, maar verandert hij naar A. Zo gaat de derde bal in de netten.

Wanneer Philip in de tweede opdracht De Vogeltjesdans uitbeeldt, staat hij pal achter de kaart van Duitsland en is hij dus niet in beeld. Is dit puur toeval of wist Philip als mol dat hij precies op die plaats moest gaan staan om buiten beeld te blijven?

Philip is niet de mol want:

Hoewel Sven doodsbang is wanneer hij met Philip de nacht moet doorbrengen in een tentje langs de rotswand, blijft Philip de rust zelve en probeert hij Sven te overtuigen om te blijven. Ze blijven uiteindelijk in de tent tot ze geëvacueerd moeten worden, maar het geld is zo wel binnen.

Samina

Samina De Mol aflevering 4
Play4

Samina is de mol want:

Tijdens de oefenronde bij het voetballen, schopt Samina een bal prachtig in de winkelhaak. Toch kiest ze er uiteindelijk voor om te keepen. Wanneer Samina samen met Katrien moet antwoorden op de eerste vraag, wil ze aanvankelijk voor het foute antwoord gaan. Daardoor zou Philip naar het verkeerde vak gesprongen zijn. Bij de tweede vraag die Samina moet beantwoorden, geeft ze het foute antwoord. Philip had aanvankelijk het juiste antwoord, maar laat zich door Samina overhalen. Daardoor gaat Katrien naar het verkeerde vak en gaat er 1.000 euro van de inzet verloren. Bij de allerlaatste vraag geven Samina en Katrien het foute antwoord, waardoor Philip aan de andere kant van de goal staat en het dus onmogelijk is om de bal tegen te houden. Daardoor gaat de laatste 1.000 euro verloren.

In de tweede opdracht heeft Samina uitgerekend wanneer de vlag met tekst in beeld komt. Maar tot twee keer toe loopt het daarbij fout. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat Lennart zwaarder is dan Jasmien, waardoor hij dus sneller door het beeld glijdt. Door dat “over het hoofd te zien” missen ze opnieuw het tijdsframe en kunnen ze de titel van de aflevering van SpongeBob niet doorgeven.

Bij de bomstoelen verklapt Samina direct dat haar eten pikant is. Daardoor weet iedereen dat ze niet op een bomstoel zit. Als mol weet je wat de opdracht zal zijn, deze actie maakt Samina zo extreem onverdacht. Waardoor het dus ook een tactiek kan zijn om de verdenking van haar weg te halen. Als mol hoef je in deze opdracht namelijk niet veel te doen, want de meeste kandidaten zullen voor pasvragen gaan.

Samina is niet de mol want:

Samina is de enige die een bal weet tegen te houden als keeper in de eerste opdracht. Het was een makkelijke bal en ze wist het juiste vak, maar toch een puike prestatie.

Bij de bomstoelen valt Samina meteen door de mand door te zeggen dat haar eten pikant is. Daardoor wordt ze als eerste uit het spel gestemd en heeft ze dus ook geen impact meer op de rest van de opdracht.

Sven

Sven De Mol aflevering 4
Play4

Sven is de mol want:

Tijdens de eerste opdracht geeft Sven twee keer de perfecte aanzet voor de Duitsers. Daardoor moeten de keepers al zeker twee ballen tegenhouden in het tweede deel van de opdracht.

Hoewel Sven en Philip racen om als eerste boven te komen om extra geld te verdienen, heeft Sven al meteen geen zin in een nachtje op 70 meter hoogte. Doordat ze zo snel naar boven raceten, hadden Annelotte en Katrien ook minder tijd om de antwoorden op hun vragen te vinden.

Bij de opdracht met de bomstoelen ging Sven als eerste zitten en koos hij ervoor om op de middelste stoel te zitten, een van de twee bomstoelen. Wanneer hij op het einde alleen met Annelotte overblijft, beslissen ze al snel en zonder enige twijfel om voor de pasvragen te gaan en de 5.000 euro te laten liggen.

Sven is niet de mol want:

Sven scoort de drie doelpunten voor België in de eerste opdracht en zorgt er zo voor dat de Duitsers drie strafschoppen minder krijgen in het tweede deel van de opdracht.

Hoewel Sven doodsbang is tijdens de nacht aan de rotswand, blijft hij wel in de tent tot ze geëvacueerd worden. Zo kan hij samen met Philip het bedrag van de opdracht verdubbelen.

De manier waarop Sven de opdracht met de bomstoelen speelt, ziet er volgens ons niet uit als een mol met voorkennis. De hele situatie leidt bij hem zichtbaar tot stress en frustratie. Toen Sven op het einde van de aflevering zei dat hij eigenlijk zin had om naar huis te gaan, leek ons dat ook een opmerking te zijn die uit z’n hart komt. Als mol weet je perfect waaraan je begint en hoe lang het zal duren. Daardoor lijkt het ons vreemd om heimwee te krijgen na vier afleveringen.

De afvaller: Katrien

Katrien aflevering 4 De Mol
Play4

Chirurge Katrien moest vandaag De Mol verlaten. Echt verdacht is ze nooit geworden, ook in deze aflevering deed ze goed haar best en leek ze nooit echt een kanshebber om de mol te zijn. Bij de interviews voor de eliminatie zei Katrien dat ze uit haar tunnel was gekropen en nu opnieuw inzette op twee kandidaten. Misschien heeft dat haar dus genekt.

Onze hoofdverdachte

Vorige week was Annelotte nog onze hoofdverdachte, maar deze week heeft ze vooral in de tweede opdracht sterk gespeeld. Daarom verschuift onze radar deze week in de richting van Lennart. Hij molt nooit opzichtig, maar opdrachten waarbij hij betrokken is, brengen meestal weinig geld op.

Wanneer we kijken naar de Follow the money-theorie op het forum wieisdemol.be valt het duidelijk op dat Jasmien en Lennart allebei een stuk minder geld binnenhalen dan de andere kandidaten. Bij Jasmien is dat vooral omdat ze uit is op pasvragen, bij Lennart kunnen we er niet echt een reden op plakken. Is het omdat hij speelt als een onopvallende mol?

De Mol is elke zondag te zien om 19.55 uur op Play4 en GoPlay.be.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze De Mol-groep op Facebook!

Meer
Lees meer...